Witam wszystkich forumowiczów.
Z góry uprzedzam, że jest to mój pierwszy post więc jeśli coś będzie nie tak to proszę o wyrozumiałość..
Mam problem z bluetoothem pod ubuntu. Niedawno kupiłem laptopa HP pawilion dv6 6030ew i postanowiłem postawić sobie tam dwa systemy, ubuntu [12.04] obok windowsa.
Niestety pod ubuntu (próbowałem oryginalnej wersji oraz polskich remiksów z pod tego linku) mam problem w bluetoothem. Pod windowsem po zainstalowaniu sterowników bluetooth działa, pod ubuntu nie. Wydaje się, że system wykrywa adapter bluetooth który jest zintegrowany z wifi (Ralink RT5390) ale już żadnego urządzenia z którym by się mógł połączyć nie widzi.
Czytałem na forach o problemach z wifi na karcie Ralink RT5390 ale u mnie wifi dobrze działa za to zintegrowany bluetooth już nie. Próbowałem różnych rozwiązań z wielu dziwnych forów na które trafiłem poszukując przyczyny problemu - nic nie zadziałało.. dlatego zwracam się tu z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych użytkowników ubuntu.
Nie boję się konsoli, kompilowania sterowników czy grzebania w ustawieniach systemu. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o sugestię i z góry dziękuję za pomoc. W razie czego proszę o podawanie komend które mam wykonać (będę załączał wyniki) aby inni użytkownicy forum też skorzystali.
--
Edit: Zmieniłem temat wątku.
[rozwiązane][12.04] HP pawilion dv6 6030ew - bluetooth (zintegrowany z Ralink RT5390) nie widzi żadnych urządzeń
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86_64
[rozwiązane][12.04] HP pawilion dv6 6030ew - bluetooth (zintegrowany z Ralink RT5390) nie widzi żadnych urządzeń
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 17:43 przez ultral, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: [12.04] HP pawilion dv6 6030ew - problem z bluetooth
Pora zapoznać się z regulaminem forum:
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: LXDE
Re: [rozwiązane][12.04] HP pawilion dv6 6030ew - bluetooth (zintegrowany z Ralink RT5390) nie widzi żadnych urządzeń
Hehe, dziękuję szanownej społeczności użytkowników ubuntu za tak szeroką i szybką pomoc udzieloną w moim przypadku..
Prócz objechania mnie przez moderatora za zły temat nikt się nawet nie zająknął przy tym problemie..
ale udało mi się znaleźć rozwiązanie, i nawet się nim podzielę, pomimo jakości i ilości pomocy jaką tu otrzymałem.
Rozwiązanie problemu znalazłem na forum w wątku: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1703941
Problem dotyczy zintegrowanej karty wifi/bluetooth Ralink 5390. Nie widać żadnych urządzeń bluetooth pomimo, że wszystko wydaje się być w porządku.
Należy wywołać z linii komend polecenie:
sudo bccmd psset -s 0x0000 0x028c 0x0001
a następnie zrestartować komputer i po zrestartowaniu wyłączyć i włączyć zintegrowaną kartę wifi/bluetooth za pomocą przycisku w obudowie (po wyłączeniu i włączeniu bluetooth zaczyna wykrywać inne urządzenia).
Pozdrawiam wszystkich którym pomogę.
Prócz objechania mnie przez moderatora za zły temat nikt się nawet nie zająknął przy tym problemie..

Rozwiązanie problemu znalazłem na forum w wątku: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1703941
Problem dotyczy zintegrowanej karty wifi/bluetooth Ralink 5390. Nie widać żadnych urządzeń bluetooth pomimo, że wszystko wydaje się być w porządku.
Należy wywołać z linii komend polecenie:
sudo bccmd psset -s 0x0000 0x028c 0x0001
a następnie zrestartować komputer i po zrestartowaniu wyłączyć i włączyć zintegrowaną kartę wifi/bluetooth za pomocą przycisku w obudowie (po wyłączeniu i włączeniu bluetooth zaczyna wykrywać inne urządzenia).
Pozdrawiam wszystkich którym pomogę.