Mam kilka pytań wokół ww opisanegozagadnienia. Problem jest skomplikowany a przynajmniej skomplikowane jest dojście do tego w którym momencie coś popsułem. Otóż:
1. Nie lubię się co chwilę przyzwyczajać. Po instalacji 12.04 LTS zainstalowałem Gnome Classic Fallback (???) - pierwsze pytanie jak sprawdzić czy dobrze pamiętam wersję?
2. Wszystko działało ponad miesiąc dopóki nie dodałem do górnego panelu skrótu programu, którego w żaden sposób nie mogłem usunąć. Szukałem rozwiązania, kombinowałem i przekombinowałem.
3. Jak pewnie każdy ubuntowiec szukając rozwiązania w jakimś problemie wprowadzam zmiany, które przy okazji się napatoczyły.
dodałem:
- g conf editor
- CPU Freguently Scalling Indicator - swoja drogą program wywala komunikat o niespodziewanym wyłączeniu
- autoukrywanie panelu
W którymś momencie usunąłem Panel wiedząc, że można go bezproblemowo przywrócić. Zastosowałem PanelRestore, a następnie wszystkie komendy jakie znalazłem (kolejność przypadkowa):
Kod: Zaznacz cały
rm -rf ~/.gconf/apps/panel
killall gnome-panel
rm -rf .gnome2 .gconf .gconfd
gconftool-2 --shutdown
rm -rf .gconf/apps/panel
pkill gnome-panel
sudo apt-get install gnome-session-fallback

Żaden sposób nie rozwiązał podstawowego problemu, choć zapewne działał - mam lewe ustawienie przycisków min/max i zamknięcia w oknach.
W tym momencie panele są widoczne dla wszystkich kont na stronie logowania. W żaden sposób nie popsułem Gnome u użytkownika GOŚĆ.
Z góry dziękuję za wszystkie porady.
P.S. Znalazłem jeszcze inny sposób:
Podczas logowania, Ctrl+Alt+F1, wtedy ukaże się logowanie w trybie tekstowym, a potem:
rm -rf .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity