Proszę o pomoc. Z nvidia nie miałem takich problemów, a tutaj praktycznie za każdym razem po aktualizacji kernela bądź drivera fglrx za każdym razem wyskakuje błąd.Przepraszamy, nie udało się zainstalować sterownika.
Przejrzyj dziennik zdarzeń, aby uzyskać szczegóły: /var/log/jockey.log
Błąd podczas instalacji sterowników karty Radeon HD 6870
-
- Piegowaty Guziec
Błąd podczas instalacji sterowników karty Radeon HD 6870
Witam mam problem. Nie mogę zainstalować najnowszych sterowników ATI. W aktualizacji current updates ukazała mi się nowsza wersja. Po instalacji oczywiście błąd przepraszamy nie można zainstalować sterownika. Po prostu każdy update kernela z linii 3.2 i tak samo ciągle się sterownik wysypuje, nie działa, a catalyst center jest zainstalowany. Wyskakuje mi komunikat:...
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, 00:00 przez mariusz_98, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Gibki Gibbon
Re: Problem z instalacją sterownika AMD ATI Radeon HD 6870
Wklej wynik takiego polecenia z konsoli:
Czy system jest aktualizowany na bieżąco?
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
-
- Piegowaty Guziec
Re: Problem z instalacją sterownika AMD ATI Radeon HD 6870
Tak jest wszystko na bieżąco właśnie po dokonaniu aktualizacji i po uruchomieniu ponownym komputera fglrx przestał działać i za każdym razem gdy chce zainstalować to wyskakuje:
Przepraszamy, nie udało się zainstalować sterownika.
Usuwałem przez synaptica, z terminala, ściągnąłem ze strony amd najnowsze drivery to pisało coś mniej więcej takiego: failed to build fglrx with DKMS?
Mam lepszy pomysł albo sprawdzę na fedorze bądź na ubuntu 12.10 beta1 może akurat lepiej sobie poradzi z obsługą tej karty?
Przepraszamy, nie udało się zainstalować sterownika.
Usuwałem przez synaptica, z terminala, ściągnąłem ze strony amd najnowsze drivery to pisało coś mniej więcej takiego: failed to build fglrx with DKMS?
Mam lepszy pomysł albo sprawdzę na fedorze bądź na ubuntu 12.10 beta1 może akurat lepiej sobie poradzi z obsługą tej karty?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Błąd podczas instalacji sterowników karty Radeon HD 6870
Mam ten sam problem z radeonem 6650m, każda próba aktualizacji kernela psuje mi sterowniki od grafiki, nie dam rady ich odinstalować i zainstalować ponownie. Wyskakują mi błedy jak u Mariusz_98. Czy ktoś wie jak rozwiązać zaistniały problem?
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Trochę chaotycznie napisane. Nie wiadomo nawet w jaki sposób sterowniki były instalowane, ani o jakiej wersji Ubuntu mówimy. Jeżeli chodzi o Ubuntu 12.04 i nie działają stery z repozytoriów to spróbujcie tego:
i restart kompa
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove fglrx*
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo apt-get install build-essential cdbs dh-make dkms execstack dh-modaliases fakeroot libqtgui4
sudo apt-get install lib32gcc1
sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r) linux-headers-generic
wget http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.zip
unzip amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.zip
chmod +x amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.run
sudo sh ./amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
sudo dpkg -i fglrx*.deb
sudo amdconfig --initial -f
Ostatnio zmieniony 18 sty 2013, 09:31 przez makson, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
Mam świeżo zainstalowany Ubuntu 12.04, właśnie updatowałem kernel do wersji 3.7 i będę próbował zainstalować sterowniki dla radeona 6650m. O wynikach poinformuję póżniej.
Edit:
Robiłem zgodnie ze wskazówkami i niestety nie udało się zainstalować catalyst 12.10, po komendzie sudo dpkg -i fglrx*.deb zaczął się proces instalacji lecz pojawiły się errory:
ERROR (dkms apport): kernel package linux-headers-3.7.0-030700-generic is not supported
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.7.0-030700-generic (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/fglrx/9.002/build/make.log for more information.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Przetwarzanie wyzwalaczy dla ureadahead...
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Przetwarzanie wyzwalaczy dla bamfdaemon...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Konfigurowanie fglrx-amdcccle (2:9.002-0ubuntu1) ...
