dostep do nowego dysku z poziomu Windows

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Xene
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dostep do nowego dysku z poziomu Windows

Post autor: Xene »

Mam zainstalowany system operacyjny Ubuntu Server. Stacje robocze to Windows XP Professional i Windows 7 Home Premium. Mam zmapowanych kilka udziałów na serwerze, ale kończy mi się miejsce. Dokupiłem dysk na który przerzucę część dokumentów z dysku głównego. Do tych dokumentów muszą mieć dostęp użytkownicy. Jak zrobić, żebym na stajach roboczych (Windows XP i Windows 7) mógł zmapować określony udział z nowego dysku? Bardzo proszę żeby odpowiedź była czytelna dla linuksowego laika.

Pozdrawiam
Xene
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: dostep do nowego dysku z poziomu Windows

Post autor: soulreaver1 »

Dziwi mnie trochę że Linuxowy laik instaluje sobie Ubuntu Server, który nie posiada środowiska graficznego... Ale do rzeczy; tutaj masz wszystko czego ci potrzeba: http://banita.pl/konf/smbudostunix.html
Xene
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Heh, nie po to w przedszkolu poruszam problem, żeby mnie ktoś na półkę z książkami odsyłał (czytaj link w innym dziale).
Pytanko - jak ten nowy dysk (lub folder na nowym dysku) zrobić, żeby widoczny był w sieci z Windowsami. Dysk jest zamontowany. Rozumiem, że trzeba zrobić wpis z pliku konfiguracyjnym samby, prosiłbym o przykładowy wpis, do reszty jakoś dojdę sam.
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: soulreaver1 »

Kolego drogi, link który ci podałem wyjaśnia krok po kroku udostępnianie plików/folderów za pomocą samby, zawiera również przykłady konfiguracji. Widzę jednak że masz chyba jakiś problem z przeczytaniem dwóch stron A4 i czekasz na rozwiązanie podane na tacy (nie podając przy tym żadnych szczegółów dotyczących twojej dotychczasowej konfiguracji). Niestety w takim wypadku nie potrafię ci już bardziej pomóc.
Xene
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Szanowny kolego w Windowsie (server) robi się to tak: dokładam drugi dysk, który jest automatycznie widziany przez system (ewentualnie trzeba go sformatować) następnie zakładam na nowym dysku katalog DOKUMENTY, daję prawym przyciskiem myszy z menu kontekstowego wybieram udostępnij, nadaję mu nazwę (lub zostawiam starą) DOKUMENTY, kopiuję ze starego dysku wybrane dane i przenoszę do nowo udostępnionego folderu. W nowo utworzonym folderze DOKUMENTY, określam kto będzie z nich mógł korzystać. W tym celu wchodzę we właściwości, zakładka Udostępnianie dodaję użytkowników (przycisk DODAJ) i dla każdego z nich konfiguruję czy ma mieć pełną kontrolę, odczyt, czy zapis/odczyt.
...co do linku, przeczytałem bardzo uważnie co tam jest napisane, jednakże nie dociera to za bardzo do mnie, pewno jak się przesiądę na Linuksa bardziej, to moje pytanie również będzie mnie śmieszyć, ale na tą chwilę potrzebuję, żeby mi ktoś, przełożył to co napisałem powyżej jak to zrobić w systemie Linux Ubuntu Server (bez środowiska graficznego). Z góry dziękuję bardzo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”