Hasło do bazy kluczy "Domyślna" - jak pozbyć się upierdliwego komunikatu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
datelevatorguy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Hasło do bazy kluczy "Domyślna" - jak pozbyć się upierdliwego komunikatu

Post autor: datelevatorguy »

Cześć. Ostatnio zamiast Windows 7 zainstalowałem Ubuntu 12.10, ale przy każdym starcie systemu pokazuje mi się następujący komunikat: "Proszę wprowadzić hasło do bazy kluczy "Domyślna", aby ją odblokować. Program wymaga dostępu do bazy kluczy "Domyślna", ale jest zablokowana" i jest to całkiem uciążliwe. Ktoś wie jak to wyłączyć? Szukałem na forum, ale nic nie pomagało.

//bear7: Doprecyzowałem...
Ostatnio zmieniony 02 lut 2013, 16:10 przez datelevatorguy, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Hasło do bazy kluczy

Post autor: bear7 »

Szukałem na forum, ale nic nie pomagało.
Ciężko powiedzieć co może pomóc, jak nie wiemy, co do tej pory wypróbowałeś...
viewtopic.php?f=133&t=149572
viewtopic.php?f=145&t=164617
viewtopic.php?f=145&t=146104
viewtopic.php?f=145&t=160930
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
mantis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: mantis »

Te rozwiązania misio są do wersji starszych, w 12.10 jest troszkę inaczej.
Seahorse tak się nazywa ten program trzyma wszystkie Twoje hasła pod jednym hasłem, aby nikt nie powołany, nie dostał się na Twoje konta. Z pewnością skonfigurowałeś sobie konta on-line i jako że Empathy ma ustawiony autostart, to od razy po zalogowaniu widzisz tę wiadomość.
Możesz wyłączyć autostart Empathy w menu -> preferencje lub wyłączyć w ogóle sprawdzanie haseł.
Jednak każdy kto się zaloguje do na Twoje konto będzie mógł z nich skorzystać.
Poprzez dash otwórz Seahorse zmień widok z menu na "Według bazy kluczy" po czym na "Baza kluczy konta" prawym i wybierz "Zmień hasło", wpisz swoje hasło a następnie nowe pola pozostaw bez hasła, kliknij "Kontynuuj" i potwierdź komunikat.
Voila, tak się to robi w 12.10, chyba że ktoś zna prostszy sposób.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Te rozwiązania misio są do wersji starszych, w 12.10 jest troszkę inaczej.
Drogi Ciasteczkowy Potworku, też chyba nie zrozumiałeś. Aż się przyznam, że w zasadzie nawet nie spojrzałem co jest w tych linkach, tylko zrobiłem kopiuj-wklej z ramki "Podobne tematy". To była raczej odpowiedź na "nic nie pomagało". Wróżką nie jestem, a czasami dobrze jest wskazać, co nie pomogło niż wróżyć z fusów.
Teraz, tylko liczyć na autora wątku, że odpowiednio zaopiekuje się tytułem, tak aby inni nie musieli szukać w nicości... :wink:
Ostatnio zmieniony 02 lut 2013, 16:22 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana Oskara na Ciasteczkowy Potwór
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
datelevatorguy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: datelevatorguy »

mantis pisze:Te rozwiązania misio są do wersji starszych, w 12.10 jest troszkę inaczej.
Seahorse tak się nazywa ten program trzyma wszystkie Twoje hasła pod jednym hasłem, aby nikt nie powołany, nie dostał się na Twoje konta. Z pewnością skonfigurowałeś sobie konta on-line i jako że Empathy ma ustawiony autostart, to od razy po zalogowaniu widzisz tę wiadomość.
Możesz wyłączyć autostart Empathy w menu -> preferencje lub wyłączyć w ogóle sprawdzanie haseł.
Jednak każdy kto się zaloguje do na Twoje konto będzie mógł z nich skorzystać.
Poprzez dash otwórz Seahorse zmień widok z menu na "Według bazy kluczy" po czym na "Baza kluczy konta" prawym i wybierz "Zmień hasło", wpisz swoje hasło a następnie nowe pola pozostaw bez hasła, kliknij "Kontynuuj" i potwierdź komunikat.
Zadziałało, już nie trzeba podawać hasła. Dzięki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”