Dziwny błąd z CD-ROM'em

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
woyo22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Dziwny błąd z CD-ROM'em

Post autor: woyo22 »

Witam was
Mam taki problem, że nie działa mi napęd na ubuntu.
Na początku wyjaśnię co i jak. Jakiś czas temu popsułem dysk (sata2) i przez jakiś czas byłem na innym komputerze z dyskiem ATA. Wpadłem na pomysł, żeby kupić przejściówkę ATA>SATA jako, że płyta główna z mojego komputera nie obsługuje starszych dysków. Przejściówka kupiona, niestety wyglądała jak wyjęta psu z gardła i nie działała. Dałem ją do lutowania znajomemu, który zrobił tak, że działała no i ok. Wtedy problemem było to, że przejściówka musiała być czymś zasilona, a że taki sam kabelek jak do zasilania dysków ATA ma napęd CD-ROM to postanowiłem zrezygnować z niego do czasu aż przyjdzie MOLEX z rozdziałką na 3 (mam ubogie okablowanie i nie starczyło kabelków :) ). W międzyczasie zainstalowałem z pendrive Ubuntu 12.10 . Kabelek przyszedł, podpiąłem CD-ROM a tu niestety nie działa. System się nie ładuje. Myślę, że ok może po prostu trzeba ubuntu sformatować i on podczas instalacji na nowo wgra sobie sterowniki (?) do cd-romu i będzie cacy.
Włączam instalacje i kiedy po wybraniu partycji chciałem dać dalej wyskoczył błąd "INPUT/OUTPUT ERROR during write /dev/sda".
Jeszcze jedno, gdy włączała się instalacja bez podpiętego napędu to nie miałem żadnych napisów, po prostu przechodziło już do nakładki graficznej z UBUNTU i ładującymi się kropeczkami.
Jednak kiedy podpiąłem napęd to pomiędzy włączeniem komputera, a instalacji przewijała się przez parę sekund lista jak by się coś ładowało i były m.in takie errory:
"ATA6: link is too slow to respond please be patient" oraz "ATA6: failed command: READ DMA".
Jest to dla mnie trochę utrudnienie gdyż często korzystam z płytek. Zworkami na dysku i CD-ROM'ie się bawiłem nic to nie daje.
Dodam, że po zainstalowaniu Win XP napęd działał, system nie zawieszał się z tego powodu (ubuntu się wiechało) i to by było na tyle. Po prostu działało. Czemu tu mam błędy, zapewne jest to wina tej przejściówki ale cóż zrobić skoro dyski tak podrożały i szkoda mi wydawać tyle pieniędzy na dysk skoro ten mi wystarcza.
Proszę pomóżcie mi bo już szukałem w internecie pomocy ale to nic nie daje. Gdzieś tylko doczytałem, że jakiś patch jest ale zgubiłem tą stronę.
Mam nadzieję, że napisałem w dobrym dziale.
PS. Jeśli ktoś umiał by pomóc w instalacji Haguichi to proszę napisać jakąś instrukcję na PW albo tutaj w temacie, będę bardzo wdzięczny(albo chociaż napisać czy Hamachi i Haguichi współpracują ze sobą).
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Dziwny błąd z CD-ROM'em

Post autor: Rafcio »

Tu jest potrzebny kontroler dysku ( PCI ) , nie przejściówki . Rozumie że na płycie masz sloty SATA , a napęd z jakiego interfejsu korzysta SATA czy IDE ( taśma ) , jaka płyta główna ? Od biedy możesz kupić napęd z interfejsem SATA za 80 zł niż HDD za 300zł. Dysk podpinasz na kanał IDE zworka na MASTER, ustawiasz w BIOSIE odpowiednio urządzenia i działa.
Debian Jessie
woyo22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Płyta to MSI P35 Neo-2 FIR.
Napęd podpięty jest przez taśmę. Przejściówka to najpopularniejsze badziewie http://obrazki.elektroda.net/70_1214552468.jpg .
Ciekawi mnie tylko dlaczego Windows nie ma z tym problemów, a Ubuntu tak.
Nie zamierzam wydawać 80zł na napęd skoro ten jest sprawny, wolę już kupić dysk.
Czyli nie wiem bo już trochę się gubię. Jedyne rozwiązanie to tylko kupno dysku, (nie zamierzam ładować kasy w następne przejściówki) czy można zrobić coś innego?
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

woyo22 pisze:... czy można zrobić coś innego?
...można podpiąć dysk systemowy i napęd na jednym kanale IDE , chociaż rzadko stosuję takie rozwiązania bo dysk traci na wydajności z drugiej strony to jest lepsze rozwiązanie niż uszkodzenie płyty głównej przez przejściówkę niewiadomego pochodzenia.

Konfigurujesz urządzenia w ten sposób:
Taśma (IDE) posiada dwie wtyczki MASTER-na końcu taśmy do niej podpinasz dysk , ustawiasz zworkę na MASTER , środkowa-SLAVE , podpinasz napęd , ustawiasz zworkę na SLAVE.
Po restarcie powinieneś zaobserwować podczas ładowania BIOSU odpowiednio podpięte urządzenia, jeżeli pomylisz się w ustawieniu zworek , BIOS nie wykryje urządzeń.
Debian Jessie
woyo22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ok dzięki za odpowiedź.
Zworkami się jeszcze nie bawiłem ale napęd działa po podpięciu do taśmy (nie wpadłem na to, żeby tam podpiąć dysk...)
Czy te błędy są od tego, że jeszcze nie pozmieniałem zworek?
I/o error,dev fd0, sector 0
Buffer I/O error on device fd0, logical block 0
W sumie w niczym mi to nie przeszkadza ale syfi po przejściu crtl+alt+f1 i wiadomo, że coś jest nie tak.
Zworki czy inna zabawa?
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Masz wł. napęd dyskietek , który nie działa , możesz wyłączyć urządzenie w BIOSIE lub w systemie, tutaj rozwiązanie błędu Buffer I/O Error on device, fd0 Logical Block 0
Debian Jessie
woyo22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki wielkie za pomoc, wszystko działa jak powinno :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”