Konfigurowanie fglrx-dev (2:9.002-0ubuntu1) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.7.0-030700-generic
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168g-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8106e-1.fw for module r8169
Przetwarzanie wyzwalaczy dla libc-bin...
ldconfig deferred processing now taking place
Próbowałem wcześniej również Ubuntu 12.10 i po wgraniu innego kernela jak standardowy za każdym razem system już się nie włączał poprawnie. Czasem uruchamiał się w trybie low graphics z którego nie mogłem wejść w terminal po naciśnięciu ctrl+alt+F1 ekran stawał się czarny i nic już nie dało się już zrobić. Tryb recovery także nie działał prawidłowo. Mogłem wybrać np. enable network i nic się już nie działo. Widzę, że ubuntu plus AMD to nieporozumienie.
edit2:
Po restarcie miałem tak jak się spodziewałem low graphics wcisnąłem ctrl+alt+F1 i miałem czarny ekran. Mimo black screena postanowiłem na ślepo wbijać komendy i odziwo udało mi się usunąć catalyst 12.10 komendą sudo apt-get remove fglrx fglrx-amdcccle i po tym jak dysk przestał pracować komenda sudo reboot i system się włączył.
Co mogę zrobić, żeby móc się "cieszyć" kernelem 3.7 i sterownikami fglrx?
edit3:
Kolejna próba instalacji sterowników tym razem przez dodatkowe sterowniki i tak jak poprzednio niestety błędy Przepraszamy, nie udało się zainstalować sterownika.
Edit:
Robiłem zgodnie ze wskazówkami i niestety nie udało się zainstalować catalyst 12.10, po komendzie sudo dpkg -i fglrx*.deb zaczął się proces instalacji lecz pojawiły się errory:
ERROR (dkms apport): kernel package linux-headers-3.7.0-030700-generic is not supported
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.7.0-030700-generic (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/fglrx/9.002/build/make.log for more information.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Przetwarzanie wyzwalaczy dla ureadahead...
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Przetwarzanie wyzwalaczy dla bamfdaemon...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Konfigurowanie fglrx-amdcccle (2:9.002-0ubuntu1) ...
Konfigurowanie fglrx-dev (2:9.002-0ubuntu1) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.7.0-030700-generic
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168g-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8106e-1.fw for module r8169
Przetwarzanie wyzwalaczy dla libc-bin...
ldconfig deferred processing now taking place
Próbowałem wcześniej również Ubuntu 12.10 i po wgraniu innego kernela jak standardowy za każdym razem system już się nie włączał poprawnie. Czasem uruchamiał się w trybie low graphics z którego nie mogłem wejść w terminal po naciśnięciu ctrl+alt+F1 ekran stawał się czarny i nic już nie dało się już zrobić. Tryb recovery także nie działał prawidłowo. Mogłem wybrać np. enable network i nic się już nie działo. Widzę, że ubuntu plus AMD to nieporozumienie.
edit2:
Po restarcie miałem tak jak się spodziewałem low graphics wcisnąłem ctrl+alt+F1 i miałem czarny ekran. Mimo black screena postanowiłem na ślepo wbijać komendy i odziwo udało mi się usunąć catalyst 12.10 komendą sudo apt-get remove fglrx fglrx-amdcccle i po tym jak dysk przestał pracować komenda sudo reboot i system się włączył.
Co mogę zrobić, żeby móc się "cieszyć" kernelem 3.7 i sterownikami fglrx?
edit3:
Kolejna próba instalacji sterowników tym razem przez dodatkowe sterowniki i tak jak poprzednio niestety błędy Przepraszamy, nie udało się zainstalować sterownika.
- makson
- Przebojowy Jelonek
Ktoś zapomniał wspomnieć, że korzysta z niestandardowego kernela...
Trzeba się liczyć z tym, że tak duże zmiany jak wymiana kernela niosą z sobą wiele przeszkód. Sterowniki zapewne będziecie mogli używać dopiero jak zostaną one odpowiednio dostosowane.
Oczywiście morał z tego taki, że nie zaleca się nikomu (a na pewno nie początkującym użytkownikom) korzystanie z niestandardowego jądra systemu.
Trzeba się liczyć z tym, że tak duże zmiany jak wymiana kernela niosą z sobą wiele przeszkód. Sterowniki zapewne będziecie mogli używać dopiero jak zostaną one odpowiednio dostosowane.
Oczywiście morał z tego taki, że nie zaleca się nikomu (a na pewno nie początkującym użytkownikom) korzystanie z niestandardowego jądra systemu.
-
- Piegowaty Guziec
Oki, dzięki za odpowiedź. Rozwiązałem ten problem instalując kernel od ext73. Laptop działa o wiele ciszej- wiatrak nie szaleje jak to miało miejsce wcześniej.
- makson
- Przebojowy Jelonek
No i od dziś są już Catalysty 13.01 - dostosuję mój wcześniejszy post z instrukcją do tego.