Po instalacji Ubuntu 12.10 zawiesza się w czasie włączania.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86
Po instalacji Ubuntu 12.10 zawiesza się w czasie włączania.
Witam,
Jestem nowy i nowy w linuxie. Mam komputer, Optiflex 270 Del'a. Komp używana raz na rok bo był właśnie na nim linux 10. Postanowiłem nieużytek wykorzystać do zabawy z linuxem. Ściągnąłem pod xp iso z waszej strony Ubuntu 12.10 32 bit.
Zgodnie z poleceniami za pomocą programu Yumi, uczyniłem sobie portable USB (bo komp nie ma czytnika płyt).
Jednak instalacja się nałogowo przerywała.
Skorzystałem z konsoli i przeprowadziłem update linuxa 10 do 12.10 za pomocą komend wyszukanych gdzieś w googlach. I tu powstał problem, którego nigdzie znaleźć na forach.
Ok, Ubuntu się zainstalował. i...
1. włączam komputer
2. leci ładowanie linuxa
3. pojawia się tło pulpitu
4. i.... nic więcej.....
5. po ok 4 minutach oczekiwania wyskakuje komunikat "Program Compiz został nieoczekiwanie zamknięty" i tu opcje "Pozostaw mimo to "(czy jakoś tak) lub " uruchom ponownie system"
6. Jak klikam pozostaw to tak wisi i wisi wszystko i nic więcej. A jak uruchom ponownie to znowu się to dzieje.
Help.... ja chciałem Linuxa...
P.s. P4 3.0Ghz, 512 Ddr, grafika na płycie.
P.s. 2. Jeśli źle sformułowałem to mnie pouczcie bo starałem się opisać tak jak umiem najwyraźniej.
Z góry dziękuję.
Jestem nowy i nowy w linuxie. Mam komputer, Optiflex 270 Del'a. Komp używana raz na rok bo był właśnie na nim linux 10. Postanowiłem nieużytek wykorzystać do zabawy z linuxem. Ściągnąłem pod xp iso z waszej strony Ubuntu 12.10 32 bit.
Zgodnie z poleceniami za pomocą programu Yumi, uczyniłem sobie portable USB (bo komp nie ma czytnika płyt).
Jednak instalacja się nałogowo przerywała.
Skorzystałem z konsoli i przeprowadziłem update linuxa 10 do 12.10 za pomocą komend wyszukanych gdzieś w googlach. I tu powstał problem, którego nigdzie znaleźć na forach.
Ok, Ubuntu się zainstalował. i...
1. włączam komputer
2. leci ładowanie linuxa
3. pojawia się tło pulpitu
4. i.... nic więcej.....
5. po ok 4 minutach oczekiwania wyskakuje komunikat "Program Compiz został nieoczekiwanie zamknięty" i tu opcje "Pozostaw mimo to "(czy jakoś tak) lub " uruchom ponownie system"
6. Jak klikam pozostaw to tak wisi i wisi wszystko i nic więcej. A jak uruchom ponownie to znowu się to dzieje.
Help.... ja chciałem Linuxa...
P.s. P4 3.0Ghz, 512 Ddr, grafika na płycie.
P.s. 2. Jeśli źle sformułowałem to mnie pouczcie bo starałem się opisać tak jak umiem najwyraźniej.
Z góry dziękuję.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Po instalacji Ubuntu 12.10 zawiesza się w czasie włączania.
Przeprowadziłeś upgrade bezpośrednio z 10.04 na 12.10?
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
Tak
Nie używałem tego 10 i po włączeniu go on strasznie miał dużo błędów, nie działał w nim upgrade taki pod myszką, a także ciągle krzyczał coś o pakiecie językowym. W związku z tym prze aktualizowałem go z pod listy komend i mam problem:-(
Nie używałem tego 10 i po włączeniu go on strasznie miał dużo błędów, nie działał w nim upgrade taki pod myszką, a także ciągle krzyczał coś o pakiecie językowym. W związku z tym prze aktualizowałem go z pod listy komend i mam problem:-(
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Najlepiej zainstaluj system od nowa z płyty, lub z pendrive.
Strasznie długo zajęłoby nam przywracanie Ubuntu do normalności.
Gdzie masz /home? Na tej samej partycji co system, czy osobno?
Strasznie długo zajęłoby nam przywracanie Ubuntu do normalności.
Gdzie masz /home? Na tej samej partycji co system, czy osobno?
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
coto Home??
Ja pendrajwa robiłem na laptopie innym. Ok spróbuję jeszcze raz. I dam znać co i jak.
P.s. Na tamtym kompie jest tylko jeden system.
-- 28 paź 2012, o 18:30 --
P.s. 2 a ten Yuma program to dobry do robienia boot PenDrive? Bo mi niedokońca działa instalka z niego. Przerywa w połowie bo cośtam.
-- 28 paź 2012, o 23:24 --
Niestety przeinstalowałem linuxa przez usb i bez żadnych problemów poszło. Wszystko cacy w trakcie instalacji, lecz....po instalce znowu to samo. Bardzo chcę z tym wygrać a nie wiem jak:-( nie chcę się poddać dlatego przepraszam z góry za katowanie ale poniżej fotki szczegółów tego błędu bo za dużo do przepisania:

