[solved] UEFI uniemożliwia działanie GRUB'a.
- Draqun
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[solved] UEFI uniemożliwia działanie GRUB'a.
Witam.
Moja kobieta kupiła sobie Acer TravelMate i zainstalowałem na nim Windows7 jako system dodatkowy (instalowany pierwszy) a potem Ubunciaka. Niestety na komputerze nie siedzi już normalny biosek a to cholerne UEFI i mam problem ponieważ uniemożliwia on nadpisanie MBR'a w wyniku czego nie działa GRUB i uruchamia się Windows. Próbowałem już wszystkich moich pomysłów np. akcja zwana "przywracanie GRUB'a po instalacji Windows". Niestety nic to nie dało. GRUB dalej nie odpala w wyniku czego uruchamia mi się Windows. Czy macie jakieś pomysły jak to ominąć? Może dodać wpis do bootloadera Windowsa? Liczę na szybką pomoc, bo jak mi kobieta wróci i nie będzie zainstalowane Ubuntu to mi urwie klejnoty.
Pozdrawiam. Draqun.
Moja kobieta kupiła sobie Acer TravelMate i zainstalowałem na nim Windows7 jako system dodatkowy (instalowany pierwszy) a potem Ubunciaka. Niestety na komputerze nie siedzi już normalny biosek a to cholerne UEFI i mam problem ponieważ uniemożliwia on nadpisanie MBR'a w wyniku czego nie działa GRUB i uruchamia się Windows. Próbowałem już wszystkich moich pomysłów np. akcja zwana "przywracanie GRUB'a po instalacji Windows". Niestety nic to nie dało. GRUB dalej nie odpala w wyniku czego uruchamia mi się Windows. Czy macie jakieś pomysły jak to ominąć? Może dodać wpis do bootloadera Windowsa? Liczę na szybką pomoc, bo jak mi kobieta wróci i nie będzie zainstalowane Ubuntu to mi urwie klejnoty.
Pozdrawiam. Draqun.
- Edek919
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: UEFI uniemożliwia działanie GRUB'a.
Być morze jeśli windows znajduje się na pierwszej partycji to morze nie widzieć GRUBA, albo UEFI odpala pierwszy system na dysku.
Spróbuj zainstalować Ubuntu na pierwszej partycji a na drugiej windowsa kolejność instalacji niema znaczenia, lecz gdy pierwsze zainstalujesz windowsa to musisz przywrócić GRUBA.
Spróbuj zainstalować Ubuntu na pierwszej partycji a na drugiej windowsa kolejność instalacji niema znaczenia, lecz gdy pierwsze zainstalujesz windowsa to musisz przywrócić GRUBA.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
A napisz jaki to dokładnie model i jaki dokładnie GRUB?
Przypuszczam (nie miałem jeszcze do czynienia z uefi), że procedura będzie wyglądać mniej więcej tak:
1. uruchamiasz LiveCD
2. chroot
3. instalujesz grub-efi lub grub-efi-amd64, zaleznie od architektury (jest jeszcze paczka grub-efi-amd64-signed)
4. potem grub-install /dev/sdxy
5. Potem zarzynasz rudego kota w ofierze dla wielkiego Mzimu i reboot.
Mam nadzieję, że masz dużo kotów w okolicy
@Edek919
Nie wstyd Ci?
Przypuszczam (nie miałem jeszcze do czynienia z uefi), że procedura będzie wyglądać mniej więcej tak:
1. uruchamiasz LiveCD
2. chroot
3. instalujesz grub-efi lub grub-efi-amd64, zaleznie od architektury (jest jeszcze paczka grub-efi-amd64-signed)
4. potem grub-install /dev/sdxy
5. Potem zarzynasz rudego kota w ofierze dla wielkiego Mzimu i reboot.
Mam nadzieję, że masz dużo kotów w okolicy

@Edek919
Nie wstyd Ci?

