[solved] Nie czyta płyty/pendrive z ubuntu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Zkumeku
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[solved] Nie czyta płyty/pendrive z ubuntu

Post autor: Zkumeku »

Witam.

Mam problem z odczytywaniem płytki/pendrive z Ubuntu 12.04. Obecnie na komputerze mam zainstalowany system Windows 7 Ultimate x32.
Na ubuntu mam niestety tylko 10GB miejsca (chciałem 20 lecz przy dzieleniu partycji nie mogę uzyskać więcej, przy czym nie wiem dlaczego - dysk 75GB wolnych 39GB z czego wydzieliłem tylko te 10).
Problem zaczyna się przy uruchamianiu płytki/pendrive. Zwykle jakiego bym windowsa nie instalował nie ma problemu z instalacją i czytaniem płyty przy ustawieniu priorytetu czytania. Przy ubuntu na ustawionym priorytecie na płytkę włącza czytanie płyty lecz po prostu ją olewa i przechodzi do uruchamiania windowsa. W przypadku pendrive pokazuje że mam podłączyć nie pusty/dobry pendrive lub włożyć poprawną płytkę.

Przy użyciu wubi i restarcie jest to samo co wyżej napisałem oraz w logach są błędy typu "Exception: Could not retrieve the required installation files".

Sumy md5 sprawdzałem i są poprawne.

Odpowiedzi na ten problem nie znalazłem.

Co robić?
Model motherboarda: Gigabyte GA-MA770-DS3
BIOS: v6.00PG

Edit:
Poradziłem sobie z większą częścią.
1. Zainstalowałem wubi dzięki normalnemu iso postawionemu na DAEMON Tools
2. Przy restarcie podłączyłem pendrive
3. Przy instalacji systemu raz musiałem używać myszki, a raz klawiatury do przechodzenia dalej (a na wyborze i edycji woluminów co akcje klikać wybór bootowania - w tym wypadku pendrive)
4. Instalacja dobiega końca
5. Wyskakuje mi błąd instalacji gruba. Po kontynuowaniu bez gruba i restarcie wracam do momentu między punktami 2-3.

Edit2:
1. Zrobiłem formata (dysk podzielony na 50GB i nieprzydzielone 25GB)
2. Na 50 gb instalacja windowsa 7 ultimate
3. Przy instalacji ubuntu zaznaczyłem już opcje obok windows 7 i mi ładnie poukładał się na nieprzydzielonych 25GB
4. Grub startuje normalnie systemy także. Lecz miałem problemy z myszką (Saitek Cyborg R.A.T.5)
5. Remap myszki + pare innych bzdet i już działa całkowicie przełączanie się między okienkami itp.

Pozdrawiam i dopisałem do końca bo może komuś to pomoże.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”