Witam,
W laptopie Lenovo Y570 z napędem rapidDrive. Jest to połączenie 2 dysków, standardowego hdd 750GB oraz 32GB ssd, który działa jako cache windowsa. W gparted, podczas instalacji Ununtu 12.04 z USB, podzieliłem dysk ssd na połowę, jak na obrazku sdb1 z załącznika. Nie wykrywa też systemu plików z dysku ssd - co pokazałem na obrazku sda.png.
Od momentu partycjonowania uruchamia mi się tylko Ubuntu, natomiast nie mam dostępu do partycji windowsowej.
Rzecz jest dla mnie o tyle trudna, że nie są to dwa dyski jeden obok drugiego, tylko połączone w coś w rodzaju macierzy. Próba montowania z Ubuntu - jak na ostatnim obrazku.
Co z tym można zrobić?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Lenovo Y570 - partycjonowanie rapidDrive
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Re: Lenovo Y570 - partycjonowanie rapidDrive
/dev/sdb1 nie można zmniejszyć w gparted i z wolnego miejsca zrobić parycję ext4 przeznaczoną pod Ubuntu? Ssd mogłeś nie tykać...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Lenovo Y570 - partycjonowanie rapidDrive
Witam,
Tak, sdb1 faktycznie nie zmniejszyłem. RapidDrive łączy obydwa dyski w jedną całość, niechcący podzieliłem część wspólną z ssd.
Czy jest jakaś rada, żeby to odkręcić?
Pozdrawiam
Tak, sdb1 faktycznie nie zmniejszyłem. RapidDrive łączy obydwa dyski w jedną całość, niechcący podzieliłem część wspólną z ssd.
Czy jest jakaś rada, żeby to odkręcić?
Pozdrawiam