Ubuntu na pendrive - wolne miejsce na dysku

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
vacu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Ubuntu na pendrive - wolne miejsce na dysku

Post autor: vacu »

Witam,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu myślę niezbyt skomplikowanego problemu: mam Ubuntu 12.04 zainstalowane na 8GB pendrive przy pomocy "Universal USB Installer". "Persistent file" ustawiony na 1.7 GB i tyle wolnego miejsca widzę po zainstalowaniu. Używam tego systemu tylko do przeglądania internetu + edycja kilku małych arkuszy kalkulacyjnych. Problem polega na tym, że po jakimś tygodniu wolne miejsce topnieje z początkowych 1.7GB do zera :/ Moje arkusze zajmują może w porywach z 10MB, historię przeglądarek limituję do 10MB ale to nie pomaga. Jak mówię, nie robię na tym systemie nic poza przeglądaniem sieci dlatego podejrzewam, że tu gdzieś jest problem - ale jako użyszkodnik lunuxa z zielonym listkiem nie mam pojęcia co mogę usuwać a czego nie. Jedyne rady jakie znajduję w sieci to żeby opróżnić kosze ale ja od instalacji nic nie usuwałem więc są puste :/ Będę wdzięczny za poradę co tu mogę usuwać i gdzie szukać zbędnych danych...
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu na pendrive - wolne miejsce na dysku

Post autor: rob006 »

Sprawdź analizatorem wykorzystania dysku co ci tyle miejsca zajmuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”