Lenovo X60T - środowisko graficzne na tablet?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Lenovo X60T - środowisko graficzne na tablet?
Witam.
Borykam się z problemem wyboru systemu pod w/w sprzęt... problem w tym ze jest to wersja Tablet.
Problemem jest rozdzielczość... mając Ubuntu Przyjazny Puchacz 12.04, unity zajmowało ciut miejsca po lewej stronie.. i paski przewijania były wąskie... o ile z paskami sobie poradziłem to nie udało mi się przesunąć Unity na dół ekranu - za to w ogóle się już nie włącza...
Na pokładzie tego tableto-netbooka jest:
Procesor: 2 x 1,83
Ram: 2GB
Grafa: 128Mb jakaś integrowana;p
Ściągam Lamparcik netbook edition a teraz testuje Przyjazna Myszkę...
Może polecicie mi coś bo błądzę trochę...
Borykam się z problemem wyboru systemu pod w/w sprzęt... problem w tym ze jest to wersja Tablet.
Problemem jest rozdzielczość... mając Ubuntu Przyjazny Puchacz 12.04, unity zajmowało ciut miejsca po lewej stronie.. i paski przewijania były wąskie... o ile z paskami sobie poradziłem to nie udało mi się przesunąć Unity na dół ekranu - za to w ogóle się już nie włącza...
Na pokładzie tego tableto-netbooka jest:
Procesor: 2 x 1,83
Ram: 2GB
Grafa: 128Mb jakaś integrowana;p
Ściągam Lamparcik netbook edition a teraz testuje Przyjazna Myszkę...
Może polecicie mi coś bo błądzę trochę...
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, 12:40 przez xpytonx, łącznie zmieniany 1 raz.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Re: Lenovo X60T - środowisko.
Skoro zmieniłeś już tytuł wątku, mogę przejść do meritum:
- pasek Unity z lewej strony można skonfigurować tak, żeby pozostawał ukryty, dopóki nie zbliżysz kursora myszy do krawędzi ekranu
- 10.04 (lśniący lamparcik) za trzy miesiące traci wsparcie techniczne - instalowanie go nie ma moim zdaniem sensu
- jeżeli Unity z jakichś względów nie przypadło Ci do gustu, alternatyw jest sporo. XFCE, LXDE, KDE, GNOME, MATE - to tylko najbardziej popularne spośród nich
Trudno polecać coś "w ciemno" w sytuacji, w której nie piszesz nic o swoich preferencjach.
- pasek Unity z lewej strony można skonfigurować tak, żeby pozostawał ukryty, dopóki nie zbliżysz kursora myszy do krawędzi ekranu
- 10.04 (lśniący lamparcik) za trzy miesiące traci wsparcie techniczne - instalowanie go nie ma moim zdaniem sensu
- jeżeli Unity z jakichś względów nie przypadło Ci do gustu, alternatyw jest sporo. XFCE, LXDE, KDE, GNOME, MATE - to tylko najbardziej popularne spośród nich

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Lenovo X60T - środowisko graficzne na tablet?
Generalnie próbuje się przekonać do Linuxa...
Wiem że da się ukryć Unity... jakoś doszedłem do tego... Chodzi o to że wolał bym mieć jednak dostęp do niego ciągle i by był na dole - dzięki temu szybko mógłbym z niego korzystać nawet piórkiem, gdy bawiłem się piórkiem przy ukrytym Unity ciężko było zrobić by się wysunęło - tak jakbym nie mógł kursora przesunąć maksymalnie blisko krawędzi.
Przy włączonym Unity (nie ukrywającym się) strony internetowe są nieco obcięte i trzeba jeszcze przesuwać lewo-prawo (przy ukrytym Unity jest OK).
Netbook będzie mi służył głownie do przeglądania internetu na wyjazdach, jakiś film, i ogólnie do nauki Linux'a - może w przyszłości programowanie.
Jakie jeszcze informacje będą potrzebne?
Wiem że da się ukryć Unity... jakoś doszedłem do tego... Chodzi o to że wolał bym mieć jednak dostęp do niego ciągle i by był na dole - dzięki temu szybko mógłbym z niego korzystać nawet piórkiem, gdy bawiłem się piórkiem przy ukrytym Unity ciężko było zrobić by się wysunęło - tak jakbym nie mógł kursora przesunąć maksymalnie blisko krawędzi.
