Lubuntu 12.04 PL - udostępnianie internetu Play

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
kaziu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Lubuntu 12.04 PL - udostępnianie internetu Play

Post autor: kaziu »

Witam,

Mam bardzo nietypowy problem z udostępnianiem internetu Play na Lubuntu. Udało mi się bezproblemowo zainstalować i skonfigurować modem Play oraz połączenie internetowe. Mam laptopy w domu więc wpadłem na pomysł, że komputer stacjonarny z ubuntu będzie udostępniał połączenie internetowe Play poprzez sieć Wifi. W szafie znalazłem starą kartę Wifi (D-Link DWL-510) i zainstalowałem w komputerze z ubuntu. System poprawnie wykrył kartę i skonfigurowałem sieć Wifi. Sieć działa ładnie komputery się wzajemnie "pingują" nie ma problemów. Następnie zabrałem się za udostępnianie połączenia. Skonfigurowałem Iptables, wszystko ok. Ale niestety jest jedno ale, na komputerze z ubuntu, do którego modem Play jest podpięty bezpośrednio internet śmiga bardzo dobrze, jednak na laptopach, które internet mają udostępniony przez Wifi jest dużo gorzej z jakością. Sytuacja jest bardzo dziwna pingi są w porządku, jednak strony się dziwnie wolno ładują. Często pojawia się błąd "nie można odnaleźć strony", jednak gdy ściągam jakiś plik lub oglądam film na youtube to transfery są bardzo dobre...Sieć Wifi też działa bardzo dobrze pingi są praktycznie zerowe i nie ma strat. Kiedyś udostępniałem na ubuntu neostradę przez zwykłą sieć kablową i nie miałem takich problemów.
Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia gdzie szukać istoty problemu...Proszę o pomoc.

Dodam, że sieć Wifi działa w trybie Ad-hoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”