[SOLVED] Oracle Database 11g XE Serwer z bazą nie przyjmuje połączenia ze zdalnego hosta.
- krogul13a
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
[SOLVED] Oracle Database 11g XE Serwer z bazą nie przyjmuje połączenia ze zdalnego hosta.
Witam wszystkich,
mam taki mały problem a mianowicie zainstalowałem Oracle DB 11g XE, baza ładnie działa, apex również. Tylko pojawia się problem gdy chce się połączyć z bazą z drugiego komputera. Najprawdopodobniej trzeba gdzieś w ustawieniach bazy włączyć, żeby przyjmowała połączenia nie tylko z localhost. Może wie ktoś gdzie w Apex'ie znajdę taką opcję? Niestety szukam szukam i znaleźć nie mogę.
mam taki mały problem a mianowicie zainstalowałem Oracle DB 11g XE, baza ładnie działa, apex również. Tylko pojawia się problem gdy chce się połączyć z bazą z drugiego komputera. Najprawdopodobniej trzeba gdzieś w ustawieniach bazy włączyć, żeby przyjmowała połączenia nie tylko z localhost. Może wie ktoś gdzie w Apex'ie znajdę taką opcję? Niestety szukam szukam i znaleźć nie mogę.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2013, 09:45 przez krogul13a, łącznie zmieniany 2 razy.
- krogul13a
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Oracle Database 11g XE problem z połączeniem ze zdalnego hosta
Próbowałem ale niestety nie pomogło. Na komputerze gdzie zainstalowana jest baza listener jest włączony. Ale przy statusie listenera jest wpis:
Może jakimś cudem należy to zmienić i by zadziałało?
Kod: Zaznacz cały
Security ON: Local OS Authentication
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Oracle Database 11g XE problem z połączeniem ze zdalnego hosta
Bardzo mozliwe, ale moze niech sie wieksi fachowcy niz ja wypowiedza 
http://searchoracle.techtarget.com/answ ... nticationo

http://searchoracle.techtarget.com/answ ... nticationo
- krogul13a
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Oracle Database 11g XE Serwer z bazą nie przyjmuje połączenia ze zdalnego hosta.
Udało mi się połączyć z bazą, problem tkwił w firewallu. A byłem święcie przekonany, że jest wyłączony