Ładne, owszem, ale lepiej poczekać kilka miesięcy i poszukać w sieci opinii użytkowników.
Pytania jakie mi się nasuwają:
Lepsza jest wersja ze zwykłym dyskiem, czy ssd?
Gdzie jest najbliższy serwis gwarancyjny?
Jak wygląda sprawa samodzielnej rozbudowy sprzętu?
Czy to się nie przegrzewa? (Częsta bolączka Ubuntu)
Czy wentylatorki nie są za głośne? (Wolałbym aby mi szumiało pod biurkiem niż za ekranem).
Zachowując całkowitą obiektywność ten komputer wygląda jak skrzyżowanie iMaka (kształt, nóżka) z iPhonem (boczna ramka). Tego typu komputery cierpią na masę usterek. Pierwsza z nich to brudzący się napęd szczelinowy. W iMakach w praktycznie każdym egzemplarzu po kilku miesiącach napęd nie działał wcale.
Druga sprawa do wentylacja, może być kiepska. W iMakach kończyło się to zżółkniętą matrycą (nie zabrudzoną, po prostu zżółkniętą). Kolejna to kurz za szybką, nie wiadomo na ile ta obudowa jest szczelna.
Nie prościej (i taniej) kupić porządny monitor i jakiegoś nettopa?
1 najważniejsze to cena..... wygląd ekstra plus parametry niczego sobie tylko zaporą może być cena. Na pewno więcej niż 4 tys. bym nie dał za to. A jak to kupić.... proste poprosić kogoś z rodzinki lub znajomych ze stanów wysyłając im wcześniej cash.
Pomijając fakt, że design jest żywcem zerżnięty z ogryzka, to ja jakoś nie widzę przyszłości dla takich hybryd a'la iMac. Już kilku producentów ma w ofercie podobne ustrojstwa (widziałem coś w ten deseń np. od HP), ale mnie to nie przekonuje ani w ząb. Raz, że parametry nie zwalają z nóg, zapewne też większość bebechów jest typowo "laptopowych", dwa, za te pieniądze śmiało można pokusić si o stacjonarkę i to o niebo lepszą od tego. A kupować coś tylko dlatego, że jest tam fabrycznie wgrane Ubuntu? Sorry, ale średnio do mnie przemawia ten argument, zwłaszcza, że Linux jest ogólnodostępny i można go zainstalować na większości powszechnie oferowanych PC.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Heh, wysyłają sprzęt Eskimosom na Grenlandię, a do Polski niet
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Myślałem o Lapu System76 , ale fakt że do Polski przesyłka nie przyjdzie , brak sieci serwisowych w Polsce i Supportu Polskiego . Laptopy tej matki są proste i nie wyglądają futurystycznie . Ubuntu Desktop hmm... wygląda ładnie , jest Ok