Kłopot z odtwarzaniem filmów w xfce 4.10 (Ubuntu 12.10)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Kłopot z odtwarzaniem filmów w xfce 4.10 (Ubuntu 12.10)
Witam.
Mam zainstalowane Ubuntu 12.10, ale postanowiłem spróbować pobawić się z xfce 4.10. Ogólnie jestem zadowolony, ale mam 2 irytujące problemy. Pierwszy polega na tym, że podczas odtwarzania filmów (vlc, totem) mam wrażenie, że ekran dzieli się na 3 części pomiędzy którymi nie ma płynności odtwarzania. Jest to głównie widoczne w filmach o dynamicznej akcji, gdzie każdy fragment filmu jest wyświetlany z minimalnym opóźnieniem. Bardzo jest to irytujące... Jakaś rada jak to wyeliminować by pomogła.
Dodam tylko, że odtwarzanie tego samego filmu, ale w unity nie powoduje żadnych zakłóceń w płynności odtwarzania.
Michał
Mam zainstalowane Ubuntu 12.10, ale postanowiłem spróbować pobawić się z xfce 4.10. Ogólnie jestem zadowolony, ale mam 2 irytujące problemy. Pierwszy polega na tym, że podczas odtwarzania filmów (vlc, totem) mam wrażenie, że ekran dzieli się na 3 części pomiędzy którymi nie ma płynności odtwarzania. Jest to głównie widoczne w filmach o dynamicznej akcji, gdzie każdy fragment filmu jest wyświetlany z minimalnym opóźnieniem. Bardzo jest to irytujące... Jakaś rada jak to wyeliminować by pomogła.
Dodam tylko, że odtwarzanie tego samego filmu, ale w unity nie powoduje żadnych zakłóceń w płynności odtwarzania.
Michał
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, 13:54 przez gruchomiot, łącznie zmieniany 1 raz.
Z idiotą nie wygrasz, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
- dj_mi5iek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Re: Problemy z odtwarzaniem filmów w xfce 4.10 (Ubuntu 12.10)
A w jaki sposób zainstalowałeś środowisko? Pytam bo ja też zrobiłem identyczną przesiadkę i mi wszystko śmiga aż miło
Maxdata ECO 4510 IW, Intel Pentium Dual-Core Mobile T2080 1.73GHz, 2GB RAM, Grafika Intel Mobile 945GM
Lenovo B590, Intel Celeron 1000M 1.8 GHz, 4GB RAM, Grafika Intel HD Graphics
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Przyczyną może być zjawisko braku synchronizacji pionowej, taki mały myk, z którego XFCE jest znane.
Jedynym znanym mi rozwiązaniem problemu jest użycie compiza jako managera okien. Imć Salvathor popełnił był kiedyś interesujący artykuł, w którym to opisał jak ten myk naprawić
http://404.g-net.pl/2011/10/xubuntu-i-z ... y-xrender/
Jedynym znanym mi rozwiązaniem problemu jest użycie compiza jako managera okien. Imć Salvathor popełnił był kiedyś interesujący artykuł, w którym to opisał jak ten myk naprawić
http://404.g-net.pl/2011/10/xubuntu-i-z ... y-xrender/
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
-
- Piegowaty Guziec
odp1
instalowalem z synapstic, ktory sam pociagnal zaleznosci
odp2
problem opisany w artykule chyba nie dotyczy mojego - ja mam poziome paski. sprawdze to jak wroce do domu
instalowalem z synapstic, ktory sam pociagnal zaleznosci
odp2
problem opisany w artykule chyba nie dotyczy mojego - ja mam poziome paski. sprawdze to jak wroce do domu
Z idiotą nie wygrasz, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
- dj_mi5iek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Ja instalowałem po przez terminal pobrałem xubuntu desktop i jeszcze xubuntu restricted extras (nie wiem czy dobrze) no i powyłączałem niektóre ppa które były do Unity bo mi błędy wywalało. No i mi wszystko działa bez zarzutu teraz czuje, że żyje 

Maxdata ECO 4510 IW, Intel Pentium Dual-Core Mobile T2080 1.73GHz, 2GB RAM, Grafika Intel Mobile 945GM
-
- Piegowaty Guziec
@Jarni
Spróbowałem tego sposobu, ale w konsoli wyskoczyły błędy i włączyło się Unity. Po restarcie managerem okien ciągle jest xfwm4
==
ciekawostka - mam zinstalowane xfce 4.10, ale nie mam xubuntu desktop... ani żadnej zależności...
Spróbowałem tego sposobu, ale w konsoli wyskoczyły błędy i włączyło się Unity. Po restarcie managerem okien ciągle jest xfwm4
==
ciekawostka - mam zinstalowane xfce 4.10, ale nie mam xubuntu desktop... ani żadnej zależności...
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post