Internet z dialogu (DSL) na Nokia 6500 Slide przez Bluetooth

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
niachoping
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Internet z dialogu (DSL) na Nokia 6500 Slide przez Bluetooth

Post autor: niachoping »

Szanowni Państwo,
postanowiłem się zwrócić do Was z prośbą po moich nieudanych próbach rozwiązania problemu. Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc.

*komputer stacjonarny (IBM ThinkCentre M58)
*Ubuntu 12.04 LTS
*Internet 2MB z Dialogu (DSL)
*Telefon NOKIA 6500 Slide
*zewnętrzny adapter Bluetooth na USB

Wcześniej udało mi się sprawić, że przeglądałem internet na komputerze z pakietu internetowego w telefonie (NonStop 9 Plus) dzięki połączeniu Bluetooth - tzw. DUN.
Teraz usilnie próbuję sprawić, by móc korzystać z internetu DIALOG na telefonie, także dzięki połączeniu Bluetooth. Niestety nie udaje mi się to - tzw. PAN/NAP.

Sparowałem urządzenia, "zaptaszkowałem" opcję "PAN/NAP" (a nawet DUN) przy parowaniu urządzeń w BT.
W pasku na górze (TRAY) w zakładce "SIEĆ" pod moim połączeniem z dialogiem (DSL) pojawiła się sieć "Nokia 6500s-1".
Nie udaje mi się jednak z nią połączyć (symbol internetu, tj. ten zgapiony z wifi w trayu ładuje kreski, miga).

Podejrzewam, że należałoby ustawić coś w telefonie, bo gdy włączam w nim przeglądarkę pojawia się symbol "G" (3G), a więc telefon ściąga wówczas internet (dane) od operatora, a nie, tak jak bym chciał, przez Bluetooth z mojego komputera.

Serdecznie proszę o pomoc w tej sprawie, docenię łatwy poradnik rozwiązania tej sytuacji.
Z góry dziękuję za zabranie głosu w temacie

Łączę gorące pozdrowienia
Z poważaniem

niachoping
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”