Wydajny laptop dla studenta :) [max. 2000zł]

Porady sprzętowo-handlowe
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Wydajny laptop dla studenta :) [max. 2000zł]

Post autor: Shi »

Cześć,
szukam dobrego i wydajnego laptopa. Głównie chodzi mi o to żeby bateria dobrze trzymała ale jednocześnie by był to dość konkretny sprzęt.
Będzie używany głównie do pracy biurowej, internetu czy filmów na nudniejszych wykładach :) Choć czasem może w coś by się zagrało nie jest to priorytetem.
Cena do 2000zł.
Nie mam konkretnego upodobania jeśli chodzi o firmę, czy to asus, czy acer, czy samsung.. nie ma to dla mnie znaczenia byle był porządnie zrobiony bo najprawdopodobniej będzie często przenoszony.
Zastanawiałem się nad netbookiem ale stwierdziłem że wolę nieco więcej podźwigać a mieć konkretniejszy sprzęt. Poza tym czy netbooki są wygodne?
Kolejną rzeczą która mnie zastanawia jest to kiedy go kupić? Teraz do połowy września czy pod koniec lub w październiku? Ceny jakoś miałyby się zmienić? Może fajna promocja? :D

Na pierwszy rzut oka spodobał mi się http://allegro.pl/wydajny-lenovo-z570-i ... 84380.html czy byłby dobrym wyborem? Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy takim zakupie?
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Wydajny laptop dla studenta :) [max. 2000zł]

Post autor: Cubensis »

Jeżeli korzystasz z linuxa, to prawdopodobnie nie będzie Ci chodzić HDMI na tym laptopie. Z hybryd o wiele lepiej wziąć Intel + AMD lub AMD + AMD.
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Na stacjonarnym mam ubuntu, na laptopie chciałbym jednak mieć windowsa ze względu na oprogramowanie którego bedę prawdopodobnie używać.
Hybryd?
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Hybryd w sensie dwóch kart graficznych. Sandy bridge (czyli i3,i5,i7) posiadają wbudowaną kartę graficzną Intel HD3000.
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nie wiem czy o tym mowa ale słyszałem o laptopach mających dwie karty graficzne, zintegrowaną i dedykowaną. Dedykowana włącza się gdy jest takie zapotrzebowanie - normalnie chodzi zintegrowana, przez to mniej energii pobiera.

W każdym razie nie mam pojęcia na co się zdecydować by śmigało jak dla mnie potrzeba :P
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tak, laptop który podałeś za przykład (Lenovo Z570) posiada dwie karty graficzne. Ale ogólnie ten sprzęt jest średni. i3 i dysk 5400 obrotów to słabe parametry. Mi by też przeszkadzała błyszcząca matryca.
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Propozycje lepszego sprzętu za podobną cene?

-- 03 wrz 2012 19:15 --

Więc?
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: templer »

Nieznacznie przekraczając budżet:
http://www.x-kom.pl/p/80510-notebook-la ... 520mx.html
Co ważne masz tu matową matrycę, uwierz że naprawdę docenisz sobie tą cechę zwłaszcza na wykładach gdzie trzeba kombinować z kątem patrzenia na ekran (tak aby wykładowca nie widział :D ). Poza tym ciapke lepszy procek i 2 GB więcej pamięci RAM.
Pozdrawiam.
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A jakby szukać czegoś tak fajnego ale w cenie do 1800zł? Znajdzie się jeszcze coś nieco taniej?
Sprawa nagli bo rok akademicki się zbliża :P
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: arthulus »

Wybierz kilka modeli z tej strony
[i]http://allegro.pl/listing.php/showca ... A0%3E [/i]

może miał ktoś styczność <z tymi laptopami to ci doradzi, Asusy podobno zeszły na psy to samo Toshiba może coś z Samunga http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/ ... #from40663 albo Lenovo najprostszy model http://allegro.pl/laptop-lenovo-b570-in ... 18343.html
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, 12:49 przez arthulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Co do Toshiby to się zgodzę jakością nie grzeszą, ale Asusy to półka lub dwie wyżej jak Toshiba ;)
Ale ten Lenovo fajny, tylko szkoda że matryca błyszcząca (jak nie przeszkadza to bym brał), ale w tej półce cenowej to tylko w Samsungach matową uświadczysz.
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jak duże znaczenie ma matryca? Za dużego kontaktu do tej pory z notebookami nie miałem i nie wiem czy aż taka jest różnica między matową a błyszczącą.

