kiedy /boot się zapcha....
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
kiedy /boot się zapcha....
Mam Ubuntu Precise na zaszyfrowanym dysku ( instalacja z alternate cd, dzielenie dysku z przewodnikiem - caly dysk i zaszyfrowany wolumin ). Katalog /boot jest na osobnej partycji o rozmiarze około 250MB. System stoi 2 tygodnie a partycja /boot już prawie w połowie jest zajęta. Zapewne przyszłe aktualizacje wypełnią ją jeszcze bardziej.
Co się stanie jak się skończy miejsce? Moje stare Ubuntu Lucid bez szyfrowanego dysku nie wywala kerneli, mam ich już 16. Czy nowe Ubuntu jest jakoś zabezpieczone przed przepełnieniem małej partycji /boot?
Ręczne wywalanie starych jąder apt-getem to nie jest rozwiązanie dla każdego bo trzeba wiedzieć co, łatwo o pomyłkę i może to zrobić tylko admin.
edit: Mam włączone automatyczne instalowanie aktualizacji bezpieczeństwa.
Co się stanie jak się skończy miejsce? Moje stare Ubuntu Lucid bez szyfrowanego dysku nie wywala kerneli, mam ich już 16. Czy nowe Ubuntu jest jakoś zabezpieczone przed przepełnieniem małej partycji /boot?
Ręczne wywalanie starych jąder apt-getem to nie jest rozwiązanie dla każdego bo trzeba wiedzieć co, łatwo o pomyłkę i może to zrobić tylko admin.
edit: Mam włączone automatyczne instalowanie aktualizacji bezpieczeństwa.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: kiedy /boot się zapcha....
Ubuntu Tweak czyści stare kernele. Nie wiem tylko jak starannie to robi, bo się nie wgłebiałem w temat.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Usuwanie niepotrzebnych plików kernela po każdym update kernela do nowszej wersji.
Poniższe dwie komendy pozwolą szybko i bezboleśnie pozbyć się natrętnych plików i z dysku i z bootloadera.
Uruchamiamy terminal i wklejamy poniższe komendy:
1.
2.
Pierwsza komenda pokazuje czy mamy jakieś nieużywane ale zainstalowane pakiety z kernelem. Jeśli ta komenda coś pokaże, to śmiało możemy wpisać drugą.
Wyświetlanie używanego kernela:
Poniższe dwie komendy pozwolą szybko i bezboleśnie pozbyć się natrętnych plików i z dysku i z bootloadera.
Uruchamiamy terminal i wklejamy poniższe komendy:
1.
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d'
sudo dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get -y purge
Wyświetlanie używanego kernela:
uname -r
Ostatnio zmieniony 19 paź 2012, 21:33 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodanie znaczników code
Powód: Dodanie znaczników code
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Może kolega nie wie, że 15 dodatkowych kerneli to za dużo... Jeden dwa w zupełności wystarczą, stare odinstaluj. Tu masz wyjaśnienie dlaczego stare kernele się automatycznie nie usuwają:
https://wiki.ubuntu.com/KernelTeam/removing-old-kernels
https://wiki.ubuntu.com/KernelTeam/removing-old-kernels
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
Ok, udało się za pomocą centrum oprogramowania usunąć stare kernele oraz linux headers i nie rozwalić niczego
Tak przy okazji fajnie by było gdyby Ubuntu jakoś uprzedzało o tym że trzeba je wywalić.
Wszystko jest pięknie w przypadku zwykłej instalacji gdzie /boot jest na głównej partycji "/" i można spokojnie trzymać całą kolekcję jąder od kwietnia 2012 do 2017
Problem się robi jak ktoś ustawi sobie szyfrowanie całego dysku ( całego oprócz partycji /boot o rozmiarze 250MB ) Wyliczyłem że wejdzie tam razem około 7 różnych kerneli z ramdyskami. Zwłaszcza ramdyski miejsce zabierają, w Lucid były dużo mniejsze, w Precise zajmują nie pamiętam ale coś koło 20MB każdy.
Stąd problem dotyczy wąskiej grupy użytkowników którzy używają szyfrowania...
Nie było jeszcze dość kerneli aby sprawdzić co się stanie jak miejsca zabraknie. Prawdopodobnie instalacja następnego jądra się nie powiedzie i Ubuntu będzie już zawsze działać na ostatnim kernelu który wszedł bez problemu albo wręcz przestanie się bootowac.
Jeszcze raz przypomnę, że w omawianym przypadku system instaluje aktualizację bezpieczeństwa bez potwierdzenia. ( Co jest zalecane tu https://help.ubuntu.com/community/Security )

Tak przy okazji fajnie by było gdyby Ubuntu jakoś uprzedzało o tym że trzeba je wywalić.
Wszystko jest pięknie w przypadku zwykłej instalacji gdzie /boot jest na głównej partycji "/" i można spokojnie trzymać całą kolekcję jąder od kwietnia 2012 do 2017

Problem się robi jak ktoś ustawi sobie szyfrowanie całego dysku ( całego oprócz partycji /boot o rozmiarze 250MB ) Wyliczyłem że wejdzie tam razem około 7 różnych kerneli z ramdyskami. Zwłaszcza ramdyski miejsce zabierają, w Lucid były dużo mniejsze, w Precise zajmują nie pamiętam ale coś koło 20MB każdy.
Stąd problem dotyczy wąskiej grupy użytkowników którzy używają szyfrowania...
Nie było jeszcze dość kerneli aby sprawdzić co się stanie jak miejsca zabraknie. Prawdopodobnie instalacja następnego jądra się nie powiedzie i Ubuntu będzie już zawsze działać na ostatnim kernelu który wszedł bez problemu albo wręcz przestanie się bootowac.
Jeszcze raz przypomnę, że w omawianym przypadku system instaluje aktualizację bezpieczeństwa bez potwierdzenia. ( Co jest zalecane tu https://help.ubuntu.com/community/Security )