nVidia Optimus - oficjane?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
nVidia Optimus - oficjane?
witam,
postanowiłem trochę nadrobić zaległości i wrócić po przymusowej przerwie na ubunciaka, który właśnie się pobiera i trafiłem na kilku miesięczny artykuł http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvi ... aptop.html. czy Optimus jest już wspierane przez stabilne sterowniki v310.19 lub beta v313.09 ?
postanowiłem trochę nadrobić zaległości i wrócić po przymusowej przerwie na ubunciaka, który właśnie się pobiera i trafiłem na kilku miesięczny artykuł http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvi ... aptop.html. czy Optimus jest już wspierane przez stabilne sterowniki v310.19 lub beta v313.09 ?
- skandyn
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: nVidia Optimus - oficjane?
Tylko straszą od czasu do czasu, że technologia Optimus będzie zrobiona pod Linuksem, ale kiedy niewiadomo?
Jedyne co pozostaje to używać takie coś: https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
Można również później doinstalować: http://www.webupd8.org/2012/11/primus-b ... -less.html
Następnie także:http://www.webupd8.org/2012/12/use-nvid ... s-310.html
Pozdrawiam.
Jedyne co pozostaje to używać takie coś: https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
Można również później doinstalować: http://www.webupd8.org/2012/11/primus-b ... -less.html
Następnie także:http://www.webupd8.org/2012/12/use-nvid ... s-310.html
Pozdrawiam.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Te sterowniki są dosyć ryzykowne.. u mnie doprowadziły do przymusowej reinstalacji systemu:/ Co do Bumblebee to jest to dobre rozwiązanie. Z resztą z blogu na DP od Ciebie skandyn ściągnięte:D
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Zainstalowane, dziala, z tym ze ppa z x-swat, bumblebee zainstalowane juz dawno temu.
Backup systemu przed instalacja zrobilem, na wszelki wypadek, jak na razie nie potrzebnie.
Backup systemu przed instalacja zrobilem, na wszelki wypadek, jak na razie nie potrzebnie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Serdeczny Borsuk
Są i stery:D
http://www.dobreprogramy.pl/Nvidia-319. ... 40522.html
I teraz moje pytanie.. czy HDMI zacznie mi działać przy mojej hybrydowej karcie po instalacji tych sterów? Dotychczas po instalacji sterowników od nVidii musiałem system na nowo instalować. Jeśli wprowadzą je do jądra 13.10 to wszystkie wyjścia zaczną mi działać i będę mógł TV , monitor, czy też rzutnik podłączyć? Czy nadal nie będzie to działać??
http://www.dobreprogramy.pl/Nvidia-319. ... 40522.html
I teraz moje pytanie.. czy HDMI zacznie mi działać przy mojej hybrydowej karcie po instalacji tych sterów? Dotychczas po instalacji sterowników od nVidii musiałem system na nowo instalować. Jeśli wprowadzą je do jądra 13.10 to wszystkie wyjścia zaczną mi działać i będę mógł TV , monitor, czy też rzutnik podłączyć? Czy nadal nie będzie to działać??
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
Zadzwoń do wróżbity Macieja, on pomoże. A zanim już zapłacisz 200zł za połączenie to może wpadnie Ci do głowy pomysł, by je zainstalować i sprawdzić?I teraz moje pytanie.. czy HDMI zacznie mi działać przy mojej hybrydowej karcie po instalacji tych sterów? Dotychczas po instalacji sterowników od nVidii musiałem system na nowo instalować. Jeśli wprowadzą je do jądra 13.10 to wszystkie wyjścia zaczną mi działać i będę mógł TV , monitor, czy też rzutnik podłączyć? Czy nadal nie będzie to działać??
-
- Serdeczny Borsuk
Dobra rada, po poprzednich takich musiałem system od nowa instalować, więc dziękuję postoje.. Wystarczyło powiedzieć, że nie wiesz i nikt nie jest w stanie na to pytanie odpowiedzieć.
-
- Przyjaciel
Nie ma jeszcze oficjalnego wydania 13.04, a ty już pytasz o 13.10?Chemical Attack pisze:Jeśli wprowadzą je do jądra 13.10 to wszystkie wyjścia zaczną mi działać i będę mógł TV , monitor, czy też rzutnik podłączyć? Czy nadal nie będzie to działać??
Sterowniki NVidia Optimus również są w fazie rozwoju. Zamiast zadawać pytania do wróżbitów, tak jak napisał Ci Shimmy, to zapisz się do grupy dyskusyjnej i śledź postęp(y).
