Abiword-downgrade do stabilnej wersji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Abiword-downgrade do stabilnej wersji
Witam,
używam obecnie ubuntu 12.04 LTS (system od paru dni, względnie "czysty"), uruchomiłem Pisklaka (dodały się nowe repozytoria), zainstalowałem Abiword 2.9.2.
Niestety ta wersja jest strasznie niestabilna-nawet nie chodzi mi tu o niedziałające kółko myszki w programie-ale czasem mam wrażenie, że muszę myszką ruszać co najwyżej 1cm/s po ekranie żeby program nadążył i się nie zawiesił. Czasem nawet próba zaznaczenia całego drugiego wiersza i połowy pierwszego myszką kończy się tym, że program się ściemnia, zawiesza, praca przepada...
Wydaje mi się że downgrade do jakiejś stabilniejszej wersji pomoże, tyle że Synaptic nie oferuje mi innych wersji do wyboru, a kompilacja ze źródeł się nie udaje (masa zależności, których nie ma w repo, niektóre skompilowałem i zainstalowałem ze źródeł, ale paru nie mogę w internecie znaleźć).
Znacie może jakiś sprytny sposób na downgrade, albo jakieś repo ze starszą wersją?
pozdrawiam
używam obecnie ubuntu 12.04 LTS (system od paru dni, względnie "czysty"), uruchomiłem Pisklaka (dodały się nowe repozytoria), zainstalowałem Abiword 2.9.2.
Niestety ta wersja jest strasznie niestabilna-nawet nie chodzi mi tu o niedziałające kółko myszki w programie-ale czasem mam wrażenie, że muszę myszką ruszać co najwyżej 1cm/s po ekranie żeby program nadążył i się nie zawiesił. Czasem nawet próba zaznaczenia całego drugiego wiersza i połowy pierwszego myszką kończy się tym, że program się ściemnia, zawiesza, praca przepada...
Wydaje mi się że downgrade do jakiejś stabilniejszej wersji pomoże, tyle że Synaptic nie oferuje mi innych wersji do wyboru, a kompilacja ze źródeł się nie udaje (masa zależności, których nie ma w repo, niektóre skompilowałem i zainstalowałem ze źródeł, ale paru nie mogę w internecie znaleźć).
Znacie może jakiś sprytny sposób na downgrade, albo jakieś repo ze starszą wersją?
pozdrawiam
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Abiword-downgrade do stabilnej wersji
Możesz odinstalować Abiword. Potem wyłączyć PPA. Podmienić repo, na podstawowe. Ustawić aktualizacje na bezpieczeństwa i polecane. Następnie zainstalować znowu Abiword.
Ale czy czasem problem nie leży po stronie sprzętu? Podaj nam parametry komputera. Procesor, karta graficzna i RAM.
Ale czy czasem problem nie leży po stronie sprzętu? Podaj nam parametry komputera. Procesor, karta graficzna i RAM.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- ethanak
- Wygnańcy
- Architektura: x86
- Kontakt:
ja tylko tak przy okazji - u mnie na xubuntu 12.04 abiword przy próbie zapisania tekstu radośnie się skończył pozostawiając mnie bez żadnej kopii (wszystkie pliki zrobiły się puste). na maszynie z gnome jakoś działa, ale używam go już tylko jako konwerter - straciłem zaufanie.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Ja na swoim Xubuntu zastąpiłem od razu Writerem, więc nie sprawdzę jak działa. Ale wina może być także po stronie programu, jak napisał kolega wyżej.
-- 4 paź 2012, o 13:30 --
I jaką masz wersję Abiword?
2.9.2?
-- 4 paź 2012, o 13:30 --
I jaką masz wersję Abiword?
2.9.2?
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
mi zależy właśnie na AbiWordzie: wygodny, sam tworzy spis treści i parę innych bajerów.
Ale w obecnej wersji jest to jakaś masakra, przy próbie wklejenia tekstu (bez formatowania) zamyka się i zostawia mnie z niczym...
Laptop mam Acer Aspire 7551G (AMD X4 Phenom Mobile, Ati Mobility Radeon HD5650, 4GB RAM) z Unity.
Majsza, możesz podpowiedzieć jak wyłączyć to PPA? Wyłączyłem prawie wszystkie repo z listy, odśwież, a tam dalej wersja 2.9.2...
Ale w obecnej wersji jest to jakaś masakra, przy próbie wklejenia tekstu (bez formatowania) zamyka się i zostawia mnie z niczym...
Laptop mam Acer Aspire 7551G (AMD X4 Phenom Mobile, Ati Mobility Radeon HD5650, 4GB RAM) z Unity.
Majsza, możesz podpowiedzieć jak wyłączyć to PPA? Wyłączyłem prawie wszystkie repo z listy, odśwież, a tam dalej wersja 2.9.2...
- ethanak
- Wygnańcy
- Architektura: x86
- Kontakt:
LyX też sam tworzy spis treści 

- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
nie wyłączaj repo z listy sources.list. Możesz tylko zakomentować jakieś backpory i inne repo mogące mieć abiworda, ale.. jeżeli masz 2.9.2, to takie jest "stabilne". PPA jest w źródłach oprogramowania, w odpowiedniej zakładce. Odznaczasz tam sobie.
-- 4 paź 2012, o 14:10 --
Nie ma dla Precise 2.8.6
http://ppa.launchpad.net/abiword-stable ... ntu/dists/
A w normalnych repozytoriach Ubuntu rządzi wersja tak naprawdę niestabilna (według twórców programu):
abiword 2.9.2+svn20120213-1
-- 4 paź 2012, o 14:10 --
Nie ma dla Precise 2.8.6
http://ppa.launchpad.net/abiword-stable ... ntu/dists/
A w normalnych repozytoriach Ubuntu rządzi wersja tak naprawdę niestabilna (według twórców programu):
abiword 2.9.2+svn20120213-1
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS