Pierwsza próba z Ubuntu 12.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Vifonok
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pierwsza próba z Ubuntu 12.04

Post autor: Vifonok »

Witam! Od pewnego czasu kiełkuje w mojej głowie pomysł odnośnie zmiany systemu na Linuxa. Wybrałem Ubuntu ponieważ wydaje mi się najłatwiejszy dla osoby która nigdy wcześniej nie miała nawet najmniejszej styczności z tym systemem operacyjnym. Jednak przed instalacją chciał bym zadać kilka pytań i mam nadzieję, że na forum znajdzie się osoba na tyle uprzejma żeby mi na nie odpowiedzieć. Oto krótka lista pytań:

1. Jak już wcześniej zaznaczyłem będzie to moje pierwsze podejście do tego systemu operacyjnego i na wszelki wypadek chciał bym posiadać 2 systemy operacyjne. I tu pojawia się 1 pytanie. W jaki sposób podzielić dysk aby wszystko "hulało"? Chcę zostawić 50 GB na Windowsa wraz z oprogramowaniem (Office i inne potrzebne do pracy i szkoleń) a resztę przeznaczyć na Linuxa ( około 550GB). Rozszerzeniem tego pytania jest w jaki sposób podzielić dysk? Dysk C już zajmuje 50 GB i jest na nim Windows ale jak scalić pozostałe dyski (2 w systemie plików NTFS)? I czy uda się to zrobić bez utraty danych? Oraz czy po zainstalowaniu nowego systemu powiedzmy na dysku "D:" automatycznie podczas uruchamiania komputera pojawi mi się wiersz z opcją wyboru systemu którego chcę w tej chwili używać?

2. Robię sporo zdjęć i chciał bym je zgrywać bezpośrednio w Linuxie. Czy mogę to robić bezproblemowo tak jak w Windowsie (kopiuj/wytnij>wklej)?

3. Często oglądam filmy/seriale zarówno bezpośrednio ściągnięte na dysk twardy tak jak i przez różne portale. Czy dla Ubuntu znajdę wszystkie potrzebne kodeki dla odtwarzania różnych formatów filmów i muzyki? Uruchomiłem na płycie CD z ciekawości tą wersje ze strony ubuntu.com i odtwarzacz w niej wbudowany miał problemy.

4. Jak wygląda obsługa plików Office w Ubuntu? Jest bezproblemowa? Chodzi mi o to, czy po zapisaniu pliku .doc, .docx, .xls i odtworzeniu go w programie zainstalowanym w Ubuntu nie zmieni mi się formatowanie etc? Oraz odwrotnie czy po zapisaniu pliku z rozszerzeniem odpowiednim dla tego programu nie zmieni mi się formatowanie kiedy go odtworzę w programie Office?

5. Proszę się nie śmiać ale mimo swojego wieku nadal to uwielbiam. Czy uruchomił ktoś z was grę World of Warcraft na Ubuntu bądź znacie taką osobę? Czy gra bezproblemowo się aktualizuje, działa płynnie (chodzi o ilość klatek na sekundę w raidach 25 osobowych) oraz czy działają wszystkie addony?

Z góry przepraszam jeśli odpowiedzi na nurtujące mnie pytania znalazł bym na waszym forum ale jak to się mówi jestem w gorącej wodzie kąpany i jeżeli po dłuższej chwili nie potrafię znaleźć zrozumiałej dla mnie odpowiedzi wolę stworzyć nowy wątek niż siedzieć godzinami przed monitorem niejednokrotnie nic z tego nie rozumiejąc.

Zapomniałem dodać, że ściągnąłem wersję przygotowaną na waszej stronie "Przyjazny Puchacz".
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Pierwsza próba z Ubuntu 12.04

Post autor: Prakson »

1. Co do danych to musisz sformatować jakiś dysk więc pewnie trochę będziesz musiał poprzenosić plików, wybór systemu oczywiście jest.
2. Jak aparat działa jak zwykłe urządzenie USB - to tak.
3. Wszystkie kodeki są.
4. Zaawansowane dokumenty potrafią się rozsypać, da się zainstalować Office przez wine - Word, Excel 2010 chodzą bardzo przyzwoicie.
5. Raczej tak: http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=25610
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: rom »

viewforum.php?f=200 Poszukaj kogoś ze swojej miejscowości, kto pomoże zainstalować i skonfigurować.
http://www.ubuntu-pomoc.org/aktualizacj ... -pangolin/ Przewodnik po Ubuntu 12.04
także = też
tak że = więc
Jaazik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jaazik »

Jak przechodzisz z Windowsa to zobacz sobie Linux Mint.
1. Na Windowsa polecam przeznaczyć o wiele więcej miejsca. Jeden z dysków będziesz musiał sformatować.
2. Jasne.
3. Powinieneś, jednak zawsze można bezproblemowo je ściągnąć.
4. Ubuntu ma wbudowany program, Libre Office, radzę osobne pliki edytować Officem, a osobne Librem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”