dell inspiron 1764 sam się wyłącza z przegrzania podczas oglądania youtube (czasem)

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
tjekner
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

dell inspiron 1764 sam się wyłącza z przegrzania podczas oglądania youtube (czasem)

Post autor: tjekner »

Witam,

Mam problem jak w temacie. Nie za bardzo wiem o co chodzi, ponieważ przy oglądaniu jednych filmów na youtube jest w porządku, a przy innych tak niesamowicie się zagrzewa, że wszelkie animacje (np przełączanie pulpitów w gnome-shellu) tną się do tego stopnia, że bez restartu komputera dalsza praca staje się po prostu niemożliwa. Przy ubuntu 12.04 nie miałem tego problemu.

Uprzedzając, wynik komendy lspci

Kod: Zaznacz cały

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 18)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 18)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 06)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 06)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 (rev 06)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a6)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 06)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 06)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 06)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 06)
02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series]
02:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series]
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 05)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 05)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 05)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 05)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Re: dell inspiron 1764 sam się wyłącza z przegrzania podczas oglądania youtube (czasem)

Post autor: linuxozaurus »

Zrób test z biosu aby się upewnić czy to nie wina uszkodzonego układu chłodzenia.
Ja miałam podobny problem ale w moim przypadku przyczyną był wadliwy układ chłodzenia w moim dellu.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tjekner
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Re: dell inspiron 1764 sam się wyłącza z przegrzania podczas oglądania youtube (czasem)

jak to zrobić?

Dobra, zrobiłem. W moim biosie nie ma czegoś takiego jak temp... Ładnie mi wyświetla model mojego lapka, numer seryjny, jakiego mam procka i ile rdzeni, ale na temat temperatury nic....

Za radą kolegi bardziej oganiętego w linuksie - zainstalowałem cuś, co się nazywa acpi. Włączyłem na youtube filmik, przy którym zawsze mi się komp zgrzeał i wynik cały czas (nawet dosłownie na chwile przed wyłączeniem) był

Kod: Zaznacz cały

tomek@dell:~$ acpi -t
Thermal 0: ok, 0.0 degrees C
Thermal 1: ok, 26.8 degrees C
Ale o ile wg mojego termometru w ręku przy normalnej pracy kompa, kiedy się nic nie tnie i uznałbym to za punkt odniesienia - mógłbym się z tym zgodzić, tak przy pracy kompa, gdzie tnie się nawet anicmacja związana z przełączneim pulpitów w gnome-shellu - już się zgodzić nie moge. Jest wyraźnie cieplejsze cacko...

Ostatnio czytałem, że adobe przestał wspierać flash playera dla linuksa, a ja jeszcze mam HD Radeon 5400, do których niby nie ma sterowników do producenta. A komp mi się zgrzewa tylko podczas oglądania youtuba i ewentualnia grania w coś (ale nie aż tak), więc moim pierwotnym podejrzeniem był brak sterowników, co o tym sądzicie?

No bo przecież komp sam mi się nie wyłącza.... A właściwie to tak i w tym problem ;p
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Jest opcja testu komputera trzeba było wybrać f12 (wejście w boot options) sprawdź lub program do testu załączony do komputera (płyta cd) Sama mam inny model della.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tjekner
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Już raz dzisiaj próbowałem zrobić testy diagnostyczne, które były dostępne opcjach bootowania. Przegrzał się zanim dotarł do temperatury, ALE!

Zainstalowałem dzisiaj fglrx. Niby nie działa na gnomie 3 i na ubuntu 12.10 (tak czytałem, moge się mylić i prawdopodobnie się myle) i jest lepiej. Tzn: nie grzeje się aż tak. Potrafi się troche zgrzać, ale potem wraca do normy. A kiedy się zgrzewa i przycina? Podczas oglądania youtube, grania np w przeglądarce w tetrisa. Wydaje mi się, że jest to problem z flashem... I dlaczego podejrzewam grafikę, a nie układ chłodzący. Ponieważ na youtubie czy wezme sobie filmik na pełny ekran, czy zostawie "domyślny" rozmiar - ma znaczenie... jakby raz bardziej grafika była obciążona, a raz mniej... Jak wezme na pełny ekran jeden filmik, którego mój lapek nie lubi - no to mam większe szanse, że się laptop zgrzeje
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Przegrzał się zanim dotarł do temperatury, ALE!
To jest skazówka. Ja miałam podobne zachowanie na swoim dellu. U mnie była jedna różnica , która polegała na tym ,że mój laptop się przegrzewał nie zależnie go tego co się robiło na nim (pasjans czy oglądanie filmów na You Tube) i wyłączał się samoczynnie z powodu przegrzania się (po upływie około jednej godziny od włączenia komputera) . I w moim przypadku był uszkodzony układ chłodzenia i wadliwa płyta gł.. Moja rada wymień ten układ chłodzenia. Z tego cytatu wynika ze przegraniu ulega procesor a nie grafika. Pierwszym testem jest test procesora.

U mnie jak korzystam z flash playera to temperatura procesora jest w granicach 50-60 stopni Celsjusza.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tjekner
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Teraz właśnie wróciłem do domu i zrobiłem te testy po dłuższym odpoczynku mojego komputera. Wszystko wykonało się sprawnie, wyskoczył mi komunikat, że nie znaleziono żadnych błędów i się spytało, czy przejść to testu pamięci, ale ponieważ zostalem ostrzeżony, że to może trwać powyżej 30 minut, to odpuściłem. Możliwe, że wtedy się przegrzało, bo robiłem te testy już po jednym wyłączeniu się komputera z przegrzania i jeszcze nie zdąrzyło ostygnąć.

A tak btw. to procek jest gdzie wylot ciepłego powietrza, nie? U mnie blisko przycisku włączania (lewy górny róg klawiatury). Jeśli tak, to jednak bym obstawiał, że przegrzewa się grafika. Procek jest ciepły, zgoda. Ale nie jest to aż taka temperatura, że przestawał od tego działać. Bardziej się grzeje bliżej lewego dolnego rogu, przy diodkach kontrolnych. Tam jest chyba karta graficzna.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Powiedz mi co pokazuje lmsensors. (Sklep to polecenie do do terminala)
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tjekner
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

że nie znaleziono polecenia, patrze w necie co zrobić, żeby znajdywało, ale wydaje mi się to na chwile obecną troche za skomplikowane.

Ale teraz obejrzałem filmik, przy którym zawsze mój komp wymiekał i nie moge powiedzieć, żeby się ciął jak zawsze. Nawet, żeby się zgrzał. Może to faktycznie była wina sterowników (a raczej ich braku)?

cały czas oglądam coś na youtubie i może jest ciut cieplejszy laptop, ale wszystko śmiga. Chyba podziękuje za pomoc i sprawę uznajemy za zamkniętą ;)
marcin_b
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: marcin_b »

Mam ten sam problem -- ogólnie dotyczy wyświetlania (divx/dvd pełnoekranowe, youtube jakiekolwiek), problemy występują odkąd pamiętam (2010), spróbuję z fglrx, bo w Windows7 problemu w ogóle nie ma.

Strony wypluwane przez google twierdzą, że w ogóle inspiron 1764 jest średnio udaną konstrukcją.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”