Instalacja otwartych sterowników karty graficznej

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Keretsoh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Instalacja otwartych sterowników karty graficznej

Post autor: Keretsoh »

Od razu powiem, że nie byłem pewien, gdzie umieścić temat, ale ostatecznie zdecydowałem się na ten dział.

Wczoraj zainstalowałem (przy pomocy wine) grę - Osu. Nie ma jakichś wygórowanych wymagań sprzętowych, ale wymaga frameworka w wersji minimum 2.0. Ja zainstalowałem wersję 3.5. Po kilku godzinach męczenia się z instalacją zarówno frameworka, jak i samej gry - udało się. Gra się włączyła, "działa". Jednak nie pisałbym do was tylko po to, bo to zakomunikować. Otóż po włączeniu jej, widzę praktycznie pokaz slajdów, nawet kursor się zacina.
Doszedłem do wniosku, że będę potrzebował jakichś porządnych, otwartych sterowników, by móc sobie zagrać. Aktualnie mam włączone domyślne systemowe sterowniki. Próbowałem już instalować te zamknięte, ale system nie chce ich przyjąć jak należy. Jakie sterowniki otwarte możecie mi polecić? Dodam, że raczej średnio sobie radzę na linuksie, dlatego będę potrzebował jakiegoś poradnika - tutaj muszę zaznaczyć, że mój angielski najlepszy nie jest i podawanie linków do angielskich stron nie bardzo mi się przyda. Więcej bym się domyślał niż rozumiał samemu.

Mój sprzęt: AMD Athlon 64 X2, 2,21Ghz, 2gb ram ddr2, Gigabyte Radeon HD4850. Używam Ubuntu 12.04 z unity.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Instalacja otwartych sterowników karty graficznej

Post autor: Tomfoc »

Poleceniem glxinfo | grep render możesz sprawdzić swoje obecne sterowniki. Czy instalację zamkniętych robiłeś według tego przepisu? http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

Tomfoc pisze:Czy instalację zamkniętych robiłeś według tego przepisu? http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
Pisał przecież że nie zna angielskiego

Pobierz ten sterownik http://www2.ati.com/drivers/legacy/12-6 ... x86_64.zip
jeżeli będziesz miał problemy z jego instalacją to poszukaj na forum opisu jak to zrobić. Z pewnością znajdziesz.
Powodzenia
Gentoo + XFCE
Keretsoh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No to tak.
Poprzednim razem instalowałem sterowniki z poradnika: http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
Dzisiaj szukałem po forum jakiegoś innego, ale znalazłem tylko taki z odnośnikiem do tej strony. Uznałem, że raczej nic się nie stanie, jeśli spróbuję jeszcze raz. Trochę sam zrozumiałem, trochę wspomogłem się tłumaczem i jakoś poszło... Niestety, nie działa. Albo zrobiłem znowu coś nie tak jak trzeba, albo mój komputer po prostu tego nie trawi.
Przed instalacją gra się odpalała, teraz już nie:

Kod: Zaznacz cały

keretsoh@keretsoh-system:~/.wine/drive_c/users/keretsoh$ wine 'osu!'.exe
fixme:sync:CreateMemoryResourceNotification (0) stub
err:ole:CoGetContextToken apartment not initialised
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"Microsoft.Xna.Framework"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System.Drawing"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"msvcm80"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System.Windows.Forms"
fixme:process:SetProcessPriorityBoost (0x1b0,0): stub
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"osu"
fixme:gdiplus:GdipCreateHalftonePalette stub
err:ole:CoInitializeEx Attempt to change threading model of this apartment from multi-threaded to apartment threaded
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"osu!.resources"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System.Drawing.resources"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"osu!.resources"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"System.Drawing.resources"
fixme:shell:URL_ParseUrl failed to parse L"{9a426927-5bb5-4ada-b2d0-137dcafb02f2}"
err:ole:CoInitializeEx Attempt to change threading model of this apartment from multi-threaded to apartment threaded
X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  135 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  2442
  Current serial number in output stream:  2442
Poza tym system ustawił mi domyślną ilość obszarów roboczych (4), i zlikwidował animacje (przejścia między pulpitami, na podgląd wszystkich obszarów roboczych etc.). Na razie innych zmian nie zauważyłem.

Co do samej instalacji według w/w poradnika. Wykonywałem wszystko dokładnie z działu 'Installing Catalyst Manually ', nie było żadnych problemów. Po tym przeszedłem do następnego podpunktu, tj. 'Generate a new /etc/X11/xorg.conf file'. Od razu dodam, iż w /etc/X11/ nie miałem xorg.conf. Było (i jest) parę innych, m.in. xorg.conf.failsafe, xorg.conf.backup, xorg.conf.fglrx-0 (kilka plików z cyfrą na końcu od 0 do 5), xorg.conf.orig, xorg.conf.original-0 (kilka plików, z cyframi od 0 do 4), xorg.conf-backup-120703004142
Dlatego, aby wykonać krok z 'minimal config', utworzyłem ręcznie (a konkretnie przez konsole) nowy xorg.conf i wpisałem do niego część podaną w poradniku, zmieniając jedynie '6870' na '4850'.
Później wpisałem w konsoli 'fglrxinfo', pojawiło się to:

X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  135 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  12
  Current serial number in output stream:  12
I uruchomiłem komputer ponownie. Po tym zobaczyłem zmiany, które wyżej opisałem. Co teraz zrobić? Próbować jeszcze raz? Odinstalować? Dodam, że w 'ustawienia systemu' > 'dodatkowe sterowniki' mam teraz tylko to:
http://i50.tinypic.com/3146xhk.png
Wcześniej, tj. przed instalacją miałem jeszcze możliwość sterowników bez aktualizacji wydania.
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

proponuje skasować ten xorg.conf i utworzyć go od nowa

aticonfig --initial
o ile catalysty zainstalowałeś poprawnie wszystko powinno być ok
jak coś nadal będzie źle to podaj wynik

glxinfo | grep Open
Gentoo + XFCE
Keretsoh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

It works!

Dzięki wszystkim za pomoc, gra działa płynnie.

#down
Źle nie jest, ale nie radzę sobie z czytaniem całych tekstów po angielsku, a i translator nie zawsze potrafi pomóc ;)
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, 18:08 przez Keretsoh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Keretsoh pisze:It works!...
Czyli nie tak źle z tą angielszczyzną. Kopiuj-wklej działa tak samo w obu językach :clap: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”