[rozwiązane][12.04] HP pawilion dv6 6030ew - bluetooth (zintegrowany z Ralink RT5390) nie widzi żadnych urządzeń

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
ultral
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

[rozwiązane][12.04] HP pawilion dv6 6030ew - bluetooth (zintegrowany z Ralink RT5390) nie widzi żadnych urządzeń

Post autor: ultral »

Witam wszystkich forumowiczów.

Z góry uprzedzam, że jest to mój pierwszy post więc jeśli coś będzie nie tak to proszę o wyrozumiałość..

Mam problem z bluetoothem pod ubuntu. Niedawno kupiłem laptopa HP pawilion dv6 6030ew i postanowiłem postawić sobie tam dwa systemy, ubuntu [12.04] obok windowsa.
Niestety pod ubuntu (próbowałem oryginalnej wersji oraz polskich remiksów z pod tego linku) mam problem w bluetoothem. Pod windowsem po zainstalowaniu sterowników bluetooth działa, pod ubuntu nie. Wydaje się, że system wykrywa adapter bluetooth który jest zintegrowany z wifi (Ralink RT5390) ale już żadnego urządzenia z którym by się mógł połączyć nie widzi.

Czytałem na forach o problemach z wifi na karcie Ralink RT5390 ale u mnie wifi dobrze działa za to zintegrowany bluetooth już nie. Próbowałem różnych rozwiązań z wielu dziwnych forów na które trafiłem poszukując przyczyny problemu - nic nie zadziałało.. dlatego zwracam się tu z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych użytkowników ubuntu.

Nie boję się konsoli, kompilowania sterowników czy grzebania w ustawieniach systemu. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o sugestię i z góry dziękuję za pomoc. W razie czego proszę o podawanie komend które mam wykonać (będę załączał wyniki) aby inni użytkownicy forum też skorzystali.

--
Edit: Zmieniłem temat wątku.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 17:43 przez ultral, łącznie zmieniany 5 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: [12.04] HP pawilion dv6 6030ew - problem z bluetooth

Post autor: bear7 »

Pora zapoznać się z regulaminem forum:
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ultral
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE

Re: [rozwiązane][12.04] HP pawilion dv6 6030ew - bluetooth (zintegrowany z Ralink RT5390) nie widzi żadnych urządzeń

Post autor: ultral »

Hehe, dziękuję szanownej społeczności użytkowników ubuntu za tak szeroką i szybką pomoc udzieloną w moim przypadku..

Prócz objechania mnie przez moderatora za zły temat nikt się nawet nie zająknął przy tym problemie.. :evil: ale udało mi się znaleźć rozwiązanie, i nawet się nim podzielę, pomimo jakości i ilości pomocy jaką tu otrzymałem.

Rozwiązanie problemu znalazłem na forum w wątku: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1703941

Problem dotyczy zintegrowanej karty wifi/bluetooth Ralink 5390. Nie widać żadnych urządzeń bluetooth pomimo, że wszystko wydaje się być w porządku.

Należy wywołać z linii komend polecenie:

sudo bccmd psset -s 0x0000 0x028c 0x0001

a następnie zrestartować komputer i po zrestartowaniu wyłączyć i włączyć zintegrowaną kartę wifi/bluetooth za pomocą przycisku w obudowie (po wyłączeniu i włączeniu bluetooth zaczyna wykrywać inne urządzenia).

Pozdrawiam wszystkich którym pomogę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”