Po wyłączeniu interfejsu graficznego brak dostęp do urządzenia karty graficznej

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Rysiu512
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Po wyłączeniu interfejsu graficznego brak dostęp do urządzenia karty graficznej

Post autor: Rysiu512 »

Witam serdecznie;

Mam problem. Aktualnie trapi mnie na systemie Mandriva 2011 jednak z tego co pamiętam kiedyś też trapił mnie na Ubuntu. Rozwiązanie więc może być podobne.

Karta graficzna jest wykrywana tylko i wyłącznie po podaniu polecenia "startx" czyli pod interfejsem graficznym. W przypadku wyłączenia interfejsu graficznego nie mam dostępu do karty graficznej.

GPU wykorzystuję do obliczeń (CUDA, OpenCL). Programy działające na GPU mogę normalnie uruchamiać w interfejsie graficznym, jednak z pewnych powodów chcę odpalać w trybie tekstowym, a tam oprogramowanie nie widzi karty graficznej.

Co można z tym zrobić?

lspci -nnk zwraca m. in.
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Device [1002:683d]
Subsystem: XFX Pine Group Inc. Device [1682:3232]
Kernel driver in use: fglrx_pci
Kernel modules: fglrx
w /etc/X11/xorg.conf mam m. in.:
Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
Ku ścisłości w tym przypadku chodzi o środowisko OpenCL - Takie działa na kartach AMD.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Po wyłączeniu interfejsu graficznego brak dostęp do urządzenia karty graficznej

Post autor: arthulus »

Rysiu512
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Re: Po wyłączeniu interfejsu graficznego brak dostęp do urządzenia karty graficznej

Post autor: Rysiu512 »

Tylko wszystkie te wątki odnoszą się do kart nVidii i CUDA. Ja szukam rozwiązania dla OpenCL i kart AMD.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: arthulus »

Rzeczywiście CUDA to własność Nvidii nie wiem po co w ogóle ją wspominałeś ale mam dla ciebie odpowiedz, nie da się odpalać w trybie tekstowym przynajmniej nie dało pół roku temu http://devgurus.amd.com/thread/157256
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”