Różne ikony rdekstop dla różnych połączeń pulpitów zdalnych
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Różne ikony rdekstop dla różnych połączeń pulpitów zdalnych
Hej,
Napotkałem na taki problem, chciałbym porobić sobie skróty do różnych połączeń zdalnych do Windows Server. Używam Gnome 3 i bardzo wygodny jest pasek ulubionych z lewej strony. Tylko, że jak otworzę 4 takie połączenia rdesktop to mam 4 takie same ikonki na pasku i nie wiem, który pulpit to który. Zrobiłem różne skrypty do odpalania tych pulpitów, ale problem jest taki, że nie ważne jak otworzę taki pulpit, to rdekstop zawszsze umiesza na pasku swoją ikonę (czarny ekranik z mniejszym czerwonym przekreślonym kóleczkiem). Każdy skrypt w środku woła program rdesktop z odpowiednimi opcjami.
Czy można zrobić jakoś tak, żeby te ikonki były różne? Problem leży właśnie w wołaniu z terminala programu rdekstop wewnątrz każdego skryptu.
Z góry dzięki za pomoc.
Napotkałem na taki problem, chciałbym porobić sobie skróty do różnych połączeń zdalnych do Windows Server. Używam Gnome 3 i bardzo wygodny jest pasek ulubionych z lewej strony. Tylko, że jak otworzę 4 takie połączenia rdesktop to mam 4 takie same ikonki na pasku i nie wiem, który pulpit to który. Zrobiłem różne skrypty do odpalania tych pulpitów, ale problem jest taki, że nie ważne jak otworzę taki pulpit, to rdekstop zawszsze umiesza na pasku swoją ikonę (czarny ekranik z mniejszym czerwonym przekreślonym kóleczkiem). Każdy skrypt w środku woła program rdesktop z odpowiednimi opcjami.
Czy można zrobić jakoś tak, żeby te ikonki były różne? Problem leży właśnie w wołaniu z terminala programu rdekstop wewnątrz każdego skryptu.
Z góry dzięki za pomoc.
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
Re: Różne ikony rdekstop dla różnych połączeń pulpitów zdalnych
Witam
Można ja mam ikonkę VNC. Musisz podać ścieżkę do ikony w Menu Główne
Można ja mam ikonkę VNC. Musisz podać ścieżkę do ikony w Menu Główne
-
- Piegowaty Guziec
Nie bardzo rozumiem, możesz troszkę jaśniej? 
Gdzie należy podać ścieżkę? W skrypcie, który woła program? Czy jak? Bo ogólnie to potrafię zrobić tak, żeby w menu była ikona taka jak chcę, inaczej jest jak uruchamia się program, to wtedy wyskakuje właśnie ta ikona rdestkop.

Gdzie należy podać ścieżkę? W skrypcie, który woła program? Czy jak? Bo ogólnie to potrafię zrobić tak, żeby w menu była ikona taka jak chcę, inaczej jest jak uruchamia się program, to wtedy wyskakuje właśnie ta ikona rdestkop.
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
Ścieżka /usr/share/icons
Nazwa tightvnc.png
Rozmiar 1,9 KB
Typ Obraz PNG (image/png)
Typ obrazu: png (Format obrazu PNG)
Szerokość: 32 piksele
Wysokość: 32 piksele
W Menu Głównym lub
Terminal
Internet >>Nowy Element >> Nowy aktywator>> ikona(deseczka ze sprężynką) wybierasz ścieżkę gdzie się znajduje ikonka
Właściwości aktywatora:
Nazwa - xvnc4viewer
Polecenie - xvnc4viewer
Komentarz - Zdalny Pulpit
Skąd ikonę ? http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=1& ... 68&bih=699
Chyba tak wyszukałem.
Włączam zdalnie programem gWakeOnLan
Podany przykład jest z 9.10
Nazwa tightvnc.png
Rozmiar 1,9 KB
Typ Obraz PNG (image/png)
Typ obrazu: png (Format obrazu PNG)
Szerokość: 32 piksele
Wysokość: 32 piksele
W Menu Głównym lub
Terminal
Kod: Zaznacz cały
alacarte
Właściwości aktywatora:
Nazwa - xvnc4viewer
Polecenie - xvnc4viewer
Komentarz - Zdalny Pulpit
Skąd ikonę ? http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=1& ... 68&bih=699
Chyba tak wyszukałem.
Włączam zdalnie programem gWakeOnLan
Podany przykład jest z 9.10
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuje za pomoc, ale to nie jest to czego szukam. Chodzi o to, że to polecenie wywołuje program rdesktop, który umieszcza na panelu swoją ikonkę. A mi chodzi o to, żeby pod tą ikonką rdesktopa była właśnie moja ikona. Fakt, aktywator w menu ma taka ikonę jak chcę, ale jak już uruchomię aktywator, to on woła program rdekstop, który umieszcza na panelu właśnie tę dziwną ikonkę rdesktop.
Nie wiem, czy wyrażam się jasno. Nie mogę zrobić PS paska, bo jak jak przejdę do podglądu, gdzie widać ten pasek ulubionych i aktualnie otwartych programów, to PS nie działa. Udało mi się inaczej tę ikonę złapać
Przesyłam w załączniku.
Nie wiem, czy wyrażam się jasno. Nie mogę zrobić PS paska, bo jak jak przejdę do podglądu, gdzie widać ten pasek ulubionych i aktualnie otwartych programów, to PS nie działa. Udało mi się inaczej tę ikonę złapać
Przesyłam w załączniku.
- Załączniki
-
- Ps_rdesktop_icon.png (8.5 KiB) Przejrzano 644 razy