Krótko podsumowując.... Help:-( ani F1 ani F2 nie powoduje włączenia konsoli:-( więc mam poprostu tło i nic więcej.
Ja pendrajwa robiłem na laptopie innym. Ok spróbuję jeszcze raz. I dam znać co i jak.
P.s. Na tamtym kompie jest tylko jeden system.
-- 28 paź 2012, o 18:30 --
P.s. 2 a ten Yuma program to dobry do robienia boot PenDrive? Bo mi niedokońca działa instalka z niego. Przerywa w połowie bo cośtam.
-- 28 paź 2012, o 23:24 --
Niestety przeinstalowałem linuxa przez usb i bez żadnych problemów poszło. Wszystko cacy w trakcie instalacji, lecz....po instalce znowu to samo. Bardzo chcę z tym wygrać a nie wiem jak:-( nie chcę się poddać dlatego przepraszam z góry za katowanie ale poniżej fotki szczegółów tego błędu bo za dużo do przepisania:

Krótko podsumowując.... Help:-( ani F1 ani F2 nie powoduje włączenia konsoli:-( więc mam poprostu tło i nic więcej.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Proponuje na ekranie logowania zmienić sesję na: Unity 2D. Na efekty compiza moim zdaniem to za słaby sprzęt. Można jeszcze ewentualnie próbować Gnome Clasic
-- 2 lis 2012, o 17:26 --
Dopiero teraz zauważyłem że to chodzi o 12.10 a w nim nie ma Unity2D .
-- 2 lis 2012, o 17:26 --
Dopiero teraz zauważyłem że to chodzi o 12.10 a w nim nie ma Unity2D .
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Na takim sprzęcie (512 MB RAM) to proponuję mniej zasobożerne Xubuntu, a najlepiej Lubuntu.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
majsza dzięki za radę, ale co jest powodem mojego błędu? Czy na tych co podałeś linuxach też wystąpi?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Jak najbardziej Compiz nie daje rady na Twoim sprzęcie. Unity opiera się na Compiz.
Przykładowo Xubuntu nie ma Compiza, tylko zwykły menedżer okien xfwm4. Nie ma tu wodotrysków. Zwykłe użytkowanie systemu, przezroczystość włączysz, ale o bajerach zapominasz. Oglądasz filmy, używasz przeglądarki, słuchasz muzyki. Żeby mieć bajery, to musiałbyś zainstalować w Xubuntu... ten Compiz.
Błędy... To są crashe Compiza. Jeżeli sprzęt nie wyrabia, to programy niespodziewanie się kończą. Czasami bzdurne są te raporty (takie działanie apportu - do zgłaszania), czasami nie. Mogę Ci taki raport wywołać np. nie zamykając synaptica i wyłączając laptop przyciskiem power.
Instaluj Xubuntu 12.10, lub 12.04. Ewentualnie Lubuntu (też nie ma compiza)
.
Jak już nie chcesz od nowa instalować to w konsoli:
i podczas następnego logowania wybierasz odpowiednią sesję.
Przykładowo Xubuntu nie ma Compiza, tylko zwykły menedżer okien xfwm4. Nie ma tu wodotrysków. Zwykłe użytkowanie systemu, przezroczystość włączysz, ale o bajerach zapominasz. Oglądasz filmy, używasz przeglądarki, słuchasz muzyki. Żeby mieć bajery, to musiałbyś zainstalować w Xubuntu... ten Compiz.
Błędy... To są crashe Compiza. Jeżeli sprzęt nie wyrabia, to programy niespodziewanie się kończą. Czasami bzdurne są te raporty (takie działanie apportu - do zgłaszania), czasami nie. Mogę Ci taki raport wywołać np. nie zamykając synaptica i wyłączając laptop przyciskiem power.
Instaluj Xubuntu 12.10, lub 12.04. Ewentualnie Lubuntu (też nie ma compiza)

Jak już nie chcesz od nowa instalować to w konsoli:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install xubuntu-desktop
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Nie no ten optiflex dell ma dobre parametry na taki np compiz, gdyż ma procek z przedziału 2.66-2.8GHZ Pentium 4, tylko co z tego jeśli karta graficzna działa na programowym renderowaniu i compiz się sypie, albo będzie mulić.
u mnie na IBM T43 1.86GHZ Pentium M ubuntu 12.10 z compizem leciał bez problemu.
u mnie na IBM T43 1.86GHZ Pentium M ubuntu 12.10 z compizem leciał bez problemu.
PC Desktop: Debian Squeeze with kernel: 2.6.32-5 amd64 and Ubuntu 10.10 with kernel 2.6.35-22 x86
Notebook IBM T43: Lubuntu 14.04 with kernel: 3.13.0-29 x86
Notebook IBM T43: Lubuntu 14.04 with kernel: 3.13.0-29 x86
- baserone
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Błąd przy aktualizacji, proponuje również zmienić system na Xubuntu lub od nowa zainstalować z płyty system 12.10 Ubuntu...
Kiedyś nie byłem pewny co do Linuxa teraz linux ponad wszystko