10.04 LTS 32bit - zbyt niska rozdzielczość / wykrywanie monitora / ręczne ustawienia

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
ubuntutest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

10.04 LTS 32bit - zbyt niska rozdzielczość / wykrywanie monitora / ręczne ustawienia

Post autor: ubuntutest »

Witam

Jestem tu w zasadzie tylko na chwilę z jednym konkretnym problemem. Dopiero co zainstalowałem Ubuntu 10.04 LTS 32bit (ta wersja mi pasuje i nie chcę nowszej...) i wszystko byłoby ok, gdyby nie pewien problem z rozdzielczością. Otóż monitor ma 1920 x 1080 punktów i jest połączony przez analogowe VGA. Posiadam dwa kable – jeden pełny, drugi bez jednego pina, ale za to bardzo dobrze ekranowany, dzięki czemu obraz jest tak samo dobry jak przy połączeniu cyfrowym. Chcę zostać przy tym właśnie kablu (nie posiadam złącza DVI w komputerze, a jakość kilku nowych kabli jakie testowałem pozostawia bardzo dużo do życzenia...), ale niestety przy jego użyciu system nie rozpoznaje modelu monitora i nie mogę zmienić tego ręcznie. Przez to rozdzielczość maksymalna to 1300 coś tam... Oczywiście na kablu pełnym nie ma z tym problemów. Zatem jak najprościej trwale zmusić system do nie wykrywania typu monitora, ewentualnie do wyświetlenia wszystkich rozdzielczości? Próbowałem już jakich magicznych sztuczek znalezionych przez wujka gógla, ale nic nie zadziałało. Dodam że jestem kompletnie zielony w Ubuntu i bardzo bym prosił o pokazanie „palcem” jak krowie na miedzy dokładnie co gdzie i jak...
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: 10.04 LTS 32bit - zbyt niska rozdzielczość / wykrywanie monitora / ręczne ustawienia

Post autor: brezniew »

W zależności od karty graficznej możesz to ustawić w pliku xorg.conf lub narzędziem xrandr.
ubuntutest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: 10.04 LTS 32bit - zbyt niska rozdzielczość / wykrywanie monitora / ręczne ustawienia

Post autor: ubuntutest »

Ani jedna, ani druga metoda nie zadziałały. Pliku xorg.conf w ogóle nie było. Próby stworzenia go na nowo nic nie dały poza błędem przy uruchamianiu systemu i wymuszoną ponowną konfiguracją grafiki. Komputer to Lenovo M55, grafika pokładowa - chipset Intel 965.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: makson »

Kod: Zaznacz cały

xrandr -s 1920x1080
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”