Sama porada to nie wszystko... Czasami trzeba też wiedzieć co się robi, jak się robi i w razie czego, jak rozwiązać problem, gdy się na taki natrafi. Jak się nie wiem, to rada jest prosta - nie pchaj palców tam, gdzie kopie...Dobra rada, po poprzednich takich musiałem system od nowa instalować, więc dziękuję postoje.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Serdeczny Borsuk
Jak sie nie wie to chyba po to jest to forum zeby zapytac.. nie wiedzialem ze to forum profesjonalistow. Podobno Ubuntu to linux dla kazdego, a tutaj taki Zonk. Pytam, bo taka informacja pojawila sie na DP o wydaniu jesiennym.
Tak na marginesie.. co Was tak wzielo na tego wrozbite? Zapytac o nic nie mozna? Co Twoj OPRowy wpis wniosl do rozwiazania mojego problemu? I skad profesjonalista jak Ty wie, ze nowe sterowniki nnie spowoduja, ze system mu sie przestanie ladowac? Widze miliony ZU ktorzy sobie z tym radza:D
Jeśli można to poproszę o link do grupy dyskusyjnej o ile za to znowu nie będzie OPR.
Tak na marginesie.. co Was tak wzielo na tego wrozbite? Zapytac o nic nie mozna? Co Twoj OPRowy wpis wniosl do rozwiazania mojego problemu? I skad profesjonalista jak Ty wie, ze nowe sterowniki nnie spowoduja, ze system mu sie przestanie ladowac? Widze miliony ZU ktorzy sobie z tym radza:D
Jeśli można to poproszę o link do grupy dyskusyjnej o ile za to znowu nie będzie OPR.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Wiesz - sterowniki mogą powodować różne cuda na każdym z systemów. Przykładowo u mnie sterowniki producenta z płytki powodują ładny BlueScreen i samoczynne restarty Windows 7 nim w ogóle się załaduje. Niewiele osób będzie w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo jednemu może coś się wysypać, innemu wszystko pójdzie gładko. Niestety najlepszym rozwiązaniem jest zainstalować i sprawdzić, a jeśli bałbyś się wysypania systemu (choć on się nie wysypie, prędzej może środowisko graficzne tylko nie wstać) - zrób wcześniej jakiś obraz dysku przykładowo.
Widzisz, pracuję w firmie informatycznej i mam kontakt codziennie z użytkownikami, którzy mają naprawdę różny przekrój umiejętności - od poszukiwania gdzie jest w Windows przycisk "Start" po takich, którzy sami chcą grzebać w bazach danych. Niestety każdy użytkownik chce używać oprogramowania, więc nawet Ci od biednego "Start" muszą przyswoić sobie chcą czy nie, jednak choćby podstawową wiedzę dotyczącą oprogramowania, którego używają. Nikt nie wymaga od Ciebie bycia geekiem, jednak nie możesz wymagać, aby oprogramowanie prowadziło za rączkę i pytało się 10 razy o tę samą rzecz czy na pewno chcesz ją wykonać. To, że musiałeś reinstalować system wynika tylko z tego, że takie wybrałeś rozwiązanie - nie znałeś być może innego innego bo może wystarczyło odinstalować sam sterownik producenta grafiki i odpalić na sterowniku open source. I w takim miejscu zamiast narzekać, należy chcieć nauczyć się nieco tego i owego. Obecnie tendencja pisania oprogramowania jest taka, że należy robić bardzo duże ikony i dawać bardzo mało opcji, bo z miejsca zakłada się że użytkownik to mały rozumek i może się zgubić. A nie tędy droga - nawet Windows poza paroma prostymi operacjami do wyklikania, aby zrobić w nim coś już więcej, wymaga poznania już pewnej wiedzy wyrastającej poza klikanie. Mnie w firmowym Ubuntu też sterowniki NVidia powodują wysypanie środowiska graficznego na starcie - ale nie w reinstalacji droga, tylko w przeinstalowaniu drivera lub wrzuceniu otwartych sterowników
Tylko ponownie - trzeba chcieć czegoś się nauczyć, a nie tylko narzekać na zasadzie "ja nic nie muszę wiedzieć, system ma wiedzieć za mnie".
