Witam
Na wstepie zaznacze ze jestem zupelnie nowym użytkownikiem Ubuntu 12.04. Instalacja przebiegla pomyslnie, zaktualizowalem ubuntu i wszystko dzialalo ok. Chcialem skonfigurowac swoj tv, aby wyswietlal to samo co monitor. Uzylem do tego nvidia x server i po ustawieniu wszystkiego dalem "save to X configuration file". Nastepnie restart kompa i owszem obraz pojawia sie na monitorze i tv ale w zlych rozdzielczosciach, czego nie moge zmienic bo mam dostepna tylko jedna rozdzielczosc w ustawieniach. Dodatkowo jak probuje wlaczyc nvidia x server to wyskakuje mi okienko z napisem "You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server." Wszedlem w terminal, zalogowalem sie jako root i wklepalem nvidia-xconfig, a potem zresetowalem komputer. Problem jednak sie nie rozwiazal. Czy ktos wie jak to wszystko przywrocic do stanu pierwotnego, a nastepnie jak poprawnie skonfigurowac wyswietlanie obrazu na tv?
Z gory dziekuje za poswiecony czas i bardzo prosze o lopatologoczne przedstawienie rozwiazania, gdyz w ubuntu siedze od wczoraj.
A i zapomnialem podac sprzetu:
Intel® Core™2 CPU 4300 @ 1.80GHz × 2
Nvidia Geforce 7100 gs
Geforce 7100 gs - Ustawienie rozdzielczości tv przez nvidia x server
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Geforce 7100 gs - Ustawienie rozdzielczości tv przez nvidia x server
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, 16:56 przez k2cl, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia do poprawy...
Powód: ortografia do poprawy...