Czasem w coś tam się jeszcze zagra, zintegrowana grafika w tym Lenovo wystarczy?

O tym coś? KLIK, wydaje mi się ze ma dobrą baterię.
Albo ten? Ilość ramu aż mnie poraziła :P KLIK2

-- 11 wrz 2012 23:32 --

A co z tym fujitsu?
ultima
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: ultima »

Ja ze swojego doświadczenia z Toshiba, samsungiem, acerem mogę na pewno odradzić te firmy choć to oczywiście moja subiektywna opinia.Co do matrycy się zgodzę że oczywiście matowa lepsza, ale np. jak dla mnie nie jest to główny parametr przesądzający o kupnie. Jako że ma być to laptop z systemem Win i raczej ma wytrzymać co najmniej to 5 lat studiów ( ;-) ) polecił bym http://www.x-kom.pl/p/79730-notebook-la ... 7hp64.html. Ogólnie polecił bym szukać czegoś od Lenovo(IBM),HP, Dell lub niektóre modele Sony(ale to raczej z tych droższych bo tańsze są nieraz większą tandetą niż ...).
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

@up
Znajdź Della z dobrymi bebechami za 1800-2000 zł to będę Ci bił brawo. Sony? Sony to jest dla osób którym zależy na designie a nie na parametrach a już na pewno nie w tej półce cenowej.
Co do http://allegro.pl/czarny-fujitsu-ah531- ... 56534.html, tą markę w ogóle bym sobie wybił z głowy z rozważań. Już nawet Acer jest od tego lepszy. A ile problemów ze sterami jest przy Fujitsu to już nie wspominam.
Co do tego drugiego modelu => http://allegro.pl/lenovo-g580-i3-2350m- ... 08706.html to myślę że tak duża ilość pamięci RAM nie zda się do niczego. Wolałbym mieć mniej pamięci RAM i matową matrycę no ale (jak to mówił głos Edyty w pewnym teleturnieju sprzed lat) "wybór kandydata należy tylko do Ciebie" :P
ultima
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

templer pisze:@up
Znajdź Della z dobrymi bebechami za 1800-2000 zł to będę Ci bił brawo. Sony? Sony to jest dla osób którym zależy na designie a nie na parametrach a już na pewno nie w tej półce cenowej.
Co do http://allegro.pl/czarny-fujitsu-ah531- ... 56534.html, tą markę w ogóle bym sobie wybił z głowy z rozważań. Już nawet Acer jest od tego lepszy. A ile problemów ze sterami jest przy Fujitsu to już nie wspominam.
Co do tego drugiego modelu => http://allegro.pl/lenovo-g580-i3-2350m- ... 08706.html to myślę że tak duża ilość pamięci RAM nie zda się do niczego. Wolałbym mieć mniej pamięci RAM i matową matrycę no ale (jak to mówił głos Edyty w pewnym teleturnieju sprzed lat) "wybór kandydata należy tylko do Ciebie" :P
Czytaj ze zrozumieniem, napisałem Sony i dodałem że tylko droższe modele. Co do della, wiesz to tak jak byś powiedział znajdź mi dobry samochód najlepiej jakieś Porsche z najlepszym wyposażeniem za cenę malucha :) Wyrosłem już z jarania się tym że posiadam 2GB więcej ramu od kolegi itp. Żaden ten sprzęt nie nadaję się do niczego innego niż filmy, praca biurowa a do tego nie trzeba "dobrych" bebechów, tak więc w moim mniemaniu lepiej pójść na kompromis i kupić coś porządnego ze znośnymi parametrami.

