Laptop Toshiba A350 czy znajde driversy do kamerki ?
Chicony usb camera 2.0
Kamerka na chwile sie zapala i widac obraz po sekundzie dwóch robi sie czarny ekran
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install cheese
cheese
W jakim programie na chwilę się pojawia obraz i znika? Skype?baserone pisze: Kamerka na chwile sie zapala i widac obraz po sekundzie dwóch robi sie czarny ekran
bear7 pisze:Zainstaluj aplikację cheese:odpal aplikację cheese:Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install cheese
Daj znać, czy działa. Daj znać skąd pochodzi poniższa informacja:Kod: Zaznacz cały
cheese
W jakim programie na chwilę się pojawia obraz i znika? Skype?baserone pisze: Kamerka na chwile sie zapala i widac obraz po sekundzie dwóch robi sie czarny ekran
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
** (cheese:3539): WARNING **: Wewnętrzny problem przepływu danych.: gstbasesink.c(3638): gst_base_sink_chain_unlocked (): /GstCameraBin:camerabin/GstBin:video_filter_bin/ClutterGstVideoSink:cluttergstvideosink2:
Received buffer without a new-segment. Assuming timestamps start from 0.
Skoro mowa o jakichś tam chatach internetowych, to może podasz z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz?baserone pisze: Np. chatroulette.pl, to sie dotyczy wszędzie
bear7 pisze:Skoro mowa o jakichś tam chatach internetowych, to może podasz z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz?baserone pisze: Np. chatroulette.pl, to sie dotyczy wszędzie
Staram się i staram zrozumieć co miałeś na myśli pisząć powyższą informację, ale oprócz informacji że używasz chromium, to nic nie zrozumiałem: następnym razem, taki bełkot wyleci do nicości...baserone pisze: Chromium web browser, lecz czy to odpowiada ze przegladarke gdzie an cheese,skype,cam*** <--- z centrum ubuntu to samo
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so chromium-browser
Dobrze, kamera nie działa staje się po sekundzie ciemna ;/bear7 pisze:Staram się i staram zrozumieć co miałeś na myśli pisząć powyższą informację, ale oprócz informacji że używasz chromium, to nic nie zrozumiałem: następnym razem, taki bełkot wyleci do nicości...baserone pisze: Chromium web browser, lecz czy to odpowiada ze przegladarke gdzie an cheese,skype,cam*** <--- z centrum ubuntu to samo
Spróbuj uruchomić takie polecenie w terminalu (najlepiej to zastosuj metodę kopiuj-wklej):Sprawdź wówczas, czy kamera działa na tym chacie. Na razie, tylko takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy.Kod: Zaznacz cały
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so chromium-browser
04f2:b070 Chicony Electronics Co., Ltd
tommy8482 pisze:Podaj wynik lsusb.
Ja mam taką w swojej Toshibie A305 i działa dobrze:Kod: Zaznacz cały
04f2:b070 Chicony Electronics Co., Ltd
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 04f2:b008 Chicony Electronics Co., Ltd USB 2.0 Camera
Bus 007 Device 004: ID 15d9:0a4d Trust International B.V.
Bus 008 Device 002: ID 0930:0200 Toshiba Corp.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości