Mrożenie Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Mrożenie Ubuntu
Witajcie! Mam dwa dosyć nietypowy/typowy problem:
Mrozi mysz co jakiś czas, najczęściej przy otwieraniu programów, klawiatura działa, lecz mysz przestaje, pomaga wylogowanie się, lub restart.
Specyfikacja :
Dualboot : Ubuntu i Win8
i3-2330m
8gb ram
grafika intel hd 3000
myszka i słuchawki usb
Kernel: 3.5
Z góry dziękuję za pomoc/próbę pomocy.
Mrozi mysz co jakiś czas, najczęściej przy otwieraniu programów, klawiatura działa, lecz mysz przestaje, pomaga wylogowanie się, lub restart.
Specyfikacja :
Dualboot : Ubuntu i Win8
i3-2330m
8gb ram
grafika intel hd 3000
myszka i słuchawki usb
Kernel: 3.5
Z góry dziękuję za pomoc/próbę pomocy.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, 17:55 przez missolini, łącznie zmieniany 3 razy.
- michas2224
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Mrożenie Ubuntu i problem z dźwiękiem
Tak zwane "Mrożenie" systemu to problem trudny do ustalenia. Najlepiej zacząć od zaktualizowania systemu i spróbować zainstalować nowsze sterowniki do karty graficznej może tu problem leży?? Z mojego doświadczenia wiem że ubuntu 12.04 potrafi się zawiesić przy podłaczaniu różnego rodzaju urządzeń pod usb od pendrive po mp3. Najlepszy na to sposób to alt+k+printscrn, jeśli to już niepomaga to alt+ctrl+f1 i wklepac . Możesz także spróbować w opcjach rozruchu dodać dodatkowo jeśli by niepomogło chociaż muszę ci powiedzieć że może mieć to inne działania niepożądane, takie jak ciągła praca wentylatora na najwyższych obrotach.
Kod: Zaznacz cały
sudo service lightdm restart
grub noapic nomodeset
acpi=off
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Kontakt:
Re: Mrożenie Ubuntu
Witam,
mam podobnie ale problem jest od początku rozruchu systemu i widzę analogie do autora tematu. Mam procesor Intel i3, natomiast wcześniej korzystałem z zewnętrznej karty graficznej GForce9800. Odkąd zacząłem korzystać z tej wbudowanej w procesor i3, co drugie uruchomienie coś jest nie tak. Generalnie główny objaw to opóźnienie myszy. By dojechać nią z jednego końca ekranu na drugi potrzeba kilku sekund. Myślę, że jakieś sterowniki nie ładują się poprawnie, albo bardzo wolno, gdyż raz zdarzyło się, że wyskoczyło okno informujące o jakimś sterowniku właśnie, musiałem wpisać hasło i wszystko wróciło do normy. Głównie po prostu restartuję kompa i wszystko jest OK.
mam podobnie ale problem jest od początku rozruchu systemu i widzę analogie do autora tematu. Mam procesor Intel i3, natomiast wcześniej korzystałem z zewnętrznej karty graficznej GForce9800. Odkąd zacząłem korzystać z tej wbudowanej w procesor i3, co drugie uruchomienie coś jest nie tak. Generalnie główny objaw to opóźnienie myszy. By dojechać nią z jednego końca ekranu na drugi potrzeba kilku sekund. Myślę, że jakieś sterowniki nie ładują się poprawnie, albo bardzo wolno, gdyż raz zdarzyło się, że wyskoczyło okno informujące o jakimś sterowniku właśnie, musiałem wpisać hasło i wszystko wróciło do normy. Głównie po prostu restartuję kompa i wszystko jest OK.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Mrożenie Ubuntu i problem z dźwiękiem
Tutaj nie chodzi o "mrożenie" systemu, a tylko myszy. Tak więc do autora wątku:michas2224 pisze:Tak zwane "Mrożenie" systemu to problem trudny do ustalenia.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.