Zarządzanie energią w Samsung QX511

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
heXado
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Zarządzanie energią w Samsung QX511

Post autor: heXado »

Na początek (z racji pierwszego posta) witam serdecznie użytkowników.

Moja historia z przejściem na linuxa jest dosyć wielowątkowa. Podejść było sporo, zawsze niesamowicie mnie ten system intrygował, podobała mi się sama polityka twórców i developerów. Praktycznie jedyna rzecz, która powodowała, że ubuntu nie jest moim podstawowym systemem jest zarządzanie energią na moim laptopie.

Samsung QX511 ma dwie karty graficzne - nVidia GF 525 1GB oraz Intel HD 3000. Dodatkowo laptop jest wyposażony we wbudowaną baterię o większej pojemności. Na Windowsie praca wyglądała tak, że przy standardowych czynnościach działała grafika zintegrowana intela. Przy 50% podświetleniu ekranu i pracy na pakietach Office laptop potrafił trzymać 10-12h. Grafika dedykowana nVidii uruchamiała się wtedy kiedy np. odpalałem grę albo aplikację, która wymagała większej wydajności w GPU.

Czy jest jakaś możliwość uruchomienia takiej kultury pracy na linuxie?:)
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: Zarządzanie energią w Samsung QX511

Post autor: luk1don »

Masz karty graficzne w technologii Optimus. NVIDIA nie wydała sterownika wspierającego te karty na Linuksa, choć podobno mocno nad tym pracuje.
Tymczasowym rozwiązaniem jest zastosowanie się do tych instrukcji:
https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
heXado
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Re: Zarządzanie energią w Samsung QX511

Post autor: heXado »

zainstalowalem Bumblebee, z tego co doczytałem w Wiki teraz system ma z racji Bumblebee jakiś pakiet Power Manager, który działa mniej więcej tak jak na moim windowsie? podstawowa praca Intel, zaawansowany app- nVidia ?

Zobaczymy jak w rzeczywistości wyjdzie praca, oczywiście po obserwacji podzielę się wrażeniem, już odłączam laptopa od ładowarki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”