Przy włączonym Unity (nie ukrywającym się) strony internetowe są nieco obcięte i trzeba jeszcze przesuwać lewo-prawo (przy ukrytym Unity jest OK).
Netbook będzie mi służył głownie do przeglądania internetu na wyjazdach, jakiś film, i ogólnie do nauki Linux'a - może w przyszłości programowanie.
Jakie jeszcze informacje będą potrzebne?
- k2cl
- Przyjaciel
Czułość "ukrywania" paska Unity (a raczej ruchu potrzebnego, by się on z powrotem pokazał) można regulować w preferencjach. Może to jest w stanie trochę pomóc?
Przeniesienie paska Unity na dół ekranu było możliwe w wydaniu 11.10, od 12.04 jest (o ile mi wiadomo) niewykonalne <jeżeli nie mam racji i ktoś zna odpowiednią metodę, proszę mnie "wyprostować">
Informacje o które pytałem - cóż, to kwestia tego, jaki wygląd systemu lubisz. Istnieje mnóstwo środowisk graficznych czy menedżerów okien, różniących się wyglądem, zachowaniem i ilością wodotrysków. Jeżeli masz możliwość przetestowania kilku dystrybucji Live, sam zobacz, co najbardziej przypadnie Ci do gustu i będzie najlepiej sprawować się na Twoim sprzęcie. Jestem gotów się założyć, że XFCE, LXDE oraz MATE (kolejność prezentacji przypadkowa
) będą sprawiać mniej problemów niż Unity...
Przeniesienie paska Unity na dół ekranu było możliwe w wydaniu 11.10, od 12.04 jest (o ile mi wiadomo) niewykonalne <jeżeli nie mam racji i ktoś zna odpowiednią metodę, proszę mnie "wyprostować">
Informacje o które pytałem - cóż, to kwestia tego, jaki wygląd systemu lubisz. Istnieje mnóstwo środowisk graficznych czy menedżerów okien, różniących się wyglądem, zachowaniem i ilością wodotrysków. Jeżeli masz możliwość przetestowania kilku dystrybucji Live, sam zobacz, co najbardziej przypadnie Ci do gustu i będzie najlepiej sprawować się na Twoim sprzęcie. Jestem gotów się założyć, że XFCE, LXDE oraz MATE (kolejność prezentacji przypadkowa

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
To w takim razie mogę w dowolnej chwili odinstalować Unity i zainstalować inne środowisko?
Znalazłem na forum jak odinstalować Unity - zrobiłem tak jak było napisane i lipa... po restarcie Unity dalej jest.
Zainstalowałem DOCK - tak by sprawdzić co to jest i już wiem ze nie pasuje mi.
Jestem przyzwyczajony do Windowsa - wygląd klasyczny - bez bajerów (czyli wygląd win 98;p)
Czyli np:
http://www.sosk-ds.cba.pl/linux1.jpg
Klasyczny pulpit z ikonami i klasyczny pasek dolny z zegarkiem i menu szybkiego uruchomiania - tak jak to w windowsie - zależy mi na tym gdyż z komputera będą tez korzystać rodzice... a oni jakoś nie chcą sie uczyć nowości...
Znalazłem na forum jak odinstalować Unity - zrobiłem tak jak było napisane i lipa... po restarcie Unity dalej jest.
Zainstalowałem DOCK - tak by sprawdzić co to jest i już wiem ze nie pasuje mi.
Jestem przyzwyczajony do Windowsa - wygląd klasyczny - bez bajerów (czyli wygląd win 98;p)
Czyli np:
http://www.sosk-ds.cba.pl/linux1.jpg
Klasyczny pulpit z ikonami i klasyczny pasek dolny z zegarkiem i menu szybkiego uruchomiania - tak jak to w windowsie - zależy mi na tym gdyż z komputera będą tez korzystać rodzice... a oni jakoś nie chcą sie uczyć nowości...
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zainstaluj nie Ubuntu, ale Kubuntu - będziesz miał to czego oczekujesz już na starcie (a Kubuntu to Ubuntu, tyle że z innym środowiskiem na starcie - KDE4).
