Mam taki problem, że nie działa mi napęd na ubuntu.
Na początku wyjaśnię co i jak. Jakiś czas temu popsułem dysk (sata2) i przez jakiś czas byłem na innym komputerze z dyskiem ATA. Wpadłem na pomysł, żeby kupić przejściówkę ATA>SATA jako, że płyta główna z mojego komputera nie obsługuje starszych dysków. Przejściówka kupiona, niestety wyglądała jak wyjęta psu z gardła i nie działała. Dałem ją do lutowania znajomemu, który zrobił tak, że działała no i ok. Wtedy problemem było to, że przejściówka musiała być czymś zasilona, a że taki sam kabelek jak do zasilania dysków ATA ma napęd CD-ROM to postanowiłem zrezygnować z niego do czasu aż przyjdzie MOLEX z rozdziałką na 3 (mam ubogie okablowanie i nie starczyło kabelków

Włączam instalacje i kiedy po wybraniu partycji chciałem dać dalej wyskoczył błąd "INPUT/OUTPUT ERROR during write /dev/sda".
Jeszcze jedno, gdy włączała się instalacja bez podpiętego napędu to nie miałem żadnych napisów, po prostu przechodziło już do nakładki graficznej z UBUNTU i ładującymi się kropeczkami.
Jednak kiedy podpiąłem napęd to pomiędzy włączeniem komputera, a instalacji przewijała się przez parę sekund lista jak by się coś ładowało i były m.in takie errory:
"ATA6: link is too slow to respond please be patient" oraz "ATA6: failed command: READ DMA".
Jest to dla mnie trochę utrudnienie gdyż często korzystam z płytek. Zworkami na dysku i CD-ROM'ie się bawiłem nic to nie daje.
Dodam, że po zainstalowaniu Win XP napęd działał, system nie zawieszał się z tego powodu (ubuntu się wiechało) i to by było na tyle. Po prostu działało. Czemu tu mam błędy, zapewne jest to wina tej przejściówki ale cóż zrobić skoro dyski tak podrożały i szkoda mi wydawać tyle pieniędzy na dysk skoro ten mi wystarcza.
Proszę pomóżcie mi bo już szukałem w internecie pomocy ale to nic nie daje. Gdzieś tylko doczytałem, że jakiś patch jest ale zgubiłem tą stronę.
Mam nadzieję, że napisałem w dobrym dziale.
PS. Jeśli ktoś umiał by pomóc w instalacji Haguichi to proszę napisać jakąś instrukcję na PW albo tutaj w temacie, będę bardzo wdzięczny(albo chociaż napisać czy Hamachi i Haguichi współpracują ze sobą).