Jakiej aplikacji mam użyć do defragmentacji dysku twardego?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Jakiej aplikacji mam użyć do defragmentacji dysku twardego?
Witam,
Jakiej aplikacji mam użyć do defragmentacji dysku twardego pod linuxem ubuntu?
Linux: 12.04
file-system na partycji: NTFS
Jakiej aplikacji mam użyć do defragmentacji dysku twardego pod linuxem ubuntu?
Linux: 12.04
file-system na partycji: NTFS
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Re: Jakiej aplikacji mam użyć do defragmentacji dysku twardego?
Zainstalowałeś system na partycji NTFS? Mogę spytać, w jakim celu? 
Dla wyjaśnienia wszelkich wątpliwości pokaż wynik polecenia

Dla wyjaśnienia wszelkich wątpliwości pokaż wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A czy ja gdzieś napisałem tobie że zainstalowałem system na NTFS?
Przeczytaj jeszcze raz moje pytanie to może zrozumiesz.
"file-system" znaczy, że partycja na której chce przeprowadzić defragmentacje posida system plików NTFS. A to jaki jest system plików na partycji systemowej to już nikogo nie obchodzi w tym wątku.
"fdisk -l" ciebie nie obchodzi bo już napisałem w pytaniu jaką partycje chce zdefragmentować.
Aha i ja bardzo proszę aby mnie dzisiaj nie [CIACH], bo już i tak dostałem mandat od straży miejskiej (czytać: świnek miejskich).
//brezniew: a ja proszę o nieużywanie wulgaryzmów. I zmień też ton. Ludzie próbują Ci pomóc — doceń to bo wcale nie muszą.
Przeczytaj jeszcze raz moje pytanie to może zrozumiesz.
"file-system" znaczy, że partycja na której chce przeprowadzić defragmentacje posida system plików NTFS. A to jaki jest system plików na partycji systemowej to już nikogo nie obchodzi w tym wątku.
"fdisk -l" ciebie nie obchodzi bo już napisałem w pytaniu jaką partycje chce zdefragmentować.
Aha i ja bardzo proszę aby mnie dzisiaj nie [CIACH], bo już i tak dostałem mandat od straży miejskiej (czytać: świnek miejskich).
//brezniew: a ja proszę o nieużywanie wulgaryzmów. I zmień też ton. Ludzie próbują Ci pomóc — doceń to bo wcale nie muszą.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Jeśli masz Windows, zrób defragmentację spod Windowsa. Jeśli nie masz Windowsa, to nie ma sensu trzymać danych na NTFS.
Obecnie jest tworzona wersja narzędzia UltraDefrag dla Linuksa, która pozwoli na defragmentację różnych systemów plików. Testową wersję konsolową możesz sobie skompilować ze źródeł http://b.andre.pagesperso-orange.fr/adv ... fs-3g.html Na samym dole link do poradnika instalacji i forum wsparcia.
Prosta metoda an defragmentację: Przekopiuj zawartość partycji w inne miejsce, wyczyść ją/sformatuj i przenieś dane z powrotem.
Obecnie jest tworzona wersja narzędzia UltraDefrag dla Linuksa, która pozwoli na defragmentację różnych systemów plików. Testową wersję konsolową możesz sobie skompilować ze źródeł http://b.andre.pagesperso-orange.fr/adv ... fs-3g.html Na samym dole link do poradnika instalacji i forum wsparcia.
Prosta metoda an defragmentację: Przekopiuj zawartość partycji w inne miejsce, wyczyść ją/sformatuj i przenieś dane z powrotem.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
rom pisze:Jeśli masz Windows, zrób defragmentację spod Windowsa. Jeśli nie masz Windowsa, to nie ma sensu trzymać danych na NTFS.
Windows'a mam na innym kopmuterze. Nie chce mi się przekładać dysków czy przekopiowywać całej zawartości partycji tylko i wyłączni do tego celu. Liczę, że istnieje oprogramowanie na linuxa które podoła również NTFS. Spróbuję powalczyć z UltraDefrag.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Linux raczej nie będzie miał narzędzi do defragmentacji NTFS (no, poza tym jednym), bo linuksowe systemy plików praktycznie nie ulegają fragmentacji. To i po co taki soft?