Jak usunąć partyje stworzone w linuxie ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak usunąć partyje stworzone w linuxie ?
Witam, sformatowałem dysk D na którym miałem linuxa ale moje stare partycje nie wróciły Windows XP ich nie widzi. Co mam zrobić aby mieć 4 partycje a nie 2 ?
- Lasoty
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Jak usunąć partyje stworzone w linuxie ?
Troszkę chaotycznie opisałeś problem. Z tego co zrozumiałem miałeś sobie partycję z Linuksem, natomiast postanowiłeś je sformatować. Obecnie prawdopodobnie widoczne masz dla windowsa tylko te partycje które są sformatowane w ntfs. Aby zobaczyć wszystkie partycje wejdź w panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem i z drzewka po lewej wybierz zarządzanie dyskami. Tam zobaczysz aktualny stan wszystkich podłączonych dysków bez względu na rodzaj systemu plików. Jeśli nie widać partycji, które wcześniej miałeś, oznacza że usunąłeś je, jak tworzyłeś sobie partycje pod Linuksa.
PS. To forum Linuksa i tylko dobrowolnie udzielam pomocy do winshita.
//bear7: Daruj sobie takie frazesy: własne odczucia prowadzą tylko do niepotrzebnych "przepychanek", który to system jest lepszy, a który gorszy. Zaakceptuj istnienie innego systemu i nazwij go po imieniu, albo nie nazywaj go wcale.
PS. To forum Linuksa i tylko dobrowolnie udzielam pomocy do winshita.
//bear7: Daruj sobie takie frazesy: własne odczucia prowadzą tylko do niepotrzebnych "przepychanek", który to system jest lepszy, a który gorszy. Zaakceptuj istnienie innego systemu i nazwij go po imieniu, albo nie nazywaj go wcale.