- k2cl
- Przyjaciel
Powtórzę propozycję podaną powyżej - przetestuj XFCE, LXDE oraz MATE. Wszystkie proponują "klasyczny wygląd bez bajerów". KDE nie używałem od wielu lat, więc nie mam zamiaru ani polecać ani krytykować. Jusko wie co pisze, możesz więc spróbować skorzystać również i z jego rady 

- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
a nie możesz zmniejszyć strony zoom - ? dajesz "ctrl"+ "+" dla powiększenia i "-"dla zmniejszenia wtedy nie będziesz musiał przewijać w lewo i w prawo(jedynie troszkę czcionka ci się zmniejszy)
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Pobieram Kubuntu... trochę to potrwa wiec pewnie dopiero jutro zainstaluje..
Pewnie przetestuje resztę ale to potrwa bo trzeba wszystko pobrać...
Co do zmniejszania strony - jest to pomysł... ale ja małe literki przeczytam... rodzice już nie.
Pewnie przetestuje resztę ale to potrwa bo trzeba wszystko pobrać...
Co do zmniejszania strony - jest to pomysł... ale ja małe literki przeczytam... rodzice już nie.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
a jaką masz rozdziałkę? poza tym przynajmniej w firefoksie możesz ustawić minimalny rozmiar czcionki i powiększanie tylko tekstu.
- k2cl
- Przyjaciel
Jeżeli mogę coś wtrącić - modyfikowanie rozmiaru czcionek w przeglądarce WWW tylko ze względu na to, że część przestrzeni roboczej została zmarnowana przez interfejs użytkownika, to ślepa uliczka. Nie idźcie tą drogą! 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Rozdzielczość: 12" XGA 1024 x 768
Chodzi o to że Rodzice w win mieli pasek zawsze na dole... i tego zmieniać nie chce... testowali Ubuntu z paskiem bocznym i jak by to nazwać "Komedio/Horror"
Ten pasek sprawiał że trzeba przewijać prawo/lewo a to już problem... o ile góra dół to myszką (rolka) ogarniają to prawo lewo ciężej.
Jutro będę miał pewnie kubuntu będą dalsze testy.
Chodzi o to że Rodzice w win mieli pasek zawsze na dole... i tego zmieniać nie chce... testowali Ubuntu z paskiem bocznym i jak by to nazwać "Komedio/Horror"
Ten pasek sprawiał że trzeba przewijać prawo/lewo a to już problem... o ile góra dół to myszką (rolka) ogarniają to prawo lewo ciężej.
Jutro będę miał pewnie kubuntu będą dalsze testy.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
tak na szybko: mam na netbooku trochę gorzej bo 1024*600. mam xfce z jednym panelem i najpotrzebniejszymi rzeczami. i jakoś nikt nie burczy że nie może przeczytać...
na swoim profilu mam ustawione stałe powiększenie tekstu 150% - te ekraniki nie służą do podziwiania zdolności łebmajstrów, tylko do odczytania informacji. jeśli strona w moich ustawieniach jest nieczytelna - istnieje konkurencja.
-- 27 sty 2013 18:32 --
tak na szybko: mam na netbooku trochę gorzej bo 1024*600. mam xfce z jednym panelem i najpotrzebniejszymi rzeczami. i jakoś nikt nie burczy że nie może przeczytać...
na swoim profilu mam ustawione stałe powiększenie tekstu 150% - te ekraniki nie służą do podziwiania zdolności łebmajstrów, tylko do odczytania informacji. jeśli strona w moich ustawieniach jest nieczytelna - istnieje konkurencja.
-- 27 sty 2013 18:32 --
-
- Wygnańcy
- Kontakt:
Linux Mint MATE 13 ( bazuje na Ubuntu 12.04 ze wsparciem do 2017 roku ) ma od razu wygląd klasycznego windows
( http://www.linuxmint.com/release.php?id=18 )

Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
Ale po co ściągasz kubuntu zainstaluj samo środowisko graficzne bez ściągania kolejnych obrazów jak to zrobić znajdziesz na forum
-- 28 sty 2013 10:48 --
Ps środowisko graficzne wybierzesz podczas logowania
-- 28 sty 2013 10:48 --
Ps środowisko graficzne wybierzesz podczas logowania