Mam pewien problem.
Otóż, postanowiłem ogarnąć SAMBĘ.
Jest dość fajnym narzędziem, jednak mam pewien problem.
Chciałem stworzyć sieć, w której mógłbym wymieniać się plikami pomiędzy użytkownikiami(konkretniej chodzi o przesył danych netbook z win 7 starter a pc z Ubuntu 12.04) Użytkownik komputera przenośnego wyraźnie nie chce się dać namówić na zmianę systemu na linuxa, więc czeka mnie męka.
Sęk w tym, że muszę stworzyć jakąkolwiek grupę roboczą, i dołączyć do niej Win 7, i Ubuntu 12.04.
No chyba że jest jakieś inne rozwiązanie.
Do sedna.
Skonfigurowałem całą sambę. Wszystkie uprawnienia, i reszta jest ok. Nazwa grupy roboczej w win7 to WORKGROUP, taką też w pliku konfiguracyjnym podałem. Jednak kiedy zagłębić się bardziej, jest napisane, że komputer nie jest przypisany do żadnej grupy roboczej, i nie może jej utworzyć, bo jest to system 'starter' Mogą to pełniejsze systemy tylko zrobić.
Potrzebuję pomocy, co i jak mogę w tej sytuacji zrobić. Czy da radę stworzyć grupę roboczą na linuxie, i dołączyć do niej komputer z windowsem?
W pewnym momencie miałem już takie coś, że po wejściu do zakładki sieć był widoczny mój komputer, i foldery udostępnione, jednak nie dało rady do nich wejść z niewiadomych przyczyn. Po prostu dostęp był niemożliwy, pisało coś w stylu: Nie masz takich uprawnień, by wejść do tego folderu.
Słucham rad

Dzięki.