Instalacja Ubuntu 12.04 bez utraty danych ?!?
Instalacja Ubuntu 12.04 bez utraty danych ?!?
Witam
Chciałem na stacjonarnym kompie zainstalować ubuntu. Z tym, że aktualnie mam windowsa i domyślnie dysk podzielony jest na dwie partycje C: 50 GB oraz D: Pozostałe na dane. Chciałbym sformatować C z windowsem, a bynajmniej wykortystać przestrzeń tej pojemności na dwa systemy Windowsa oraz Ubuntu. po odpaleniu kreatora instalacji. Nie widoczne są partycje z plikami, tylko jest cały dysk 400 GB niepodzielony. Jak to więc zrobić ?
Chciałem na stacjonarnym kompie zainstalować ubuntu. Z tym, że aktualnie mam windowsa i domyślnie dysk podzielony jest na dwie partycje C: 50 GB oraz D: Pozostałe na dane. Chciałbym sformatować C z windowsem, a bynajmniej wykortystać przestrzeń tej pojemności na dwa systemy Windowsa oraz Ubuntu. po odpaleniu kreatora instalacji. Nie widoczne są partycje z plikami, tylko jest cały dysk 400 GB niepodzielony. Jak to więc zrobić ?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja Ubuntu 12.04 bez utraty danych ?!?
Pierwsza sprawa: należy zapoznać się ze znaczeniem słowa "bynajmniej", bo nie jest to to samo, co "przynajmniej". Druga sprawa: za pomocą programu partycjonującego dyski np. gparted, podziel obecną partycję 50GB zajmowaną przez Windows na np. dwie mniejsze.
pierwsze co zrobiłem to odpaliłem GParta aby to zrobić z tym, że tam również nie ma partycji. Jest tylko jeden dysk w całości niepodzielony. Dlatego napisałem post
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Musisz odzyskać dane za pomocą programu TestDisk. Albo pogodzić z utratą danych i Windowsa.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Gibki Gibbon
Najpierw uruchom livecd Ubuntu, zaloguj się na konto roota:Jak to więc zrobić ?
Kod: Zaznacz cały
sudo su
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l
Jeżeli tablica partycji została nadpisana i dane nie były szyfrowane proponuję (nic nie kombinować na dysku) tylko ściągnąć iso Hiren's BootCD i odzyskać dane za pomocą dostępnych narzędzi na inny dysk.
Pozdrawiam
Krzych
Pozdrawiam
Krzych