Laptop do TV przez s-video i niedopasowanie do ekranu
- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Laptop do TV przez s-video i niedopasowanie do ekranu
Witam. Problem polega na tym, że chciałbym sobie pooglądać tv z xbmc na ekranie telewizora. I wszystko działa, użyłem zwykłego kabla s-video. Mój laptop to dell latitude d610 a karta którą posiada to intel GMA 915. Problem w tym, że obraz nie jest wyświetlany na całym ekranie telewizora i po bokach są paski z każdej strony. Modelu telewizora nie znam, jest to kineskopowy thomson, jeden z najnowocześniejszych crt 100 Hz 32" 16:9.
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Laptop do TV przez s-video i niedopasowanie do ekranu
Jak się nie mylę dell latitude d610 który posiadasz ma ekran 4:3 zatem na wyjściu S-Video także jest format 4:3 :] wiem bo sam miałem Del Latitude ale model niższy bo D600 i on miał z kolei ATI Radeon 9200 oraz także TV-Out S-Video i jak go podpiąłem przez złącze S-Video + Audio ==> Eurozłącze pod plazmę 42 cale ale też w formacie 16:9 ( tak jak Twój panoramiczny kineskopowy ) to też miałem dwa pasy po bokach wynikające z różnicy aspektu obrazu . Jedyne wyjście to wejdź w Main Menu => System => Preferencje => Monitory i tam sprawdź czy na dodatkowym wyjściu możesz ustawić format 16:9 jeśli nie to jesteś skazany na takie pasy :]
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )