Menedżer pakietów w Ubuntu GNOME Remix 12.10
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Menedżer pakietów w Ubuntu GNOME Remix 12.10
Witam.
Zainstalowałem ubuntu 12.10 z gnome, ale niestety nie mam standardowego menedżera
pakietów ubuntu, jak mogę go zainstalować?
Zainstalowałem ubuntu 12.10 z gnome, ale niestety nie mam standardowego menedżera
pakietów ubuntu, jak mogę go zainstalować?
"Wprowadzam do doliny łez, teorie sensu życia.."
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Re: Menedżer pakietów Ubuntu.
Zainstaluj sobie Synaptic poleceniem: sudo apt-get install synaptic
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki, ale jednak trochę słabo się orientuje w nim 
W standardowym wszystko było ładnie wypisane.. chodzi o o coś takiego > https://apps.ubuntu.com/cat/

W standardowym wszystko było ładnie wypisane.. chodzi o o coś takiego > https://apps.ubuntu.com/cat/
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
To mów od razu, że Ciebie sie rozchodzi o sudo apt-get install software-center 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki wielkie! 
Tak nawiasem, czy jest możliwość downgrade gnome 3 na gnome 2?
Strasznie mi się ten nowy gnomek nie podoba ..

Tak nawiasem, czy jest możliwość downgrade gnome 3 na gnome 2?
Strasznie mi się ten nowy gnomek nie podoba ..
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Z całą pewnością się da, ale wymaga dużo pracy. W sieci jest sporo informacji na ten temat. Tymczasowo w oknie logowania wpisz swoje hasło i jako sesję wybierz Gnome Classic.
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Gnome Classic działa na Ubuntu 11.04 , 12.04 , 12.10 ... wystarczy wpisać w terminal :
lub
i gotowe 
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install gnome-session-fallback
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install gnome-panel

Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Dwie drobne uwagi z mojej strony:
- Centrum Oprogramowania Ubuntu to najsłabsze narzędzie do zarządzania pakietami, jakie mogłeś wybrać. Fakt, ładne i kolorowe, ale prędkość działania pozostawia sporo do życzenia, a w przypadku jakichkolwiek "skomplikowanych" sytuacji i tak najprawdopodobniej będziesz musiał użyć czegoś innego...
- Downgrade GNOME z wersji 3 do 2 jest moim zdaniem niemożliwe - jeżeli komukolwiek udało się to bez rozłożenia całego systemu na czynniki pierwsze, chętnie przeczytam relację. Jeżeli nie odpowiada Ci interfejs Gnome Shell, zawsze możesz skorzystać z czegoś, co wygląda tak jak stare GNOME 2, czyli ze środowiska MATE.
- Centrum Oprogramowania Ubuntu to najsłabsze narzędzie do zarządzania pakietami, jakie mogłeś wybrać. Fakt, ładne i kolorowe, ale prędkość działania pozostawia sporo do życzenia, a w przypadku jakichkolwiek "skomplikowanych" sytuacji i tak najprawdopodobniej będziesz musiał użyć czegoś innego...
- Downgrade GNOME z wersji 3 do 2 jest moim zdaniem niemożliwe - jeżeli komukolwiek udało się to bez rozłożenia całego systemu na czynniki pierwsze, chętnie przeczytam relację. Jeżeli nie odpowiada Ci interfejs Gnome Shell, zawsze możesz skorzystać z czegoś, co wygląda tak jak stare GNOME 2, czyli ze środowiska MATE.
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Dokładnie !!! Tak to bywa ... wiem , że to może zły przykład ale ... Np. przy starym poczciwym Ubuntu 10.04 nie ma w repozytoriach najnowszego Libre Office 3.6 oraz Firefox 16 ... bynajmniej ja przy użyciu Software-Ubuntu-Center oraz nawet Synaptic'a tego nie mogłem zaktualizować ... było wręcz bezużyteczne twierdząc , że mam najnowsze wersje bo wg. systemu Open Office 3.2 oraz Firefox 14 były najnowsze ... ( widocznie jestem idiotą ) ... Jedynym wyjściem było ręczne podmienianie pakietów ... ( przy użyciu konsoli i duuuuzo dziwacznych komend ... ) nie wiem jak to zrobiłem ale poszperałem w sieci na zagranicznych serwisach o ubuntu i zrobiłem takie cuś ... grunt , że działa :] ot przypadek nietypowy ... fakt , że 2 dni się namęczyłem by wszelkie zależności pakietów pasowały i by wszystko względnie działało ... bo w trakcie podmiany tych pakietów Office i Firefox wieloktrotnie darł jape system , że to albo tamto mu coś nie pasi ... ( wybredna menda ... )k2cl pisze:a w przypadku jakichkolwiek "skomplikowanych" sytuacji i tak najprawdopodobniej będziesz musiał użyć czegoś innego...
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )