Witam.
Problem dotyczy wspomnianego LightDM w którym popsuła się możliwość zmiany - bo dostępne środowiska widzę - środowiska graficznego. Problem pojawił się w momencie kiedy odinstalowałem kde 4.9 sc i zainstalowałem lxde. Postanowiłem wypróbować nowy nabytek i... choć widziałem go na liście to nie mogłem go wybrać. Z resztą pozycji było podobnie - ani unity, ani xbmc, ani cinnamon nic nie chciało się "wybrać". Podejrzewam, że podczas odinstalowywania kde w synapticu zaznaczyłem o jeden pakiet za dużo do usunięcia. Postanowiłem zrobić reinstalacje lightDm, ale to nic nie pomogło - ciągle mogłem uruchomić tylko xfce. Postanowiłem więc zainstalować inny manager logowania - gdm. Mogłem już zmienić środowisko graficzne na dowolne dostępne, ale ekran wyboru gdm uruchomia się przy każdym włączeniu komputera co mi nie pasuje. Dlatego moja prośba o pomoc tutaj: jak naprawić LightDM żeby działał tak jak wcześniej? Jak chciałem go odinstalować to pojawiło się ostrzeżenie, że po de-instalacji nie będę otrzymywać aktualizacji m.in. do ubuntu-desktop.
-- 29 sty 2013, o 18:09 --
Odinstalowałem LXDE i problem z LightDM ustąpił. Wszystko działa jak powinno.
LightDM nie zmienia środowiska graficznego
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
LightDM nie zmienia środowiska graficznego
Z idiotą nie wygrasz, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.