Ubuntu 12.10 Brak menu kontekstowego po kliknięciu PPM na pulpicie Unity

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Ubuntu 12.10 Brak menu kontekstowego po kliknięciu PPM na pulpicie Unity

Post autor: Ironclad »

Witam, jestem tu nowy i jestem świeżakiem jeśli chodzi o ubuntu, więc proszę o wyrozumiałość.

Problem polega na tym, że na pulpicie i tylko na pulpicie klikając prawym klawiszem myszki nie mam menu kontekstowego, nie uruchamia się. W katalogach działa, nie wiem czy coś popsułem, wszystko inne działa jak trzeba, stało się tak jak usunąłem brzydkie gnome shell w terminalu i po ponownym uruchomieniu już nie było.

Jak to naprawić czy przywrócić to menu kontekstowe? Będę ogromnie wdzięczny.
last_mann
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu 12.10 Brak menu kontekstowego po kliknięciu PPM na pulpicie Unity

Post autor: last_mann »

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu, bo także nie mam menu kontekstowego na pulpicie w Ubuntu 12.10 bez względu czy loguję się w sesji Gnome czy Unity. Nie ma menu kontekstowego oraz plików i katalogów na pulpitach u żadnego z trzech użytkowników. Próbowałem opcji resetowania unity, ale nic to nie dało. W wersji 12.04LTS wszystko działało poprawnie, dopiero po dzisiejszej aktualizacji do 12.10 pulpit nie wyświetla plików i katalogów w nim zawartych oraz nie ma menu kontekstowego. Takie same objawy u wszystkich użytkowników systemu. Sprawdziłem wersję LiveDVD 12.10 i po uruchomieniu z płyty menu kontekstowe oraz ikony pulpitu wyświetlane są poprawnie. Co może być przyczyną takiego zachowania?

//edit 26-10-2012r 14:56:08
Nie udało mi się rozwikłać problemu z brakiem dostępu do PPM i ikon na pulpicie. Zastosowałem więc ponowną pełną instalację z zachowaniem partycji /home dla wszystkich użytkowników. Wszystko działa poprawnie. Musiałem tylko pozostałym użytkownikom przypisać ich dawne pliki poleceniem chown -R, oraz doinstalować pakiety linux-headers-generic i linux-headers-3.5.0-17. Bez tych pakietów niemożliwa była prawidłowa praca driverów nvidii. Ogólnie jestem zadowolony z przesiadki. Polecam świeżą instalację zamiast aktualizacji, gdyż jest po prostu szybciej i sprawniej. Start nowo instalowanego Ubuntu 12.10 jest znacznie szybszy niż po aktualizacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”