[SOLVED]Minimalizowanie pod Wine i PlayOnLinux

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Error_Demon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[SOLVED]Minimalizowanie pod Wine i PlayOnLinux

Post autor: Error_Demon »

Witam,
Po rozwiązaniu problemów z grafiką staje przede mną kolejny problem. Chodzi o minimalizowanie gier i programów uruchomionych w pełnym oknie pod Wine i PlayOnLinux. O ile pod Wine minimalizowanie nie działa wcale (chodzi o naciśniecie Super klawisza), tzn. aplikacja się minimalizuje na pulpicie zostaje kawałek danej aplikacji ale nie da się już powrócić do pełnej wersji. Pod PlayOnLinux natomiast wszystko się minimalizuje i z powrotem odpala, ale niestety PlayOnLinux zdecydowanie zaniża wydajność, gdzie pod Wine nie ma takiego problemu. Trochę mnie to dziwi bo w końcu PlayOnLinux także korzysta z Wine.
Dlatego też proszę o pomoc w następujących problemach:
1. Czy można zminimalizować aplikację i uruchomić ją ponownie pod Wine? SOLVED
2. Czy PlayOnLinux umożliwia działanie z taką samą płynnością jak Wine? SOLVED
3. Przypomniała mi się jeszcze jedna kwesta czy ma jakieś znaczenie jeżeli program znajduje się w folderze ./home/programy, a nie .wine/c:/program files ? SOLVED
Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, 21:33 przez Error_Demon, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Minimalizowanie pod Wine i PlayOnLinux

Post autor: gitarzystaa »

2. Zmień wersję wine na default dla danej aplikacji w playonlinux i wtedy będzie identycznie z wydajnością.
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Error_Demon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: Error_Demon »

W porządku, problemy z pierwszego postu już jakoś rozwiązałem, natomiast mam jeszcze dwa pytania.
Wyczytałem gdzieś żeby przy instalacji kolejnych programów tworzyć chyba nowe wineprefix, aby w przypadku jakiegoś błędu nie stracić całości tylko jeden dany program. Czy to prawda czy tylko jakiś wymysł i o co dokładnie miałoby chodzić z tym wineprefix?
Druga sprawa czy aplikację przeniesiona z folderem z Windowsa, da się jakoś dodać do PlayOnLinux jako zainstalowaną?
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Jako zainstalowaną nie dodasz, ale przeniesiesz sobie folder z windy do ubuntu gdzieś, a w PlayOnLinux wskażesz lokalizacje do wirtualnego dysku.
Tutaj masz opis instalacji, który napisałem na moim blogu, jak na razie nie mam czasu na prowadzenie go :)
http://xubuntu.cba.pl/index.php/instalu ... a-xubuntu/
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”