Widzisz, pracuję w firmie informatycznej i mam kontakt codziennie z użytkownikami, którzy mają naprawdę różny przekrój umiejętności - od poszukiwania gdzie jest w Windows przycisk "Start" po takich, którzy sami chcą grzebać w bazach danych. Niestety każdy użytkownik chce używać oprogramowania, więc nawet Ci od biednego "Start" muszą przyswoić sobie chcą czy nie, jednak choćby podstawową wiedzę dotyczącą oprogramowania, którego używają. Nikt nie wymaga od Ciebie bycia geekiem, jednak nie możesz wymagać, aby oprogramowanie prowadziło za rączkę i pytało się 10 razy o tę samą rzecz czy na pewno chcesz ją wykonać. To, że musiałeś reinstalować system wynika tylko z tego, że takie wybrałeś rozwiązanie - nie znałeś być może innego innego bo może wystarczyło odinstalować sam sterownik producenta grafiki i odpalić na sterowniku open source. I w takim miejscu zamiast narzekać, należy chcieć nauczyć się nieco tego i owego. Obecnie tendencja pisania oprogramowania jest taka, że należy robić bardzo duże ikony i dawać bardzo mało opcji, bo z miejsca zakłada się że użytkownik to mały rozumek i może się zgubić. A nie tędy droga - nawet Windows poza paroma prostymi operacjami do wyklikania, aby zrobić w nim coś już więcej, wymaga poznania już pewnej wiedzy wyrastającej poza klikanie. Mnie w firmowym Ubuntu też sterowniki NVidia powodują wysypanie środowiska graficznego na starcie - ale nie w reinstalacji droga, tylko w przeinstalowaniu drivera lub wrzuceniu otwartych sterowników

Ostatnio zmieniony 12 kwie 2013, 17:31 przez Jusko, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przyjaciel
Żadne forum profesjonalistów. Ale na forum rozwiązujemy problemy, a nie zagadki. Napisałem zagadki, bo raz, że nikt nie wie, jaki to sprzęt masz i do czego to podłączasz. Dwa, pytasz o wydanie Ubuntu, które to nawet nie wiadomo, czy w ogóle się pojawi (kto wie, może przejdą na Rolling Release). Najszybciej będzie, jak postawisz drugi system i zaczniesz samemu testować - wydaje mi się, że każdego stać teraz na wydzielenie 10GB na dysku.Chemical Attack pisze:Jak sie nie wie to chyba po to jest to forum zeby zapytac.. nie wiedzialem ze to forum profesjonalistow. Podobno Ubuntu to linux dla kazdego, a tutaj taki Zonk. Pytam, bo taka informacja pojawila sie na DP o wydaniu jesiennym.
Proponuję zacząć zwiedzanie od tego sznurka: https://devtalk.nvidia.com/default/topi ... -12-beta-/
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Serdeczny Borsuk
O.. i to jest konkret na który nie wpadłem. Faktycznie, dysku mam dostatek, więc nie będzie problemem wydzielenie miejsca na czysty systemik. Dziękuję!
//bear7: Proszę. Zanim jednak zaczniesz zabierać się za majstrowanie (wydzielenie miejsca na osobną partycję i instalację drugiego systemu) proponuję, abyś trochę poszukał co i jak. Żeby później nie było, że tak doradzaliśmy
//bear7: Proszę. Zanim jednak zaczniesz zabierać się za majstrowanie (wydzielenie miejsca na osobną partycję i instalację drugiego systemu) proponuję, abyś trochę poszukał co i jak. Żeby później nie było, że tak doradzaliśmy

-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
[quote="Chemical Attack"]O.. i to jest konkret na który nie wpadłem. Faktycznie, dysku mam dostatek, więc nie będzie problemem wydzielenie miejsca na czysty systemik. Dziękuję!
Skoro masz dużo miejsca na dysku to zrób kopię systemu. Może to być kopia wykonana z pracującego systemu(rsync) lub z livecd(clonezilla i wiele innych). Wtedy zamiast reinstalować system przywracasz kopię.
Skoro masz dużo miejsca na dysku to zrób kopię systemu. Może to być kopia wykonana z pracującego systemu(rsync) lub z livecd(clonezilla i wiele innych). Wtedy zamiast reinstalować system przywracasz kopię.
-
- Serdeczny Borsuk
To jeszcze takie pytanie.. jak przywrocic poprzedni sterownik grafiki? System wstaje do ekranu logowania. Po zalogowaniu nie pojawiaja sie ikony, pasek aplikacji i systemowy tez nie. Dasha tez nie idzie przywolac. Komputer to dell inspiron q17R z nVidia GT 550M 2 Gb + intel GMA. System Ubuntu 12.10x64. Na na obecnych stabilnych sterach nVidii nie dzialaja mi wyjscia VGA i HDMI.. stad moje zainteresowanie nowszymi sterami.