Jeśli nie potrzebujesz 15-sto calowej matrycy to mogę polecić Ci jeszcze http://allegro.pl/laptop-msi-x370-444xp ... 44151.html. Posiadam takiego tylko z poprzednią edycja procesora Brazos(wolniejsza) i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Po ponad roku nadal wygląda jak nowy, nic nie trzeszczy, nic sie nie urwało(co po pół roku użytkowania Acera mi się zdażyło :razz: ). Na tym sprzęcie można nawet pograć w miarę nowe gry, ale oczywiście nie o to chodzi :) Największy plus tego rozwiązania to oczywiście bateria która pod Debianem/Buntu potrafi osiągnąć realne 10h podczas przeglądania internetu (włączone WiFi, kernel e X t 73 oraz kilka usprawnień) oraz to że jest mniejszy i lżejszy od zwykłych laptopów czyli na wykłady jak znalazł :)
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jest jeszcze Samsung NP350V5C... z tym że musiałbym poszukać by miał grafikę dedykowaną a nie jak w większości modeli na allegro zintegrowaną, i bez systemu... ale to już musiałbym pytac po sklepach pewnie...
Coś o nim?

Netbook... czy one są wygodne? Miałem jakiś czas jakiegoś asusa.. nie pamiętam modelu... ale średnio mi wygodnie na nim było.
ultima
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Shi pisze:Jest jeszcze Samsung NP350V5C... z tym że musiałbym poszukać by miał grafikę dedykowaną a nie jak w większości modeli na allegro zintegrowaną, i bez systemu... ale to już musiałbym pytac po sklepach pewnie...
Coś o nim?

Netbook... czy one są wygodne? Miałem jakiś czas jakiegoś asusa.. nie pamiętam modelu... ale średnio mi wygodnie na nim było.
Ten MSI który podałem to nie jest typowy netbook, ma 13.3 cala matryce, a asus z którego korzystałeś pewnie miał około 10. Tak samo klawiatura jest normalnej wielkości tak jak w notebookach a nie malutka jak np w serii EEE od Asusa. ;-) Ale jeśli wolisz laptopa normalnej wielkości to twój wybór :)
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

ultima pisze: Czytaj ze zrozumieniem, napisałem Sony i dodałem że tylko droższe modele. Co do della, wiesz to tak jak byś powiedział znajdź mi dobry samochód najlepiej jakieś Porsche z najlepszym wyposażeniem za cenę malucha :)
Czytam ze zrozumieniem, zwłaszcza tytuł wątku. [max.2000zł] Zatem jak masz budżet na "malucha" (choć wśród lapków wyżej bym ten budżet wycenił) to nie mów na temat "Porsche". Także z tematem Dell'a i Sony nawet się tu zbytnio nie rozpędzam. Pokój ;-)
Jeśli idzie natomiast o HP a szczególnie świetnie znane Paviliony to mają one tendencje to strasznego grzania się, a i do mało awaryjnych nie należą. Ograniczyłbym zakres poszukiwań do Lenovo, Asus, Samsung (ostatni z uwagi na matową matrycę). Z MSI nie miałem za wielkiej styczności to się nie ustosunkuję.
Pozdro.
Shi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A co do procesorów... Bo mocno mnie kusi ten Samsung NP300E5A...
Są wersje z procesorami Pentium B950, B960 albo i3-2370M. Jak patrząc na "wielkość" GHz to ten ostatni, a te poprzednie Bxxx również są wydajne? Pierwsze się z takim typem spotykam.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: arthulus »

Jest sporo wersji i3 najlepiej porównaj na http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-pro ... 344.0.html
Nie bierz z grafiką hybrydową Nvidi bo nie mają tej samej wydajności jak by była jedna grafika, mają niedopracowane sterowniki na Linuxa.
Polecam ci samą grafikę Intela HD albo hybrydę Intel/AMD albo procesor AMD i grafika AMD. http://allegro.pl/listing.php/search?bu ... tring=E450 porównaj z procesorem AMD A6
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 18:11 przez arthulus, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”