Powolne kopiowanie plików przez sieć LAN w WiFi
- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Powolne kopiowanie plików przez sieć LAN w WiFi
Witam.
Mam następujący problem: potrzebuje przerzucić 2 obrazy płyt z komputera stacjonarnego na laptopa. Komputer stacjonarny ma zainstalowany system Windows XP i podłączony jest do routera kablem sieciowym i to połączenie ma prędkość 100 Mb/s, natomiast laptop z Ubuntu 11.10 połączony jest do routera przez WiFi 802.11g i to połączenie ma prędkość 54 Mb/s. Na komputerze z windowsem udostępniłem folder i na ubuntu w przeglądarce plików->sieć bez problemu go znalazłem. Problem w tym, że teoretycznie prędkość powinna wynosić 54 Mb/s a wynosi uwaga... 770 kB/s. Oba komputery są w tym samym pomieszczeniu, niż się nie ściąga z internetu... Zdaję sobie sprawę, że 54 Mb/s nie osiągne, ale powinno być chociaż 5 MB/s...
Proszę o szybką odpowiedź, dziękuję i pozdrawiam.
Mam następujący problem: potrzebuje przerzucić 2 obrazy płyt z komputera stacjonarnego na laptopa. Komputer stacjonarny ma zainstalowany system Windows XP i podłączony jest do routera kablem sieciowym i to połączenie ma prędkość 100 Mb/s, natomiast laptop z Ubuntu 11.10 połączony jest do routera przez WiFi 802.11g i to połączenie ma prędkość 54 Mb/s. Na komputerze z windowsem udostępniłem folder i na ubuntu w przeglądarce plików->sieć bez problemu go znalazłem. Problem w tym, że teoretycznie prędkość powinna wynosić 54 Mb/s a wynosi uwaga... 770 kB/s. Oba komputery są w tym samym pomieszczeniu, niż się nie ściąga z internetu... Zdaję sobie sprawę, że 54 Mb/s nie osiągne, ale powinno być chociaż 5 MB/s...
Proszę o szybką odpowiedź, dziękuję i pozdrawiam.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Powolne kopiowanie plików przez sieć LAN w WiFi
A firewalle?
Niektore routery maja w opcjach mozliwosc ustawienia max predkosci w sieci lan
kabel ok?
Niektore routery maja w opcjach mozliwosc ustawienia max predkosci w sieci lan
kabel ok?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
A. Einstein
A. Einstein
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Po pierwsze, 54 Mb/s to w rzeczywistości ok 6 MB/s, więc twoje oczekiwania są trochę zbyt optymistyczne. Na prędkość transferu może mieć wpływ wiele rzeczy, chociażby szyfrowanie czy siła sygnału (nie ma znaczenia odległość pomiędzy komputerami, tylko pomiędzy routerem a komputerem, no i oczywiście zakłócenia), kijowy router czy też typ przesyłanych plików, wyciągnięcie maksymalnej przepustowości graniczy z cudem, połowa to już jest dobry wynik. Ja wyciągam ok 1.2 MB/s na wifi (komputer(wifi) -> router -> komputer(wifi)), jak muszę przesłać coś większego i mi się spieszy, to łącze komputery kablem. Inwestycja rzędu 5 zł, a szybkość bez porównania. 

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Jaki router? Powinieneś mieć coś około 1 mb/s
Jak pamiętam miałem u siebie...

- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
54 Mb/s to prawie 7 MB/s. Jeżeli 5 MB/s jest optymistycznie, 3 MB/s powinny być do uzyskania bez problemu... Kabla krosowanego nie mam akurat pod ręką... Gdzieś na innym forum koleś pisał coś o tym, aby wysyłać za pomocą FTP. Wiecie coś o tym? W ustawieniach routera nie znalazłem żadnej opcji oprócz ogólnej regulacji prędkości sieci WiFi. Router NETGEAR WGR614v9
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Możesz przetestować transfer za pomocą np. iperf
Można się pobawić tą komendą:
-- piątek, 4 stycznia 2013, 23:41 --
Dodam jeszcze, że szybsze jest n. To znaczy IEEE 802.11n, które działa z prędkością 100Mbps.
Można się pobawić tą komendą:
Kod: Zaznacz cały
sudo iwconfig wlan0 rate 54M
Dodam jeszcze, że szybsze jest n. To znaczy IEEE 802.11n, które działa z prędkością 100Mbps.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Witam, żeby nie rozpoczynać nowego wątku podepnę się pod temat.
Mój problem polega na powolnym kopiowaniu przez LAN w Ubuntu, które nie przekracza 8 MB/s. Przy testach na win 7, kopiowanie waha się pomiędzy 11-12 MB/s (wifi n 150 Mb/s), 35-50 MB/s (po kablu 1 Gb/s)
Z tego co wnioskuję na sambie muszę mieć jakieś dziwne ustawienia które blokują prędkość LAN do 100 Mb/s, ale nie wiem gdzie i w jaki sposób grzebać w systemie.
w testach zmieniałem tylko system na pc z Ubuntu na Win 7 i odwrotnie, reszta bez zmian. W ustawieniach połaczenia LAN widzę prędkość 1000 Mb/s
Mój problem polega na powolnym kopiowaniu przez LAN w Ubuntu, które nie przekracza 8 MB/s. Przy testach na win 7, kopiowanie waha się pomiędzy 11-12 MB/s (wifi n 150 Mb/s), 35-50 MB/s (po kablu 1 Gb/s)
Z tego co wnioskuję na sambie muszę mieć jakieś dziwne ustawienia które blokują prędkość LAN do 100 Mb/s, ale nie wiem gdzie i w jaki sposób grzebać w systemie.
w testach zmieniałem tylko system na pc z Ubuntu na Win 7 i odwrotnie, reszta bez zmian. W ustawieniach połaczenia LAN widzę prędkość 1000 Mb/s
- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No właśnie, mi się wydaje, że gdzieś muszą być jakieś tajemnicze ustawienia... Jak masz okazję to spróbuj skopiować coś pomiędzy windowsami i zaznaj relację.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
kopiowanie w sieci
Ubuntu:
win 7:
testy wykonywałem na większych plikach tj. obraz .iso (4,2 Gb) i dwa filmy po ok 2,5 Gb
Ubuntu:
wifi: max 8 MB/s
gigabit LAN: max 9,2 MB/s
wifi: 11-12 MB/s (wifi n 150 Mb/s czyli więcej raczej nie dam rady wyciągnąć)
gigabit LAN: 35-50 MB/s