zmiana domyślnego rozmiaru okienka [netbook]
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
zmiana domyślnego rozmiaru okienka [netbook]
witam!,
mam problem ze zbyt dużymi okienkami w systemie - np. przy pytaniu gdzie zapisać plik opcje 'zapisz' i 'anuluj' są wyświetlane poza ekranem (na dole). żeby to zapisać muszę najpierw z góry chwycić krawędź i okno zmniejszyć w dół a następnie chwycić całe okno i przesunąć w całości w górę ażeby zobaczyć te przyciski.
na dłuższą metę staje się to dosyć uciążliwe, w sieci nie znalazłem rozwiązania tego problemu (ale zainstalowałem tweak i compizconfig).
pozdrawiam!
mam problem ze zbyt dużymi okienkami w systemie - np. przy pytaniu gdzie zapisać plik opcje 'zapisz' i 'anuluj' są wyświetlane poza ekranem (na dole). żeby to zapisać muszę najpierw z góry chwycić krawędź i okno zmniejszyć w dół a następnie chwycić całe okno i przesunąć w całości w górę ażeby zobaczyć te przyciski.
na dłuższą metę staje się to dosyć uciążliwe, w sieci nie znalazłem rozwiązania tego problemu (ale zainstalowałem tweak i compizconfig).
pozdrawiam!
- 13olo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: Inna
Re: zmiana domyślnego rozmiaru okienka [netbook]
ciężko określić może zrób screena (zrzut ekranu) jak to wygląda,
przed czy po instalacji tak sie zaczęło...(ale zainstalowałem tweak i compizconfig)
-
- Sędziwy Jeż
oczywiście przed zainstalowaniem - zaraz wrzucę jakiegoś screena. tymi dwoja programami próbowałem ten problem rozwiązać, ale bezskutecznie.
http://tinypic.com/r/2uynor6/6
tak jak widać na obrazku, polecenia z dołu są ucięte - czyli wystają poza pulpit.
http://tinypic.com/r/2uynor6/6
tak jak widać na obrazku, polecenia z dołu są ucięte - czyli wystają poza pulpit.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Ja sobie z tym poradziłem uruchamiając screenreader - może sposób niezbyt wygodny ale przynajmniej można się tabem dostać do niewidocznych guzików.
-
- Sędziwy Jeż
no właśnie - niewygodny. ja mogę sobie to okienko pomniejszyć, przeciągnąć i widzieć przyciski, ale muszę to robić każdorazowo.
MUSI gdzieś być opcja domyślnego rozmiaru okienek - wtedy możnaby sobie zmniejszyć np. o 40% i byłoby idealnie.
MUSI gdzieś być opcja domyślnego rozmiaru okienek - wtedy możnaby sobie zmniejszyć np. o 40% i byłoby idealnie.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
A co zrobisz w sytuacji, kiedy minimalna wysokość okna jest zbyt duża?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
W takiej sytuacji: Lewy Alt + LPM i przesuwasz sobie okno dowoli.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
No - na netbooku to ja już wolę Orkę - przynajmniej nie muszę mieć trzech rąk zajętych 

-
- Wygnańcy
- Kontakt:
Myślę , że jest to problem trudny do rozwiązania sam mam netbook gdzie maksymalna rozdzielczość ekranu wynosi zaledwie 1024 / 600 pix. zatem mam taki sam objaw a pod Windows ( jak jeszcze kiedyś używałem ) to też tak miałem lub po prostu program w ogóle się nie uruchamiał ( np. Photoshop ) krzycząc , że minimalna rozdzielczość do uruchomienia programu to 1024 / 768 pix. ;(martin_guide pisze: tak jak widać na obrazku, polecenia z dołu są ucięte - czyli wystają poza pulpit.
To niestety typowa bolączka netbooków ... gdyż one niby pierwotnie są przeznaczone jedynie do przeglądarki internetowej , skype , gg lub innego komunikatora , pakietu office i od biedy odtwarzacza audio-wideo ... nikt nie myślał o tym by na nich uruchamiać programy wymagające większej rozdzielczości ...
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Trochę gimnastyki palców i robisz to lewą rękąethanak pisze:No - na netbooku to ja już wolę Orkę - przynajmniej nie muszę mieć trzech rąk zajętych

- 13olo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: Inna
W compizie masz ustawienie okien i w którym miejscu mają sie wyświetlać, (windows menager, windows rulez) jeśli wszystkie otwarte okna ci tak wyskakują.
Możesz też spróbować,jeśli chodzi o zapis z przeszukiwaczki.
compiz -> unity plugin -> zakładka experimental -->automaximize value i zmienić tą wartość.
Możesz też spróbować,jeśli chodzi o zapis z przeszukiwaczki.
compiz -> unity plugin -> zakładka experimental -->automaximize value i zmienić tą wartość.
-
- Sędziwy Jeż
to prawda, ale mnie de facto nie potrzeba większej rozdzielczości do programów ALE na przykład do zapisania pobranego obrazka z internetu, co raczej nie wykracza poza użyteczność i przeznaczenie netbooków.To niestety typowa bolączka netbooków ... gdyż one niby pierwotnie są przeznaczone jedynie do przeglądarki internetowej , skype , gg lub innego komunikatora , pakietu office i od biedy odtwarzacza audio-wideo ... nikt nie myślał o tym by na nich uruchamiać programy wymagające większej rozdzielczości ...
-- 17 sty 2013, o 17:05 --
znalazłem na zagranicznych forach, że bug ten został zgłoszony i przyjęty jako oficjalny - więc chyba pozostaje mieć nadzieję, że w niedalekiej wersji 13.04 LTS chyba będzie usunięty.
nie mniej gdyby ktoś wpadł na genialny pomysł, podzielcie się proszę.