Gwałtownie znika wolne miejsce na dysku

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
bleeder
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Gwałtownie znika wolne miejsce na dysku

Post autor: bleeder »

Witam
Mam dziwny z moim Ubuntu 10.04 którego używam już jakiś długi czas i jak dotąd spisywał się super... do dziś kiedy otrzymałem komunikat że mam mało miejsca na partycji root. Zdziwił mnie ten fakt bo nie trzymam zbyt dużo plików na tej partycji oprócz backupów które wykonują się automatycznie przy stracie systemu. W celu powiększenia wolnego miejsca usunąłem stare backupy i sprawdziłem ilość wolnego miejsca komendą "df". Miejsca na partycji ubyło ale po ponownym wykonaniu komendy "df" zważyłem że licznik zapełniania partycji zwiększa się. Cały czas widzę że ilość wolnego miejsca w dość szybkim czasie ubywa (około 2 GB na godzinę). Niestety po restarcie systemu problem nie minął i licznik na "df" nadal się kręcił. Odłączanie od internetu i sieci lan nie zatrzymało przyrostu danych. Próbowałem zlokalizować czy któryś proces za to nie odpowiada ale nic nie znalazłem... Przeanalizowałem dysk programem Disk Usage Alayzer w celu zlokalizowania miejsca w którym przybywa informacji ale niestety program nie chyba zbyt dokładny i choć na liczniku widać że wolnego miejsca ubyło to na diagramach nie widać w którym folderze przybyło danych. Jedną dziwną rzecz którą odkryłem to że katalog log (var/log) zajmuje aż 25,5 GB i niektóre pliki mają prawie 6.5 GB (wtmp, messages.1, deamon.log.1, kern.log.1). Bardzo proszę o pomoc lub wskazówkę jak znaleźć przyczynę i rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję :-)
Ostatnio zmieniony 01 sie 2012, 10:22 przez bleeder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Dysk - przybywa danych - POMOCY

Post autor: k2cl »

Stare logi systemowe (te z cyferkami po rozszerzeniu) możesz usunąć. Doraźnie powinno to rozwiązać problem, ale nie usunie jego przyczyny. Podstawowe pytanie brzmi: co takiego dzieje się w Twoim systemie, że w logach zapisywana jest tak ogromna ilość danych?
Jedna z możliwości to jakaś awaria (sprzętowa lub programowa) generująca olbrzymie ilości wpisów. Inna opcja to niefortunne ustawienie jakiejś aplikacji (np. związanej z firewallem) sprawiające, iż program zapisuje w logach wszystko, co się da.
Najłatwiejszym sposobem rozwiania tych wątpliwości jest po prostu zajrzenie do tych "przerośniętych" logów.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Kod: Zaznacz cały

sudo find /var/log/* -type f -mtime +3 | xargs rm -f;
Jednorazowo mozesz tak, potem wycyścić kosze:

sudo  rm -Rf /root/.local/share/Trash/*
sudo rm -Rf /.Trash-0/*
Powyższe polecenia możesz skopiować, natomiast nie próbuj przepisywać.
I oczywiście kosz użyszkodnika też musisz opróżnić.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
bleeder
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Gwałtownie znika wolne miejsce na dysku

Post autor: bleeder »

Bardzo dziękuję za pomoc. Tak jak napisał kolega k2cl duże logi były generowane przez błędną konfigurację firewalla który wszystkie zdarzenia zapisywała w logach. Zmiana konfiguracji pomogła! Usunąłem też wszystkie stare i te duże pliki logów. Ale po usunięciu przeglądarka logów pokazuje teraz błędy w poszukiwaniu plików (screen z błędami w załączniku). Ogólnie te błędy nie przeszkadzają zbyt mocno bo często tam nie zaglądam :-) ale jak ktoś wie jak to naprawić to będę wdzięczny.

PS. przepraszam bardzo za zły tytuł i umiejscowienie postu ale nie mam doświadczenia w pisaniu postów... i trochę też spanikowałem gdy 1 w nocy zauważyłem takie zachowanie Ubunciaka :)
Załączniki
Screenshot-2.png
(339.07 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Gwałtownie znika wolne miejsce na dysku

Post autor: k2cl »

Czy po kolejnym uruchomieniu komputera i odpaleniu przeglądarki logów program wciąż straszy błędami? W sumie nie jest to nic krytycznego (nie znajduje usuniętych plików - trudno mu się dziwić), ale jeśli Ci przeszkadza, będziemy kombinować jak to naprawić...
kjur
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 22.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: kjur »

jacekalex pisze:

sudo find /var/log/* -type f -mtime +3 | xargs rm -f;
powinno byc raczej:

find /var/log/* -type f -mtime +3 | sudo xargs rm -f;
Przynajmniej u mnie ten pierwszy zwraca Permission denied, a druga dziala ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”