Witam.
Mam pewien problem... Próbuje udostępnić połączenie z modemu 3g (wbudowany w netbook'a) na PC, ale jeżeli podczepię kabel sieciowy, to Internet przestaje działać (jakby było tylko jedno połączenie), jak mam internet przez wi-fi to jest ten sam problem.
Mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu tak się dzieje i jak to naprawić/zmienić?
PS. System to Kubuntu 12.10 z zainstalowanym xubuntu-desktop, wiec można powiedzieć, że Xubuntu 12.10
EDIT: Po przelogowniu na Plazme, konflikt nie występuje, ale DNS na drugim komputerze (Ubuntu 12.04) nie chce działać (jest ustawione na 8.8.8.8, które mogę ping'ować z tamtego komputera)
Pozdrawiam.
Konflikt połączeń sieciowych
- zieeluu
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Konflikt połączeń sieciowych
Należy włączyć forwarding, maskaradę, przydzielić adres na interfejsie na którym masz drugiego kompa i ustawić routing domyślny przez adres który dostaniesz na modemie. ufff... teraz tylko sprawdź jak komendy miałyby u Ciebie wyglądać 

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Re: Konflikt połączeń sieciowych
Okej, działa, dzięki.
Jednak tylko na Plasmie, po przelogowaniu na xfce menadżer sieci nie ogarnia tego tak jak pisałem wcześniej
Ktoś wie jak temu zaradzić?
Pozdrawiam z PC
Jednak tylko na Plasmie, po przelogowaniu na xfce menadżer sieci nie ogarnia tego tak jak pisałem wcześniej

Pozdrawiam z PC