[solved] Ustawianie DNS - jak przypiąć domenę do adresu ip
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
[solved] Ustawianie DNS - jak przypiąć domenę do adresu ip
Mam problem z ręcznym ustawieniem DNS-ów. Znalazłem informację, że służy do tego plik resolv.conf, ale edycja tego pliku nie dała pożądanego efektu, za to zawiesiła mi Pidgina. Pidgin przy uruchamianiu robi się czarny i nic się z nim nie dzieje. Edycja pliku resolv.conf do takiego stanu jak przed modyfikacjami nie pomaga.
Jednak bardziej zależy mi teraz na tym, żeby zadziałały te ustawienia DNS.
Ustawiając to samo w Windowsie na tym samym komputerze wszystko działa jak powinno. Plik do edytowania w Windowsie to: C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
Proszę o pomoc.
Jednak bardziej zależy mi teraz na tym, żeby zadziałały te ustawienia DNS.
Ustawiając to samo w Windowsie na tym samym komputerze wszystko działa jak powinno. Plik do edytowania w Windowsie to: C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
Proszę o pomoc.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Ustawianie DNS
Może napisz co chcesz uzyskać?
Plik hosts także w windows nie służy do ustawiania konfiguracji ustawień DNS w Linuksie jest także plik /etc/hosts.
Plik hosts także w windows nie służy do ustawiania konfiguracji ustawień DNS w Linuksie jest także plik /etc/hosts.
-
- Piegowaty Guziec
dzięki za szybką odpowiedź. Używam ubuntu 12.12.
Zamienienie #prepend domain-name-servers spowodowało tylko to, że co kilka sekund wyskakiwały mi kolejne powiadomienia o błędach systemowych z pytaniem, czy chcę to zgłosić.
Chcę tylko dodać jedną linijkę do odpowiedniego pliku. Na windowsie zadziałało, to na ubuntu też musi.
A to co chcę dodać ma postać: nazwastrony.pl [ip]
czyli domena i po spacji numer ip.
Zamienienie #prepend domain-name-servers spowodowało tylko to, że co kilka sekund wyskakiwały mi kolejne powiadomienia o błędach systemowych z pytaniem, czy chcę to zgłosić.
Chcę tylko dodać jedną linijkę do odpowiedniego pliku. Na windowsie zadziałało, to na ubuntu też musi.
A to co chcę dodać ma postać: nazwastrony.pl [ip]
czyli domena i po spacji numer ip.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Czyli na stałe przypiąć domenę do adresu ip/zrobić ustawienia nadrzędne względem DNS?
Kod: Zaznacz cały
man hosts
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Piegowaty Guziec
Wpisałem i wyskoczyła mi informacja o pliku /etc/hosts. Wystarczyło do niego dopisać /numer.ip/ nazwastrony.pl
Kod: Zaznacz cały
man hosts