Mam pytanko. W terminalku wpisuję:
sudo ufw activate
sudo ufw deny default
I powinno wszystko INCOMING być DENY prawda? Skanuję z poziomu środowiska jakie otwarte porty mam i wyświetla dwa (nie pamiętam jakie bo piszę z pracy z winzgrozy).
Skanuję nmapem z zewnątrz i widać otwarte np. 21, 23, 80.
Na forum często pisze się: jeśli to nie serwer, nie muszą być otwarte żadne porty. No ale jak to nie rozumiem. Jeśli zamkniemy wszystkie - czyli 80 też to nie będziemy mogli korzystać ze stron. Raczej chodziło o iptables i ustawienie INCOMING na DENY a nie że całkowicie dać CLOSE np. 80tce, prawda?
No i tutaj tak:
1. Czy jeśli zrobiłem: ufw deny default to pomimo tego, że 21, 23 są otwarte - nie będzie można zakomunikować się z zewnątrz z nimi?
2. Czy może coś nie tak zrobiłem?
Podejrzewam, że jakiś soft który mam zainstalowany (wszystko oficjalne) ma otwarte te 21, 23. Tylko po kij? Nie pamiętam komendy żeby sprawdzić CO korzysta z danego portu...mógłby ktoś przypomnieć...
PS. Ubuntu jest wspaniałe. Jestem totalnie zaskoczony. Dzięki Androidowi postanowiłem przesiąść się całkowicie na Linuksa. Matuli zainstalowałem na firmowym laptopie, narzeczonej dzisiaj zainstaluje, ojcu jutro - chciałbym jeszcze w firmie ale jest oprogramowanie specjalistyczne i nie wiem czy dałoby się odpalić je - np. klucze sprzętowe są...
PS2. Tak! Moja matka, leming informatyczny korzysta swobodnie z UBUNTU! Linuks prześcignął Windowsa ewidentnie. Update sterów działa pięknie, softu również - a w Win trzeba samemu szperać...ŻAAAAAAAL!
PS3. Mam tableta na Androidzie ICS...wiecie co? To on mnie pośrednio dał impuls do przejścia (ale impulsów było więcej - moje korzenie Linuksowe sięgają do 1999 gdzie instalowałem całą noc RedHata ale to były tylko próby)...nie mam ochoty używać Androida i tego tableta bo zachorowałem na Ubuntu

Pozdr. serdecznie świadome bractwo!