Instalator przerywa pracę i wraca w tryb prezentacji systemu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
SirLancelot
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Instalator przerywa pracę i wraca w tryb prezentacji systemu

Post autor: SirLancelot »

Witam

Mam następujący Hardware:

Kod: Zaznacz cały

Procesor: AMD Athlon XP 2000+
Płyta główna: Epox EP-8K9A7I VIA KT400A (SATA: VIA VT8237)
Pamięć RAM: 768MB 266MHz
Dysk: Samsung 320GB HD321KJ
Karta graficzna: GForce 6200 256MB AGP x8
Chcę z tego zrobić komputer do internetu więc postanowiłem spróbować instalacji Ubuntu 12.04.

Instalator uruchamia sie zarówno poprzez: "Zainstaluj" bezpośrednio z menu startowego jak i przez ikonę instalacji po odpaleniu systemu LIVE w trybie prezentacji.

Instalator dochodzi do momentu kopiowania plików i powraca do trybu prezentacji systemu (LIVE). Zaznaczam że instalator pozwala podzielić dysk twardy, pozwala nazwać i przypisać hasło użytkownikowi.

Po odpaleniu instalatora od razu z BOOT Menu ("Zainstaluj") na na chwilę wywaliło mnie z trybu tekstoewgo gdzie zaczęło od komunikatu zaczynającego się od I/O.

Biorąc pod uwagę problem z instalacją i dość słabą konfigurację sprzętową postanowiłem spróbować z Lubuntu 12.04. Efekt ten sam.

Nie bardzo wiem jak przeprowadzić diagnozę tego czemu instalator tak po prostu kończy pracę na etapie kopiowania plików. Spróbuję jeszcze bez opcji pobierania aktualizacji podczas instalacji i bez pakietów obiętych prawami autorskimi. W Lubuntu próbowałem instalacji ze wszystkimi opcjami typu noacpi, nolapi itp. ale nic to nie dało.

Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Instalator przerywa pracę i wraca w tryb prezentacji systemu

Post autor: rob006 »

Też miałem taki problem, ale na kompie z 256 MB RAMu, stwierdziłem więc że pewnie jest go za mało i ściągnąłem wersję alternate - wtedy poszło bez problemu.

https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/Alternate_ISO
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”