- Draqun
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
@Edek919
Wybacz, ale chyba nie wiesz o czym mówisz. Kolejność partycji nie ma znaczenia. Ważne jest to co siedzi w MBR a tego nie da się jakimś cudem nadpisać.
@norvoles
Acer TravelMate 5760ZG. Powyższa instrukacja nie działa (pobliskie koty odetchnęły z ulgą). Pakiety te są zainstalowane i nic to nie daje. Nie ma błędów przy wywoływaniu grub-install. Poprawnie wykonuje się grub-update. GRUB domyślnie dostarczony z najnowszą wersją łUBUdubuNTU. Przeglądałem nawet bios aby sprawdzić, czy nie ma gdzieś opcji ochrony MBR ale nic takiego nie znalazłem.
Pozdrawiam.
Wybacz, ale chyba nie wiesz o czym mówisz. Kolejność partycji nie ma znaczenia. Ważne jest to co siedzi w MBR a tego nie da się jakimś cudem nadpisać.
@norvoles
Acer TravelMate 5760ZG. Powyższa instrukacja nie działa (pobliskie koty odetchnęły z ulgą). Pakiety te są zainstalowane i nic to nie daje. Nie ma błędów przy wywoływaniu grub-install. Poprawnie wykonuje się grub-update. GRUB domyślnie dostarczony z najnowszą wersją łUBUdubuNTU. Przeglądałem nawet bios aby sprawdzić, czy nie ma gdzieś opcji ochrony MBR ale nic takiego nie znalazłem.
Pozdrawiam.
-
- Przebojowy Jelonek
Nie wiem, jaki Grub jest domyślnie w najnowszym Łubudubu, ale jeśli to grub 1.99, to zamiast niego zainstaluj grub2 (wersja 2.00). Powinien sobie lepiej radzić z uefi.
Druga sprawa, używasz MBR. Z uefi nie powinno się używać partycji GPT?
Tu: http://wemakethings.net/2012/07/23/mbr-to-uefi/ masz opis przejścia z MBR na GPT dla Archa.
A tu: http://askubuntu.com/questions/91484/ho ... m-efi-uefi trochę info dla Ubuntu. Może będzie przydatne.
Druga sprawa, używasz MBR. Z uefi nie powinno się używać partycji GPT?
Tu: http://wemakethings.net/2012/07/23/mbr-to-uefi/ masz opis przejścia z MBR na GPT dla Archa.
A tu: http://askubuntu.com/questions/91484/ho ... m-efi-uefi trochę info dla Ubuntu. Może będzie przydatne.
-
- Przyjaciel
Draqun, zaglądałeś tutaj może: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Oczywiście pytam z ciekawości - nie jako "smartass", czy jako sarkazm. To, w jaki sposób przywrócić/sprawić aby Ubuntu działało, w dużej mierze zależy od metody instalacji Windows-a. Sam nie miałem jeszcze ochoty bawić się z UEFI, ale kroki opisane na stronie wydają się w miarę przyzwoicie opisane. Które to wydanie Ubuntu? 12.10?
EDIT: Wersję Ubuntu doczytałem
Oczywiście pytam z ciekawości - nie jako "smartass", czy jako sarkazm. To, w jaki sposób przywrócić/sprawić aby Ubuntu działało, w dużej mierze zależy od metody instalacji Windows-a. Sam nie miałem jeszcze ochoty bawić się z UEFI, ale kroki opisane na stronie wydają się w miarę przyzwoicie opisane. Które to wydanie Ubuntu? 12.10?
EDIT: Wersję Ubuntu doczytałem

O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Cóż - mam lapka na Phoenix EFI* i tu jest taki ciekawy patent, że GRUB nie instaluje się już bodaj czysto w MBR, tylko na musowej, wymaganej partycji /boot/efi (Windows też tworzy sobie małą partycję do tego). Dzięki temu nie mam już problemów ze zmazanym GRUB po instalacji Windows ani nic w tym stylu. Jedyny haczyk jest tylko taki, że przy 2 systemach muszę przy bootowaniu wejść do pod F2 do BIOS, przejść do BOOT MENU, po czym mogę sobie wybierać co ma być pierwsze bootowane. Ustawiam Windows i nie widzę żadnego GRUB, ładuje się Windows jakby nigdy Linuksa nie było na dysku. Ustawię Fedorę, ciach ładuje się GRUB, jakby nigdy na dysku nie było Windows. Także bootloader Linuksa jest na /boot/efi i święty spokój z jakimiś zmazanym GRUB po instalacji Windows
Nie wiem czy w tym przypadku jest tak samo, ale objawy i EFI podpowiadają mi, że być może jest jakaś analogia.
A moje boot menu w BIOS wygląda tak, jakby ktoś nie wierzył: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 86c1036458
* Phoenix EFI -

A moje boot menu w BIOS wygląda tak, jakby ktoś nie wierzył: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 86c1036458
* Phoenix EFI -
PS: swoje domysły o bootloaderze na /boot/efi wnioskowałem z tego, że niemało kombinowałem o co w tym chodzi wszystkim chodzi, że mogę swobodnie przełączać się między systemami i było to jedyne, co mogłem wymędrkować. Reinstalowałem GRUB, kombinowałem i cuda wianki, a patent był w BOOT MENU BIOS i wspomnianej wyżej partycji, z której brane są pewnie informacje do zbootowania systemu.Phoenix Technologies provides the best and most easy migration solution to EFI/UEFI 2.0.Phoenix BIOS products provide a bridge from legacy BIOS to UEFI whilst including support for EFI drivers. Phoenix SecureCore was developed keeping customer pain points in mind. Hence the migration solution provided by Phoenix is the best and most easy-to-use UEFI-based solution for all PC BIOS developers. Most importantly, Phoenix SecureCore has retained the powerful feature set of core BIOS products developed and enhanced by the company over two decades of intense R&D.
- Draqun
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair - instalujemy boot repair. Uruchamiamy i dajemy default action
Program sam rozpozna i naprawi na bootloadera. Dziękuję za pomoc.
Problem uważam za rozwiązany. Uratowaliście mi klejnoty

Problem uważam za rozwiązany. Uratowaliście mi klejnoty