Cześć. Ostatnio zainteresowany tematem wykorzystania pamięci RAM jako najmiastki dysku SDD natrafiłem na informację, że katalog /dev/shm pełni taką rolę domyślnie. Wszystko jest fajnie. Jednak jest jeden minus. Katalog ten pozwala tylko na wykorzystanie 50% pamięci na taki dysk. Posiadam 24GB RAM, więc katalog nie mieści więcej jak 12GB. Nie wykorzystuję takiej ilości i przydałoby się mi z 20GB. I tutaj pytanie czy można jakoś zmusić katalog by wykorzystywało więcej pamięci?
Dziękuję za pomoc.
Powiększenie RAM dysku.
Powiększenie RAM dysku.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, 00:21 przez F4NTOOM, łącznie zmieniany 1 raz.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: RAM dysk.
Parametrem size ustawisz tyle, ile chcesz.tmpfs /var/tmp tmpfs noatime,mand,size=3G,mode=1777 0 0
PS.
Przy okazji kolejny przykład, kiedy Moderator nie czai tematu w przeciwieństwie do użytkowników

Pozdrawiam

//bear7: Zanim zaczniesz ponownie psioczyć na kolejnego moderatora, zapoznaj się z tym poradnikiem: http://rtfm.killfile.pl/#tematy. Może dowiesz się, co to znaczy "treściwy nagłówek".
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

Re: Powiększenie RAM dysku.
Okej, chłopaki bez nerwów. Poprawiłem temat na bardziej według mnie właściwy.
jacekalex, sorry, ja z linuxa jestem typowe zero więc wybacz pytanie. Komenda ta powiększy mi ten katalog z mojego pierwszego posta czy zrobi to w /var/tmp?
jacekalex, sorry, ja z linuxa jestem typowe zero więc wybacz pytanie. Komenda ta powiększy mi ten katalog z mojego pierwszego posta czy zrobi to w /var/tmp?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: Powiększenie RAM dysku.
Pusty folder - to punkt montowania, możesz w nim zamontować dowolny zasób sieciowy, partycę, inny dysk, albo ramdysk przez tmpfs.
Nazwa może być dowolna, lokalizacja też, ale folder musi istnieć i być pusty.
Przykład z /var/tmp - to u mnie folder, który reprezentuje ramdysk w systemie plików.
@Bear7
Jakby to był jeden przypadek, to bym nie zwracał uwagi, ale co chwila widzę wątki, w których czepiasz się tematu nie dlatego, że jest nieprecyzyjny, ale dlatego, że za słabo czaisz bazę, żeby go zrozumieć.
Choćby dzisiejszy przykład z dovecotem, żeby daleko nie szukać.
Co to jest "treściwy nagłówek" wiem nieźle, ale wiem też, że żeby ocenić treściwość nagłówka, trzeba wiedzieć, czego dotyczy ten nagłówek, np wiedzieć , co to jest dovecot i do czego służy, a co to jest ram dysk, i jakie wiązą się z nim zagadnienia.
Ale to nie twoja wina, jak ja widzę język chiński, też przeważnie nie wiem, o co chodzi, i temat napisany po chińsku nie jest dla mnie treściwy.
Pozdrawiam

//bear7: Jakże ja się cieszę, że nic Tobie nie muszę udowadniać... Za to cieszę się bardzo, że ty swoimi ostatnimi wypowiedziami udowadniasz, i to zdaje się nie tylko mnie, pewne swoje cechy... PS. Pomyliłeś fora. Prowokacje popularne są na onecie...
Zapomniałem dodadać... To by było na tyle.
Nazwa może być dowolna, lokalizacja też, ale folder musi istnieć i być pusty.
Przykład z /var/tmp - to u mnie folder, który reprezentuje ramdysk w systemie plików.
@Bear7
Jakby to był jeden przypadek, to bym nie zwracał uwagi, ale co chwila widzę wątki, w których czepiasz się tematu nie dlatego, że jest nieprecyzyjny, ale dlatego, że za słabo czaisz bazę, żeby go zrozumieć.
Choćby dzisiejszy przykład z dovecotem, żeby daleko nie szukać.
Co to jest "treściwy nagłówek" wiem nieźle, ale wiem też, że żeby ocenić treściwość nagłówka, trzeba wiedzieć, czego dotyczy ten nagłówek, np wiedzieć , co to jest dovecot i do czego służy, a co to jest ram dysk, i jakie wiązą się z nim zagadnienia.
Ale to nie twoja wina, jak ja widzę język chiński, też przeważnie nie wiem, o co chodzi, i temat napisany po chińsku nie jest dla mnie treściwy.

Pozdrawiam

//bear7: Jakże ja się cieszę, że nic Tobie nie muszę udowadniać... Za to cieszę się bardzo, że ty swoimi ostatnimi wypowiedziami udowadniasz, i to zdaje się nie tylko mnie, pewne swoje cechy... PS. Pomyliłeś fora. Prowokacje popularne są na onecie...
Zapomniałem dodadać... To by było na tyle.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936