Nie mogę zaktualizować Minta do nowszej wersji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Nie mogę zaktualizować Minta do nowszej wersji
Witam
Nagrałem LinuxMint 14 KDE na płytę i chcę zaktualizować wersję 13KDE. Wskazując partycję / nie mogę dokonać uaktualnienia. Polecenia w terminalu też nie aktualizują systemu. Jeżeli to nie ten dział to przepraszam
Nagrałem LinuxMint 14 KDE na płytę i chcę zaktualizować wersję 13KDE. Wskazując partycję / nie mogę dokonać uaktualnienia. Polecenia w terminalu też nie aktualizują systemu. Jeżeli to nie ten dział to przepraszam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Nie mogę zaktualizować Minta do nowszej wersji
Jakiś komunikat?nie mogę dokonać uaktualnienia
Jakie polecenia? Jakie komunikaty otrzymujesz.Polecenia w terminalu też nie aktualizują systemu
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Zdecyduj się czy chcesz aktualizować obecnego Mint 13, czy instalować nowego Mint 14, bo to nie to samo.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Zacznę tak; Zainstalowany mam Linuxmint 13KDE. Chcę go zaktualizować do wersji linuxmint 14KDE, Na stronie: www.linuxmint.com wyczytałem że taka aktualizacja musi odbyć się przy pomocy czystej instalacji.Wykonując polecenie:
aktualizuje mi się jedynie numerek linuxmint 13
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update && sudo apt -get dist-upgrade
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Skoro twórcy tej dystrybucji zalecają aktualizację poprzez czystą instalację (jak sam piszesz), to zapomnij o apt-get upgrade. Musisz poprostu od nowa zainstalować system (ten nowszy), a wcześniej zrób sobie kopię ustawień używanych programów. Zainstaluj nowy system na tej samej partycji dyskowej formatując ją podczas instalacji - pozbędziesz się w ten sposób sterego Minta.
-- 28 gru 2012, o 12:50 --
Aktualizacja poprzez apt-get dist-upgrade polega na tym, że stare pakiety zastępowane są tymi z nowej dystrybucji i w ten sposób stara dystrybucja zmienia się w nową. Nie zawsze jest to możliwe, albo wiąże się z dużymi problemami, z którymi poradzi sobie tylko zaawansowany użytkownik.
-- 28 gru 2012, o 12:50 --
Aktualizacja poprzez apt-get dist-upgrade polega na tym, że stare pakiety zastępowane są tymi z nowej dystrybucji i w ten sposób stara dystrybucja zmienia się w nową. Nie zawsze jest to możliwe, albo wiąże się z dużymi problemami, z którymi poradzi sobie tylko zaawansowany użytkownik.