Apache dla początkujących (vhosty) - ustosunkujcie się do tego proszę
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Apache dla początkujących (vhosty) - ustosunkujcie się do tego proszę
Helo.
Właśnie (tak jak wczoraj postanowiłem) popełniłem virtualhosty dla przedszkolaków - trochę informacji, trochę teorii, instrukcja tworzenia vhostów dla Ubuntu.
Możecie się ustosunkować i napisać:
a) co jest źle (nie jestem nieomylny)?
b) czego brakuje (nie mam tej... no... jak ona... o czym to ja mówiłem)?
c) co mogę z tym zrobić (z jednej strony trochę za obszerne na dział poradniki na forum, z drugiej nie wiem czy do czytelni się nadaje).
Jakby ktoś znał dokładniejszą datę wypuszczenia Apache 1.1 to by było miło - za nic w świecie nie mogę tego w necie znaleźć. Jedyna informacja pochodzi z 1997 o tym, że jest już wersja 1.1.3.
Na razie leży toto na moim serwerze bo tu mam szybki dostęp i w większości przypadków mogę coś poprawić na bieżąco.
PS. moderatorzy, jak nie ten dział to przenieście, ale w sumie nie wiem gdzie by takie pytanko zadać...
Właśnie (tak jak wczoraj postanowiłem) popełniłem virtualhosty dla przedszkolaków - trochę informacji, trochę teorii, instrukcja tworzenia vhostów dla Ubuntu.
Możecie się ustosunkować i napisać:
a) co jest źle (nie jestem nieomylny)?
b) czego brakuje (nie mam tej... no... jak ona... o czym to ja mówiłem)?
c) co mogę z tym zrobić (z jednej strony trochę za obszerne na dział poradniki na forum, z drugiej nie wiem czy do czytelni się nadaje).
Jakby ktoś znał dokładniejszą datę wypuszczenia Apache 1.1 to by było miło - za nic w świecie nie mogę tego w necie znaleźć. Jedyna informacja pochodzi z 1997 o tym, że jest już wersja 1.1.3.
Na razie leży toto na moim serwerze bo tu mam szybki dostęp i w większości przypadków mogę coś poprawić na bieżąco.
PS. moderatorzy, jak nie ten dział to przenieście, ale w sumie nie wiem gdzie by takie pytanko zadać...
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Apache dla początkujących (vhosty) - ustosunkujcie się do tego proszę
Chodzi ci o wersję serwera httpd Apache? Obecna wersja stabilna to 2.4.3 
http://httpd.apache.org/download.cgi

http://httpd.apache.org/download.cgi
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Nie - wersja 1.1 to była pierwsza wersja obsługująca NameVirtualHost i o datę wypuszczenia tej wersji mi chodzi. A na stronę Apacza to sam umiem zajrzeć.
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Ja bym dał więcej informacji o uprawnieniach i ich konsekwencjach - wiele osób jest zaskoczona, że z poziomu skryptu php odpalonego przez www mogą sobie niemal dowolnie wędrować po katalogach innych użytkowników (przynajmniej tych, którzy udostępnili je dla apache), choć przez shella tego nie mogą.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
No - to miała być pierwsza część większej całości, o php chciałem napisać w następnej (również biorąc pod uwagę suphp i wszystkie implikacje takowego).
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Ja bym przypomniał tylko, że ten sposob jeszcze działa (a przynajmniej działał niedawo):
viewtopic.php?f=150&t=53124
viewtopic.php?f=150&t=53124
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
O który sposób dokładnie Ci chodzi? Bo widzę tam kilka. Myk z 'lewym' FQDN niespecjalnie zawsze działa (przy dobrze skonfigurowanej maszynie i tak działa bez lewych myków). Co do zakładania domeny głównej jako domyślnego hosta - fakt, powinienem wspomnieć że takie coś jest możliwe i dlaczego nie należy tego robić
Zauważ przy okazji, że w Twoim przykładzie konfiguracji masz dwa vhosty z tym samym katalogiem DocumentRoot - Apache co prawda nie uznaje tego za błąd, ale może być to powodem wystąpienia błędu w przyszłości.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
Od kilku godzin zmagałem się z problemem pobierania plików .php zamiast ich interpretowania z lokalizacji ~/public_html. Odinstalowywałem cały LAMP (a w zasadzie AMP) i instalowałem na nowo. Przegrzebałem całe etc/apache2 i wciąż serwer apache udostępniał mi możliwość pobrania plików .php .
W końcu trafiłem na ten poradnik, a w nim informację: "Uwaga! W przypadku Ubuntu nie należy stosować nazwy katalogu "public_html" - może to być powodem dość nieoczekiwanych błędów (niedziałający php)! "
Zmieniłem więc nazwę katalogu i oczywiście pliki zaczęły być poprawnie interpretowane. Dziękuje za umieszczenie tej informacji gdyż moje zirytowanie osiągało już masę krytyczną...
P.S.
Uważam, że ta informacja powinna się znaleźć w każdym opisie instalacji LAMP w Ubuntu.
W końcu trafiłem na ten poradnik, a w nim informację: "Uwaga! W przypadku Ubuntu nie należy stosować nazwy katalogu "public_html" - może to być powodem dość nieoczekiwanych błędów (niedziałający php)! "
Zmieniłem więc nazwę katalogu i oczywiście pliki zaczęły być poprawnie interpretowane. Dziękuje za umieszczenie tej informacji gdyż moje zirytowanie osiągało już masę krytyczną...
P.S.
Uważam, że ta informacja powinna się znaleźć w każdym opisie instalacji LAMP w Ubuntu.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Brak
Jest jeszcze mały problem z NameVirtualHost.
Każesz użyć go tylko w jednym pliku z vhostem, a na końcu raz dostajesz "Warning: Cannot fully determine FQDN" czy jakoś tak.
Wpisanie tego w n hostach powoduje wyświetlenie warninga n razy. Zatem słusznym wnioskiem jest, że ta dyrektywa występuje gdzieś w configu domyślnym.
I rzeczywiście u mnie w ubuntu 10.10 server znajduje się to w ports.conf, więc wydaje mi się że nie należy tego używać w żadnym vhoscie.
A tak poza tym to bardzo ciekawe.
Pozdrawiam
Każesz użyć go tylko w jednym pliku z vhostem, a na końcu raz dostajesz "Warning: Cannot fully determine FQDN" czy jakoś tak.
Wpisanie tego w n hostach powoduje wyświetlenie warninga n razy. Zatem słusznym wnioskiem jest, że ta dyrektywa występuje gdzieś w configu domyślnym.
I rzeczywiście u mnie w ubuntu 10.10 server znajduje się to w ports.conf, więc wydaje mi się że nie należy tego używać w żadnym vhoscie.
A tak poza tym to bardzo ciekawe.
Pozdrawiam